02:36
14-01-2020

AZ DELTA Rumbeke | Megaziekenhuis op mensenmaat

In het streven naar meer rationalisatie en een beter ziektebeleid werd indertijd beslist om 3 bestaande ziekenhuizen die zich in of nabij het centrum van Roeselare bevonden, onder te brengen in een nieuw centrumziekenhuis, AZ Delta, aan de stadsrand in Rumbeke. 3 bestaande Roeselaarse ziekenhuizen moesten hier gehergroepeerd worden, maar AZ Delta zou ook verderaf gelegen campussen in Menen en Torhout bedienen voor wat betreft acute, hooggespecialiseerde zorgen.

In totaal waren er 5 campussen bij het project betrokken, waarvan er 2 definitief verlaten zouden worden. De architectuurwedstrijd werd uitgeschreven door het H.-Hartziekenhuis, dat later fusioneerde met het Stedelijk Ziekenhuis in het AZ Delta.

Werk van lange adem

Het megaproject werd toevertrouwd aan VK Architects & Engineers, het studie-, engineering- en architectenbureau dat eerder reeds internationale faam wist op te bouwen in dergelijke projecten. In eigen land zijn ze marktleider in healthcare architectuur. De opdracht werd in 2002 toegekend en VK Architects & Engineers vatte de gedetailleerde studiefase aan in 2007. De werf werd opgestart in 2011 en de definitieve oplevering is voorzien voor begin 2020. Wegens de omvang van het project waren er niet minder dan 50 aannemingsbedrijven bij betrokken. De grootste percelen werden uitgevoerd door THV Van Laere-De Nul voor de gesloten ruwbouw, Aswebo voor de infrastructuurwerken, Antwerpse Bouwwerken voor het RADar (training-opleiding-conferenties-meetings), THV Jansen-Wycor voor de afwerking, THV Tribus voor HVAC en sanitair, EEG voor de elektriciteitswerken en BBC voor het vast meubilair.

Enkele cijfers die de omvang van het project beter duiden: een site van 21ha, 116.000 m2 bebouwde oppervlakte, 3 gebouwen (het ziekenhuis zelf, de powerplant en een logistiek centrum, ondergronds met elkaar verbonden), 745 bedden en 1900 parkeerplaatsen. De keuze van de nieuwe ziekenhuissite werd grotendeels ingegeven door redenen van bereikbaarheid en makkelijke ontsluiting.

Logische clustering en circulatie

Architect Steven Wallays, director Healthcare Design bij VK Architects & Engineers: “Samen met de ziekenhuisdirectie werkten we een masterplan uit dat gesteund is op pathologische clustering. 9 clusters werden hierbij gedefinieerd en gegroepeerd in 6 polen: Vrouw & Kind en beperkte hospitalisatie, Neurologie & Locomotorie, Abdo & Thorax, Oncologie, Geriatrie en Psychiatrie. Deze functies werden compact in 7 bouwlagen ondergebracht, waardoor echte ‘zorgvloeren’ ontstaan. Dit zorgt voor een efficiënte circulatie en reduceert de voetafdruk van het ziekenhuis. Hierdoor kunnen patiënten in elke fase van hun behandeling naar dezelfde plek in het ziekenhuis terugkeren, is er geen nodeloos heen- en weergerij met bedden en staan de artsen dichter bij de patiënt.

Bezoekers en verpleegkundigen beschikken over gescheiden ‘straten’ en ook de bezoekers- en dienstliften werden apart gehouden. Dit leidt alvast tot meer privacy bij de patiënten en een efficiëntere logistiek. Ook het strakke gevelritme weerspiegelt de nagestreefde flexibiliteit. Zo kan, dankzij de gekozen module, binnenin om de 135 cm een interne wand geplaatst worden.”

Architectuur op mensenmaa

“De campus zelf werd opgevat in 3 volumes: het ziekenhuis in gekantelde L-vorm, het logistieke blok voor ondersteunende functies en de powerplant die energie voor de hele site opwekt. De poliklinieken bevinden zich aan de voorzijde en zijn noordoost en noordwest gericht. Door hun opbouw in trapvorm behoudt het ziekenhuis zijn menselijke schaal. De beddenvleugels bevinden zich aan de rustige achterzijde van het ziekenhuis en kijken uit op de groene omgeving van Oekene. Hun open vinger structuur vermijdt de massiviteit van een groot ziekenhuis. De voorgevel van het complex werd uitgevoerd in een meer stedelijke rode baksteenarchitectuur. Aan de achterzijde werd met zachtere gevelkleuren gewerkt, wat beter aansluit bij het achterliggende, groene landschap en de open ruimte. Naar energiezuinigheid toe werd onder andere gewerkt met dikke isolatiepakketten en geothermie”, aldus Steven Wallays.

