02:16
30-01-2020

BMW Cocquyt | Belgische creativiteit ondersteunt ‘Deutsche Gründlichkeit ’

AAVO Architects werkte eerder reeds samen met verschillende BMW-concessiehouders en verwierf hierdoor de nodige kennis en ervaring in het creëren van gebouwen voor het prestigieuze automerk. AAVO en BMW Cocquyt kwamen met elkaar in contact via een doorverwijzing van BMW Monserez, met vestigingen in Kortrijk en Aalbeke. Hoofdaannemer bij dit project was Govar Industriebouw uit Ardooie.

BMW Cocquyt wou de bestaande vestiging slopen en een nieuw industrieel gebouw optrekken op hetzelfde perceel. Wel was het de bedoeling dat ze hun activiteiten gedurende de werken konden verderzetten. Verder moest het nieuwe gebouw voldoen aan de hedendaagse energetische normen en aan de richtlijnen die het merk BMW voorschrijft aan zijn concessiehouders Dit leidde tot een duurzaam en modern ontwerp met een krachtige uitstraling waarbinnen de luxewagens optimaal tot hun recht komen. BMW Cocquyt wou alvast meer ruimte en overzicht met bijzondere aandacht voor natuurlijk licht en voor het comfortgevoel van klanten en medewerkers. Verder werd gevraagd naar een functionele en verzorgde parking om de mobiliteit op de site te bevorderen. De vooropgestelde timing was alvast heel krap, want de oplevering werd voorzien voor december 2019.

Optimaal ruimtegebruik

Deze werf zorgde alvast voor enkele heel specifieke uitdagingen, ondermeer door het gedeeltelijk behoud van de activiteiten van de concessie en de korte timing. Hierdoor werden de werken in fases gepland en uitgevoerd. Deze manier van werken zorgt echter wel voor een beperkte toegankelijkheid en vereist een gedetailleerde planning en zonering. Verder moest er rekening gehouden worden met een beperkte footprint voor het perceel. Ondanks de kleinere bebouwde grondoppervlakte is de bruikbare oppervlakte, inclusief de nieuwe carrosseriewerkplaats aan de Dirk Martensstraat, toch ruimschoots verdubbeld. Dit was mede mogelijk door een volledige onderkeldering van het gebouw. Door de variëteit aan niveaus rondom het gebouw wordt de toegankelijkheid geoptimaliseerd en de showroom verheven op een sokkel. Zo is de zichtbaarheid vanaf de drukkere wegen rondom ideaal.

Lage impact op het milieu

Twee volumes binnen het ontwerp verduidelijken de activiteit van de concessie. Deze worden gedragen door een sokkel waaronder zich de parking bevindt. Het creëren van bijkomende parkeerplaatsen onder het gebouw geeft een antwoord op het GRB, met name: zuinig ruimtegebruik en het incorporeren van parkeergelegenheid in het bedrijfsgebouw zelf. Dit liet toe om meer groene zones te voorzien op het perceel. Ook geeft dit duidelijk weer dat de impact van de nieuwbouw op het milieu en de omgeving beperkter zal zijn dan voorheen. In de ondergrondse parking is eveneens ruimte voor stockage van nieuwe wagens. Zo zijn ze beter beschermd tegen nefaste invloeden van het buitenklimaat en tegen diefstal.

Zwevende luifels en grote glaspartijen

Bij het opmaken van het project werd geopteerd om het aantal hoofdmaterialen te beperken. De volledige kelder is ter plaatse gestort. Vanaf de bovenliggende sokkel werd het gebouw opgetrokken in een prefab structuur waar omheen gevelpanelen werden voorzien in witmetalen sandwichpanelen. De basisstructuur werd aangevuld met wolkarme betonnen plinten en royale glaspartijen. Het is een hedendaagse en toch tijdloze architectuur met krachtige lijnen, benadrukt door het spel van luifels, waarbij gestreefd werd naar eenvoud en kwaliteit. Ook een ruim appartement werd geïntegreerd binnen hetzelfde concept. En dit alles in lijn met de eisen van het merk waar iedere BMW-concessiehouder aan moet voldoen.

