smappee-8-van-25_300dpi-kopieren
04:08
17-04-2020

Fascinerende samensmelting van toptechnologie en -architectuur

Wie langs de E17 in Kortrijk rijdt, wordt ongetwijfeld even afgeleid door Snowball, het nieuwe hoofdkantoor van Smappee. Conform de vooruitstrevende visie van CEO Stefan Grosjean, vormt dit hypermoderne cleantechcentrum een bijzondere meerwaarde voor bedrijventerrein Evolis in Harelbeke. Het innovatieve ontwerp van Govaert & Vanhoutte Architects getuigt van een intense en flexibele samenwerking tussen bouwheer, architect en Dedeyne Construct.

Serial entrepreneur Stefan Grosjean richtte in 2012 samen met Hans Delabie Smappee op, dat uitgroeide tot een wereldspeler inzake de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor duurzamer energieverbruik. De energiemonitor meet het exacte verbruik van alle belangrijke apparaten en brengt het vervolgens overzichtelijk in beeld. Met de gebruiksvriendelijke app voor smartphone of tablet kan de gebruiker het energieverbruik in real time volgen en analyseren. Op die manier krijgt men snel zicht op energievreters en sluimerverbruik. Daarnaast geeft Smappee ook de opbrengst van eventuele zonnepanelen weer en met behulp van Comfort Plugs™ kunnen apparaten vanop afstand in- en uitgeschakeld worden.

smappee-15-van-25_300dpi-kopieren

Nood aan uitbreiding

Omwille van de sterke bedrijfsgroei en de toekomstgerichte visie van de bouwheer, was de nood aan uitbreiding hoog. Smappee ging midden 2018 van start met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. Inzake locatie werd bewust gekozen voor Evolis, gekend als bedrijventerrein voor ondernemers en start-ups met een duurzame toekomstvisie. Alexandra Vanhuyse, co-founder en managing director Snowball: “Stefan Grosjean is een voortrekker op het vlak van energie-efficiëntie en hecht ook veel belang aan esthetiek. Toekomstgericht bouwen, met de juiste technieken en materialen, is voor hem zeer belangrijk. Deze site biedt uitbreidingsmogelijkheden en trekt entrepreneur-minded mensen aan. Het mocht geen klassiek kantoorgebouw worden, maar wel een incubator en accelerator voor cleantech start-ups. Het gebouw is het resultaat van discussie en flexibiliteit. De naam Snowball is gebaseerd op onze internationale ambities als cleantechhub, de natuur en zuiverheid. Het vraagt werk om een sneeuwbal te maken, en de grootste zit onder het gebouw (lacht).”

smappee-20-van-25_300dpi-kopieren

Vier functies

Snowball heeft vier functies. Een eerste is het aanbieden van kantoor- en evenementenruimte. Het restaurant – het enige op Evolis – dient ook als ontmoetingsplek. Dit past eveneens binnen de filosofie van het bedrijf: mensen samenbrengen. Maandelijks vindt er een netwerkavond plaats, waarbij Snowball voor het professionele kader zorgt.

Een tweede functie situeert zich op het vlak van acceleratie. Alexandra Vanhuyse: “We zijn door Vlaio erkend als accelerator binnen de cleantechsector. We coachen en helpen bedrijven met hun vragen. Ten derde zijn we ook een onderzoekspartner. We werken samen met kennisinstellingen, waaronder de UGent en KU Leuven. Al wat hier gebeurt, wordt met hen gedeeld. Meten is weten. Alle ruimtes zijn uitgerust met sensoren die onder meer temperatuur, geluid en vochtigheid meten. Snowball is, tot slot, samen met Gluon een STARTS center. Dit Europees programma heeft als doel de competitiviteit van Europese ondernemingen te ondersteunen. STARTS wil de wetenschaps-, technologie- en kunstsector structureel laten samenwerken, wat betere producten met zich meebrengt. We werken ook samen met twee kunstenaars, aan wie we onze tentoonstellingsruimte ter beschikking stellen.”

smappee-18-van-25_300dpi-kopieren

Structuur en polyvalentie

Polyvalentie staat centraal in het innovatieve ontwerp van Govaert & Vanhoutte Architects. Architect Damiaan Vanhoutte: “Onze ervaring leert dat polyvalentie steeds terugkomt. Bedrijven breiden uit, wat de noodzaak van mathematiek in een gebouw met zich meebrengt. Een duidelijke structuur is belangrijk, maar polyvalentie evenzeer. We voelden goed aan dat de bouwheer in een sector zit die continu verandert en beweegt. Dit project toont dat het mogelijk is om los te komen van gebouw en parking, en te denken in termen van functionaliteit en beleving. Het creatieve en mathematische dat eigen is aan het bedrijf, weerspiegelt zich in het gebouw, net als het aspect verandering.”