Totale flexibiliteit

Het concipiëren van een dergelijk ziekenhuis vergt een enorme flexibiliteit van architecten en aannemers. Gezien de realisatieduur van 15 jaar treden tussen de planning en de eigenlijke constructie vrij veel veranderingen op: de ontwikkeling van nieuwe medische behandelingswijzen en -toestellen maken dat veel beslissingen slechts op het allerlaatste moment genomen kunnen worden. Dit maakt dat de bouwpartners moeten voorzien zijn op last-minute aanpassingen. Zo werd ook de beslissing om het RADar trainingscenter te bouwen bovenop het reeds gerealiseerde logistiek centrum slechts in een later stadium van de realisatie genomen. Het RADar gebouw vervult een signaalfunctie in het geheel en is met het ziekenhuis verbonden door een glazen loopbrug. Naast opleidingen en seminaries zal RADar ook dienen als ontmoetingsplaats voor groepen en verenigingen, waardoor het ziekenhuis nog meer in het sociale weefsel van de stad geïntegreerd wordt.

Ook kunst krijgt een plaats in AZ Delta Rumbeke. Zo zal er nog een imposant lichtkunstwerk tegen de voorgevel aan de inkom gebouwd worden. Beeldende kunst zal de patio’s opfleuren, net als de betegeling die voorzien is van grafiek. Voorjaar 2020 wordt de laatste hand gelegd aan deze prestigieuze en complexe realisatie die nu al als een belangrijke en toonaangevende referentie in de sector beschouwd wordt.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld Fotec, VK Architects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

10.000 liter verf voor nieuw ziekenhuis

FDK uit Brugge is een afwerkingsbedrijf actief in zowel interieur als exterieur. Ze bieden totaaloplossingen aan architecten en bouwbedrijven in de private woningbouw, de industrie, de projectmarkt en de openbare sector. Met een team van ruim honderd medewerkers staan ze in voor schilder- en pleisterwerken, vloeren, gevels, plafonds, binnenmuren, technieken en coördinatie.

In opdracht van THV Wycor-Jansen kreeg FDK het contract toegewezen voor een groot deel van de schilderwerken in de nieuwe campus Rumbeke van AZ Delta. De opdracht omvatte het schilderen van nagenoeg alle muren en plafonds, goed voor een totale oppervlakte van ruim 40.000 m2. Ze werkten er ruim een jaar aan met een gemiddelde bezetting van 15 man op de werf en verbruikten daarbij zowat 15.000 liter verf.

Ze pasten er een systeem toe van Sigma Coatings met een isolerende primer, een tussen- en eindlaag van afwasbare acrylaatverf. Deze werkwijze laat toe om, in functie van de werkdrukte in de te behandelende zones, eventueel een uitgestelde derde laag toe te passen om vervuiling door derden tijdens de werken tegen te gaan.


Een voltooiingsproject om ‘u’ tegen te zeggen

Om een gigantisch werk als de volledige voltooiing van de nieuwe ziekenhuiscampus Rumbeke van AZ Delta in Roeselare aan te kunnen, bundelden Jansen Building Company uit Oudsbergen en afwerkingsbedrijf Wycor uit Wetteren hun krachten en expertise in een tijdelijke handelsvennootschap. Met continu meer dan 100 man op de werf brachten ze deze opdracht in net geen 3 jaar tot een goed einde. Het budget bedroeg ruim 55 miljoen euro en spreekt daarmee boekdelen over de omvang van dit project.

In een eerste fase kreeg Wycor de plaatsing van alle chappes en vloeren toegekend, met zowel keramische tegels als een zachte vloerbekleding. In een tweede fase mochten Jansen Building Company en Wycor alle wanden, plafonds, binnendeuren, binnenschrijnwerk en schilderwerk verzorgen in het hoofdgebouw.