Er werd een esthetische meerwaarde gecreëerd binnenin dit functionele gebouw door aantrekkelijke gevels die opgebouwd zijn uit een combinatie van een massieve sokkel, het overvloedig glas en de zwevende luifels. Door deze uitzonderlijke glaspartijen, 7m hoog en zonder tussenprofielen, is er openheid en veel natuurlijk licht. Die openheid creëert doorheen het gebouw visuele connecties die de lijnen van het ontwerp versterken. De uitkragende luifels weerspiegelen het hedendaags en innovatief karakter van het gebouw en het merk BMW. Ze dragen bij tot een geborgen gevoel en beschermen de showroom tegen zon en regen terwijl ze het risico op oververhitting in de binnenruimtes sterk verminderen.

Ook voor het interieur en het uitpuren van details was er nauwe samenwerking tussen architect en bouwheer. De uitdaging om de gekozen materialen te combineren tot een stijlvol geheel was voor alle meewerkende partijen een belangrijke stimulans gedurende heel het bouw- en afwerkingsproces.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld AAVO Architects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Luxe automerk verdient topschilderwerken

FDK uit Brugge is een afwerkingsbedrijf actief in zowel interieur als exterieur. Ze bieden totaaloplossingen aan architecten en bouwbedrijven in de private- en openbare sector evenals aan klanten uit de project- en de particuliere markt. Met een team van meer dan honderd medewerkers staan ze in voor schilder- pleister- en vloerbekledingswerken, systeem- en gyproc plafonds en muren, schrijn- en maatwerk, technieken en coördinatie.

Voor de nieuwe vestiging van BMW Cocquyt in Brugge werden ze door BABO bouw en interieur ingeschakeld om alle binnenschilderwerken aan de plafonds, muren en houtwerk uit te voeren, zowel in de showrooms als in het kantoorgedeelte. Ze werkten hierbij met een systeem van Sigma, een fixerende primer, een tussen- en eindlaag met afwasbare acrylaatverf. Een vlotte communicatie met zowel de bouwheer als de hoofdaannemer stond centraal om de strakke deadlines te kunnen halen. Hierdoor nam de totale opdracht voor de schilderwerken slechts iets meer dan 4 weken in beslag.


bmw cocquyt in brugge kiest voor domotica van belgische makelij

Duotecno uit Sint-Michiels is een innovatieve fabrikant van design domotica-oplossingen voor verlichting, audio & video, hvac, veiligheid en comfort. Ze fabriceren zelf alle componenten in België en bieden de mogelijkheid schakelaars, stopcontacten, speakers en verlichting eenvoudig te integreren in de muur of het plafond en dit in samenwerking met zusterbedrijf Xillo.

Voor de nieuwe vestiging van BMW Cocquyt in Brugge realiseerden ze met hun eigen systeem, in samenwerking met EDF uit Waregem, een geautomatiseerde totaaloplossing. Alle functies waaronder verlichting, audio-video, verwarming, camerabewaking, alarm en bewegingsdetectie worden gestuurd via de Duotecno App. Zowel op het gelijkvloers als op de verdieping bevinden zich touchscreens voor een makkelijke en overzichtelijke bediening van het hele gebouw.

Een handige Dali-sturing werd voorzien voor de verlichting, die op haar beurt gekoppeld is aan helderheidssensoren en een aanwezigheidsmelder. Ook naar audio en video toe werden met de professionele Bose installatie geen toegevingen gedaan op vlak van kwaliteit.

Deze hoogtechnologische realisatie beantwoordt volledig aan het kwalitatieve en vooruitstrevende imago van het Duitse luxe automerk.


bmw cocquyt gaat voor een gezond binnenklimaat

Een nieuwbouw garage met showroom en werkplaats voor een prestigieus Duits automerk voorzien van een comfortabele koeling‭, ‬verwarming en sanitair‭: ‬dit was de opdracht die installatiebedrijf Climawest uit Wevelgem kreeg van AAVO architecten en van de eigenaarsfamilie Cocquyt in Brugge‭. ‬Omwille van de aanzienlijke ruimtes en volumes waar we hier over spreken‭, ‬vergde dit van hun kant‭ ‬een goed doordachte aanpak‭.‬

