heestert-2 sv_300dpi-kopieren
04:59
24-04-2020

Een school die over de hele lijn ‘uitmuntend’ krijgt op haar rapport

Een school ontwerpen die naast ‘leerschool’ ook ‘leefschool’ is, deze perfect inpassen binnen een landelijke, kleinschalige dorpskern én integreren in het bredere sociale weefsel: dat was de inzet van de architectuurwedstrijd voor de nieuwe basisschool in Heestert. De jury prees winnaar Architecten Groep III uit Brugge voor het ‘sterk samenhangend geheel met grote meerwaarde’. Mede dankzij aannemer Algemene Bouwwerken Maes kreeg de school bij de oplevering in oktober 2019 over de hele lijn een ‘uitmuntend’ op het rapport.

heestert-6_300dpi-kopieren

Verweven met dorpskern

De school in de deelgemeente van Zwevegem werd gebouwd tussen de dorpskerk met aanpalende militaire begraafplaats in het noorden‭ ‬en een groene parkzone in het zuiden‭. ‬Aan de oost‭- ‬en westzijde bevinden zich eengezinswoningen‭. ‬Het projectgebied en de zone rondom vervullen een belangrijke sociale functie in de‭  ‬dorpskern‭. ‬Met ruimte voor een speelplein‭, ‬hondenschool‭, ‬jeugdlokalen en‭ ‬de kerk‭, ‬is het een plek van ontmoeting en recreatie‭. ‬Dit meenemen in het ontwerp‭ ‬‮!‬V en nog versterken‭ ‬‮!‬V vormde een belangrijke‭ ‬uitdaging‭.‬

Door de uiteindelijke inplanting van de school lijkt het alsof het kerkhofplein werd doorgetrokken‭. ‬Om aan te sluiten op de plaatselijke bouwtrant en de kleinschaligheid van het dorp‭, ‬werd het aantal bouwlagen beperkt tot twee en werd er gewerkt met de traditionele‭, ‬archetypische zadeldaken‭. ‬De aaneensluiting van de diverse volumes zorgt hierbij voor repetitie met een speels en boeiend dakenspel‭, ‬dat ook langs binnen leesbaar is‭. ‬Integratie en thuis‮!‬Mgevoel waren daarbij kernwoorden‭.‬

jau_giii_schoolheestert-41_300dpi-kopieren

Ook de overheersende baksteenarchitectuur in het dorp werd gerespecteerd‭. ‬Daarom werden de gevels van de school uitgevoerd in ruw‭, ‬wit baksteenmetselwerk‭, ‬weliswaar met accenten van geglazuurde baksteen in diverse blauwtinten en met geprofileerde champagnekleurige staalplaten‭. ‬De beperkte bouwhoogte werd mede mogelijk gemaakt door de sporthal deels verzonken onder het maaiveld aan‭ ‬te brengen‭: ‬een bijzonder innovatieve oplossing‭.‬

Openheid, licht en zicht

Aan de zuidkant werden de volumes laag gehouden voor een maximale lichtinval in de gebouwen en op de centrale speelplaats‭. ‬De volumes werden zo geplooid‭, ‬dat er een verbinding met en een zicht op zowel de dorpskern als het park ontstonden‭. ‬Licht en zicht spelen een essenti‮!-‬le rol in het ruimtelijk concept‭. ‬

jau_giii_schoolheestert-98_300dpi-kopieren

Ook binnen primeert eenzelfde openheid‭. ‬Zo beschikt het gelijkvloers‭, ‬waar zich de kleuterklassen bevinden‭, ‬over dubbel hoge plafonds met een mezzanine die voor extra ruimte in de klassen zorgen‭. ‬Tussen de klassen en de kleuterspeelplaats bevindt zich een‭ ‬bredere gangzone‭, ‬de zogenaamde‭ ‬‮!‬٪speelstraat‮!&‬‭: ‬extra ruimte en een geleidelijke overgang tussen het speel‭- ‬en het leergedeelte‭.‬

Op de verdieping werden de lagere klassen ondergebracht en werd de ruimte open gehouden tot in de nok‭. ‬Ook hier is de bredere gang‭, ‬de zogenaamde‭ ‬‮!‬٪leerstraat‮!&‬‭, ‬vermeldenswaard‭.‬      