Het hoofdgebouw telt 6 verdiepingen en was, naar aanneming toe, een complex project. 18 operatiezalen, 4 cathlabzalen, 298 1-persoons en 186 2-persoons sanitaire cellen werden met volkern bekleed. Complexe afdelingen als nierdialyse, IVF en intensive care werden dankzij de synergie tussen Jansen Building Company en Wycor tot een goed einde gebracht. Maar ook de ‘gewone’ verpleegafdelingen en poliklinieken kregen de juiste aandacht. Een team van 16 project- en werfleiders was dagelijks in de weer om dit project af te werken. Een laatste fase werd onlangs opgestart waarbij, samen met de teams van VK Architects en AZ Delta, lineaire versnellers, CT-scanners en MRI’s geïnstalleerd werden. Ook diensten als nucleaire geneeskunde, medische beeldvorming en spoedafdeling krijgen een definitieve invulling. Gelijklopend werd ook de derde fase, de volledige afwerking van het logistieke gebouw aan de THV Wycor-Jansen gegund. Dit volume geeft onderdak aan de apotheek, cleanroom, klinisch en pathologisch labo, en de centrale sterilisatieafdeling.

Enkele cijfers die de omvang van het werk illustreren: 100.000 m² bevloering, 115.000 m² gipswanden, 65000 m² plafonds, 3.741 draai- en 634 schuifdeuren en 45000 liter verf zijn getallen die tot de verbeelding spreken.

Het projectteam onder leiding van Dries Breyne, Kristof Goossens van Wycor en Frederik Hardies van Jansen Building Company leidde alles in goede banen.


‘UITBRAAKWEREND’ ALS BIJKOMENDE EIS

Reynaers Aluminium is een belangrijke Europese specialist in het ontwikkelen en vermarkten van innovatieve en duurzame aluminium toepassingen. Deze worden toegepast bij de constructie van ramen, deuren, gevelsystemen, schuifdeuren, zonweringen en veranda’s. Reynaers Aluminium laat zich bij dit proces leiden door energie-efficiëntie en de verantwoordelijkheid voor het milieu. Naast het verkopen van een aantal standaardoplossingen ontwikkelt Reynaers Aluminium ook op maat voor zowel particuliere, commerciële als industriële projecten. Hun kwalitatieve systemen voldoen aan de strengste eisen op vlak van comfort, veiligheid, architecturaal ontwerp en energie-efficiëntie.

Omwille van hun knowhow en ervaring met grote en complexe projecten werden ze ingeschakeld voor het buitenschrijnwerk van het nieuwe AZ Delta ziekenhuis in Rumbeke. De constructeur die de ramen plaatste was Vlado uit Aalter. Reynaers Aluminium zelf stond in voor de nodige voorbereidende studies en berekeningen, onder andere op vlak van isolerend vermogen. Zo konden de juiste systemen bepaald worden en konden ze hun constructeur perfect ondersteunen tijdens de productie en de plaatsing.

Extra aandacht ging naar de ramen van de psychiatrische afdeling. Normaal is de bouwheer begaan met de inbraakveiligheid van de ramen en het beslag maar in dit geval moesten de ramen getest worden op uitbraakveiligheid om de veiligheid van de patiënten te garanderen. Dit atypisch gegeven zorgde ervoor dat Reynaers Aluminium, samen met het WTCB, een reeks nieuwe testen moest ontwikkelen om te zien of de ramen van binnenuit konden weerstaan aan ‘mishandeling’ met bestek, bedpannen en andere voorwerpen uit de kamer. Voor de rest moesten de ramen ook normaal en op een veilige manier geopend kunnen worden met het oog op de verluchting.

Aan de gevelzijde werd geopteerd voor het CW 50-HI systeem met slanke profielen die de architect veel vrijheid bieden op creatief vlak en een maximale lichtinval mogelijk maken. Hiervan werden er ongeveer 5.000 m2 geplaatst. Daarnaast is er een verticale belijning toegepast, met verticale afdekkappen van 200 mm en horizontale vlakke afdekkappen die een structurele voeg nabootsen. De raamsystemen werden uitgevoerd in CS 77-HI, dat voldoet aan de strengste energie- en isolatienormen en beschikbaar is in diverse designvarianten. Hiervan werden er 9.500 m2 geplaatst.