Zo stond Climawest in voor de volledige HVAC-installatie‭. ‬Deze is gekoppeld aan een lucht/lucht warmtepomp voor zowel koelen als‭ ‬verwarmen‭. ‬Daarnaast plaatsten ze ook een aparte verwarmingsketel die de vloerverwarming in de verschillende zones en ruimtes aanstuurt‭. ‬Het werkplaatsgedeelte wordt dan weer verwarmd met behulp van een klassieke luchtverhitter‭. ‬Tevens werd het hele gebouw‭, ‬met het oog op een gezond binnenklimaat‭, ‬uitgerust met een ventilatie type D‭. ‬Climawest stond ook voor alle sanitair in‭.‬

Er werd eveneens een overzichtelijk ledscherm geplaatst dat alle data weergeeft met betrekking tot energieconsumptie‭, ‬waterverbruik‭ (‬leidingwater en regenwater‭) ‬en elektriciteit evenals de opgewekte hoeveelheid alternatieve energie‭. ‬Via dit scherm kunnen ook alle regelingen ingesteld of bijgesteld worden‭, ‬wat voor een bijzonder gebruiksvriendelijk beheer zorgt‭. ‬De werken werden opgestart eind augustus en gefinaliseerd in december‭. ‬Momenteel wordt de mogelijkheid onderzocht om zonnepanelen op het dak te plaatsen om zo nog meer groene energie op te wekken‭.‬

Climawest is een gespecialiseerd installatiebedrijf voor HVAC en sanitair‭, ‬gevestigd in Wevelgem‭. ‬Het bedrijf werd opgericht in‭ ‬2000‭ ‬en stelt momenteel ruim 40‭ ‬mensen tewerk‭. ‬Ze verdelen en plaatsen uitsluitend wereldmerken van bewezen kwaliteit‭. ‬Ook alle‭ ‬voorafgaande studies nemen ze op zich in hun eigen studie‭- ‬en engineeringbureau‭. ‬De laatste jaren verwierf alternatieve energie‭ ‬een steeds belangrijker plaats binnen hun aanbod en activiteiten‭. ‬Climawest voert zowel particuliere en commerci‮!-‬le als industri‮!-‬le opdrachten uit‭.‬


Keramische vloeren voor hoge belasting

Verhanneman tegelwerken uit Brugge verdeelt en plaatst kwalitatieve collecties vloerbekleding in keramiek‭, ‬natuursteen en parket‭. ‬Ze hechten daarbij veel belang aan de harmonie tussen binnen‭- ‬en buitenruimtes‭.  ‬De toonzaal te Brugge is een inspiratieruimte‭ ‬waar de collecties conceptueel zijn gepresenteerd‭.  ‬Telkens wordt rekening gehouden met materialen die gericht zijn op een architecturale integratie‭, ‬gecombineerd met de beste kwaliteit‭. ‬

Naast het esthetische schenken ze bijzonder veel aandacht aan de technische aspecten van het vak‭. ‬Zo wordt er continu ge‮!١‬nvesteerd in opleidingen voor de medewerkers en wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de voorbereiding van elke werf‭. ‬Naast de zaakvoerder geven 2‭ ‬werfleiders‭, ‬een administratief bediende en 25‭ ‬vloerders er elke dag het beste van zichzelf‭.‬

In de nieuwe BMW concessie Cocquyt te Brugge stonden ze in voor het betegelen van de showroom en het bovenliggende appartement‭, ‬in totaal 1.500‭ ‬m2‭. ‬Vanuit esthetisch standpunt betrof het hier een vrij eenvoudige opdracht‭. ‬Alles qua look‭ & ‬feel wordt immers voorgeschreven door BMW zelf‭, ‬in dit geval keramische tegels in zand‭- ‬en antracietkleur en in een specifiek legpatroon‭.‬

Op technisch vlak stelde deze opdracht des te meer uitdagingen‭. ‬De vloeren moesten immers bestand zijn tegen hoge belastingen die het in‭- ‬en uitrijden van de wagens met zich meebrengen‭. ‬De extreme draagkracht moest hier bovendien gecombineerd worden met vloerverwarming‭. ‬Om aan deze strenge eisen te voldoen‭, ‬werd gewerkt met een dubbele‭, ‬holtevrije verlijming‭. ‬Om de sterkte te waarborgen in de zones met halfsteenverband werd op de chape eerst een ontkoppelingsmat aangebracht die spanningen in de ondergrond ten gevolge van de vloerverwarming neutraliseert‭. ‬Vier vloerders klaarden de klus in een kleine maand‭.‬

Lees meer over: AAVO Architects , BMW , Cocquyt

Op de Werf partners