Deze schept bijkomende ruimte voor de klaswerking‭. ‬Tussen de klassen op de verdieping bevinden zich mobiele wanden‭, ‬zodat volgens de noodzaak klasruimtes kunnen samengevoegd worden‭. ‬Op de site werden ook diverse speelplaatsen voorzien‭, ‬elk met hun eigen identiteit‭.‬

heestert-4_300dpi-kopieren

Uitgepuurde materialenkeuze

Langs binnen werd het beton van de dragende wanden zichtbaar gehouden‭. ‬De vloeren zijn van beton‭, ‬behalve in ruimtes zoals de sanitaire blokken en de refter‭, ‬waar met een betegeling werd gewerkt‭. ‬Tegen de muren werd een hoge lambrisering aangebracht in Poolse den‭, ‬afgewerkt met een transparante witte vernis‭. ‬Deze beschermt de wanden tegen beschadiging door boekentassen en zorgt voor een warme‭, ‬huiselijke toets‭. ‬Ook diverse kasten‭, ‬kapstokken en opbergrekken werden in dezelfde houtsoort uitgewerkt‭, ‬net als de raam‭- ‬en deuromkastingen‭. ‬Voor de plafonds werden geperforeerde aludozen en akoestische Rockfon tegels gebruikt‭. ‬Alle buitenschrijnwerk is in aluminium uitgevoerd‭.‬

heestert-5_300dpi-kopieren

Duurzame technieken

De school voldoet aan alle vereisten van een BEN-gebouw‭. ‬De opmerkelijke prestaties werden behaald door het toepassen van effici‮!-‬nte en energiezuinige technieken‭, ‬zoals ledverlichting‭, ‬een lucht-water‭-‬warmtepomp‭, ‬zonnepanelen en een ventilatiesysteem D‭. ‬

Circulatie en toegankelijkheid

Het inkomplein is bereikbaar via een betonnen pad en zorgt voor een geleidelijke overgang tussen straat en school‭. ‬Het doet ook‭ ‬dienst als ontmoetingsplaats voor wachtende‭ (‬groot)ouders‭. ‬De kleuterspeelplaats zit ingebed tussen de U-vorm van de gebouwen en‭ ‬wordt begrensd door de overdekte speelplaats onder de speels vormgegeven hellende daken‭. ‬Hier bevindt zich ook een halfrond met‭ ‬betonnen zitbanken‭, ‬trappen en hellingen die afdalen naar de vrijstaande en gedeeltelijk verzonken sporthal‭. ‬Tijdens zomerse dagen doet dit amfitheater ook dienst als openlucht lesruimte‭.‬

Tussen de Chirolokalen en de refter ligt de speelplaats van de lagere cyclus‭. ‬In het verlengde van beide speelplaatsen bevindt zich de publieke groene zone met speeltuin‭, ‬die ook door de school wordt gebruikt‭. ‬Tussen beide speelplaatsen loopt een brede open overdekte verbinding doorheen het gebouw‭.  ‬De bevloering van de speelplaatsen bestaat uit half gepolierd beton‭. ‬Hierin werden‭ ‬vrije vormen uitgespaard‭, ‬die werden ingevuld met kunstgras‭, ‬boomschors en bomen‭. ‬Ook werden in deze zones de speeltoestellen geplaatst‭.‬

jau_giii_schoolheestert-92_300dpi-kopieren

Sociale integratie

De basisschool van Heestert neemt een belangrijke plaats in het sociale leven in‭. ‬De teken‭- ‬en muziekacademie zijn er gehuisvest‭, ‬net als de buitenschoolse kinderopvang‭. 

De sporthal en de refter staan open voor plaatselijke verenigingen‭. ‬De naastliggende Chirolokalen werden mee opgenomen in het project‭. ‬De jeugdvereniging mag gebruik maken van de speelplaats en de publieke groene zone met speelplein‭. ‬Ook de plaatselijke fanfare heeft er haar oefenlokaal‭. ‬Dat zorgt voor een stevige verankering in en verwevenheid met het dorpsleven‭. ‬De school is een‭ ‬hecht bindmiddel voor de hele buurt en biedt volop ruimte voor ontspanning en ontmoeting‭.‬



ADW legt platte daken met TPO

De uitvoering van de daken van de school in Heestert werd in handen van ADW uit Lochristi gegeven, een dakdichtingsbedrijf dat zich sinds 1992 daarin specialiseert.