Rotswol sandwichpanelen voor kelderisolatie AZ Delta Rumbeke

Kristof Maes uit Menen is reeds 25 jaar gespecialiseerd in het aanleveren en plaatsen van sandwichpanelen, hoofdzakelijk voor industriële toepassingen. Een gespecialiseerd team staat in voor de plaatsing van de panelen bij industriële gebouwen en dit zowel bij nieuwbouw- als bij renovatieprojecten. Naast de gevelbekleding staan ze eveneens in voor totaalprojecten, waarbij ook de daken en de goten betrokken worden. Ook het onderhoud van industriële gebouwen en daken behoort tot hun competenties. Bij de nieuwe campus Rumbeke van AZ Delta werden ze ingeschakeld voor het aanbrengen van sandwichpanelen rond de buitenschil, ter hoogte van de kelders. De gebruikte panelen werden aangeleverd door Joris Ide. Meer concreet ging het om rotswolpanelen met uitstekende thermische prestaties en een uitmuntende brandweerstand. De gebruikte materialen voldeden hiermee ruimschoots aan de strenge lastenboeken die gehanteerd worden bij de bouw van een ziekenhuis.

Het uitvoeren van de werken op niveau -1 stelde Kristof Maes voor de nodige uitdagingen. Zo moesten eerst alle verluchtingsroosters langs buiten weggenomen worden, waarna de panelen met een kraantje naar beneden werden gebracht.

Ook de bevestiging van de panelen vereiste de nodige aandacht. De werken namen plusminus 3 weken in beslag waarbij ruim 650 m2 sandwichpanelen aangebracht werden.


Gordijnrails en vouwschermen voor az delta, campus rumbeke

In het kader van een onderaannemingscontract, deels voor THV Wycor-Jansen en deels rechtstreeks voor AZ Delta, werd het Izegemse bedrijf Himpe-Desmet aangezocht om de gordijnrails en hygiënische vouwschermen te leveren en te plaatsen in de nieuwe en indrukwekkende ziekenhuiscampus.

Himpe-Desmet is een familiale onderneming, opgericht in 1981, waarbinnen twee generaties actief zijn. Het bedrijf is gespecialiseerd in de afwerking van grotere projecten zoals hotels, ziekenhuizen en verzorgingsresidenties. Ze beschikken over een volledig Belgisch team van stiksters en installateurs die vanuit het eigen confectie-atelier in Izegem de West-Europese markt bedienen.

De gordijnrails – een kleine vijfhonderd in totaal – zijn van het vrij­hangende type en werden gemaakt door de Nederlandse fabrikant Goelst. Ze zijn met pendels bevestigd aan de structuurplafonds. Voor de hygiënische vouwschermen viel de keuze op het Zweedse wereldmerk Silentia. De schermen zorgen voor de nodige privacy en zijn speciaal geconcipieerd voor gebruik in ziekenhuizen en verzorgingscentra. Ze zijn makkelijk met één hand te bedienen en hun gladde melamine panelen laten een grondige reiniging en desinfectie toe. Noem het gerust de moderne en hygiënische versie van de klassieke paravent, maar dan toegespitst op de bestrijding van bacteriële besmettingen.


Tegelbedrijf uit Kortrijk vloert AZ Delta

13.000 m2 betegelde vloer, dat is de eindbalans na een jaar lang hard werken in AZ Delta, Roeselare. Tegelbedrijf Devos uit Kortrijk nam de klus voor zijn rekening en installeerde naast de vloeren, ook de wandbetegeling in de nieuwe ziekenhuiscampus te Roeselare.

Tegelbedrijf Devos  is gespecialiseerd in grote projecten en was de geschikte partner voor dit project met strakke deadline. “Samen met AZ Delta, kozen we voor een grijze keramische tegel met natuursteenlook”, verklaart Dennis Devos “Het is niet enkel een mooie tegel, hij is door zijn looks amper van natuursteen te onderscheiden. De vloer was ook een zeer praktische keuze: De matte tegel met lichte structuur is makkelijk in onderhoud, niet glad en dus volkomen veilig. We volgen hierbij zeer nauw de veiligheidsvoorschriften binnen de sector op.”

“Om de 13.000 m2 vloeren boeiend te houden voor patiënten, werknemers en bezoekers, hebben we gewerkt met een speels legpatroon“, verklaart Valerie Malfait. “We proberen door onze ervaring en visie elk project een creatieve insteek te geven.”

Op de Werf partners