“De doordachte keuze om enkel duurzame kunststofmembranen aan te bieden, heeft ADW een kwaliteitsimago opgeleverd”, vertelt zaakvoerder Bart Vanrutten. “Dit vertaalde zich in een snelle groei en miljoenen vierkante meters aan uitgevoerde projecten, tot ver over de landsgrenzen heen. Een grote troef is dat we hoofdzakelijk met eigen, intern opgeleide mensen werken. Zo kunnen we de lat hoog leggen op het vlak van kwaliteit en het halen van deadlines.”

In Heestert stond ADW in voor de realisatie van de platte daken met de hoogwaardige TPO-dakdichting. Die is standaard FLL gekeurd (wortelwerend). Dat was een meerwaarde, aangezien er in dit project ook groendaken waren voorzien. De lichte kleur van de TPO-dakdichting zorgt er ook voor dat de oppervlaktetemperaturen op de daken beperkt blijven, waardoor het rendement van zonnepanelen stijgt.



Een klus van 232 dubbel grondverdringende schroefpalen

1w2a9907_300dpi-kopieren

Paalfunderingen worden vandaag voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt, voor grote en kleine bouwconstructies. Ze kunnen in twee hoofdcategorieën opgedeeld worden: trillingsvrij (geschroefd) of geheid.

“Voor elk project maken we eerst een analyse, om te bepalen welke palen het best gebruikt kunnen worden,” zegt Olivier Rens, gedelegeerd bestuurder bij De Waal Solid Foundations. “Dat hangt van verschillende factoren af, waaronder de diepte van de draagkrachtige lagen, de aard van de belasting, en de aanwezigheid van gebouwen in de buurt. Bij dubbel grondverdringende schroefpalen kan je met een kleinere diameter een grotere belasting aan. Zo fundeerden we de gemeenteschool in Heestert met 232 dubbel grondverdringende schroefpalen tussen 16 en 19 meter lang, die zowel een druk- als een trekbelasting moesten opnemen. Een deel werd vanop ‘het gelijkvloers’ geboord, terwijl andere vanuit de put met een diepte van 2,5 meter geboord zijn.”

Eigen studiebureau

Zo’n project is De Waal Solid Foundations (Lokeren/Oostende) op het lijf geschreven. De firma, een fusie van De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken, is uitgegroeid tot een solide partner voor funderingsprojecten.

“Naast de paalfunderingen bieden we de klanten voor hun bouwputten ook klassieke (berliner- en secanspalenwanden) en nieuwe (CSM) beschroeiingstechnieken aan,” zegt Rens. “We beschikken over een uitgebreid, up-to-date machinepark, een team van ervaren en deskundige medewerkers en een eigen studiebureau om elk project tot een goed einde te brengen.”



Leren en leven in aangenaam klimaat

heestert-3_300dpi-kopieren

Bij de bouw van de nieuwe vrije basisschool in Heestert werd bijzondere aandacht besteed aan een aangenaam binnenklimaat voor leerlingen en leerkrachten. Een kolfje naar de hand van Leroy bv uit Ieper.

Het bedrijf stond in voor de volledige HVAC installatie, waarbij de verwarming gestuurd wordt via een gaswandketel in combinatie met een lucht-water-warmtepomp. Er werd gebruik gemaakt van vloerverwarming in de sporthal en de refter, en van radiatoren in de klaslokalen. Een Systeem D ventilatie met CO2-detectie zorgt voor de nodige verse lucht, wat een bijzonder positieve invloed heeft op het welgevoelen en het concentratievermogen van leerlingen en leerkrachten.

Zo compact mogelijk

Door het overvloedig gebruik van beton en de speelse dakvormen was een gedetailleerd 3-D plan noodzakelijk, om alle technieken en installaties achteraf probleemloos te kunnen integreren. Het Leroy studiebureau stond hiervoor in. Een extra moeilijkheidsfactor was de geringe hoogte van de valse plafonds, waardoor alles zo compact mogelijk moest worden ingebouwd. De werken begonnen in maart 2019 en waren net voor het begin van het schooljaar in september klaar.

Leroy bv. uit Ieper maakt deel uit van de EEG Group, die 11 hoogtechnologische, bouwgerelateerde bedrijven onder zijn vleugels heeft. Leroy is al ruim twintig jaar actief in het ontwerpen, plannen en plaatsen van HVAC installaties voor grote private projecten, openbare gebouwen, appartementen en industriële omgevingen. Het team bestaat uit 20 mensen op de baan en 7 administratieve medewerkers.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld jAu Fotografie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Op de Werf partners

foto1_300dpi-kopierenrad4_dsc05416_300dpi-kopieren