smappee-5-van-25_300dpi-kopieren

Verschoven volumes

De compositie van het gebouw bestaat uit een sokkel waarin alles geïntegreerd is, met plateaus die erboven zweven. Binnen de afwijking zit ook een logica, wat eveneens past in de bedrijfsfilosofie van Snowball.
Damiaan Vanhoutte: “Het restaurant bevindt zich in de overgang van de sokkel naar de plateaus. Het volume werd zo klein mogelijk gehouden tegen de kolommen, waardoor er meer ruime is voor terrassen. Alles heeft zijn functie en is doordacht. De loods voelt niet aan als een apart gebouw, maar loopt door in de lamellen vooraan. Het ontwerp is gebaseerd op een structuur die heel industrieel is. De kolommen staan op een vast patroon en lopen van beneden tot boven door. Rond de kolommen werd een soort mantel gemaakt met glas, op de ene zijde tegen de kolommen geduwd en op de andere niet. Dit zorgt voor het effect dat je ervaart vanop de snelweg. Je voelt dat het altijd hetzelfde glazen volume is, maar dat het per verdieping verschoven is. We hebben ervaring met verschoven volumes, maar het idee is nergens zo zuiver uitgewerkt als hier.”

Architect Diederick Verhaeghe: “De logica van de structuur – of het mathematisch aspect – is gebaseerd op een maatvoering waarbij de flexibiliteit ook van binnenuit kan worden gevolgd, bijvoorbeeld in de vergaderzalen. De grid loopt zowel technisch als structureel door het volledige gebouw, waardoor we ook de flexibiliteit tijdens de werken konden garanderen. Dit vergde een intense samenwerking met Dedeyne Construct. De flow binnen het team zorgde ervoor dat we het idee verder konden verfijnen en kort op de bal konden spelen met de bouwheer.”

smappee-17-van-25_300dpi-kopieren

Unieke combinatie

Snowball wordt aangedreven door een unieke combinatie van duurzame technologieën, die worden beheerd door de slimme technologie van Smappee. Met het oog op de toekomst en eventuele uitbreiding beschikt de site over een 5MVA-netaansluiting.
De zonnepanelen hebben een vermogen van ongeveer 200 kilowattpiek. Het batterij-­energieopslagsysteem heeft een vermogen van 2,5 MWh en levert een bijdrage aan meerdere toepassingen: hoger eigenverbruik van de lokaal gegenereerde zonne-energie, load balancing voor het opladen van elektrische auto’s en netwerkstabiliteitsdiensten. Wanneer zich een black-out voordoet, kan het gebouw volledig off-grid functioneren. ›

De ijsbuffer met 350.000 liter water geeft seizoengebonden warmte en koude af. Alexandra Vanhuyse: “Geen enkele andere technologie voldeed aan de koel- en verwarmingsvraag van deze architectuur en constructie. Door de grote glaspartijen baden we in daglicht, maar de koelvraag is drie keer zo groot als de warmtevraag. We bekijken momenteel nog de mogelijkheid om kleine windturbines te plaatsen op de uitbreidingszone. Via een onderzoeksproject proberen we het gebouw zo energie-efficiënt mogelijk te maken. Zo ontwikkelen we algoritmes die efficiënt en proactief sturen op basis van controleherkenning in functie van patronen.”

Transparantie

De veertig medewerkers verhuisden in oktober 2019 van het nabijgelegen AVC-
gebouw naar de vierde verdieping in Snowball. Het kantoor is ook vanbinnen transparant, waardoor de schaal van het gebouw steeds zichtbaar is. Alexandra
Vanhuyse: “Gezien onze ligging aan de E17 en om een rommelig zicht te vermijden, zijn de bureaus dicht op de kop. Er werd bijzondere aandacht besteed aan natuurlijke, duurzame materialen en akoestiek. Dit uit zich onder meer in klimaatplafonds, gordijnen en tapijt met een extra akoestische support. We hebben de bureaus zelf ontworpen en voorzien van akoestische panelen. Qua kleurgebruik werkten we vooral met zwart, wit, diverse blauwtinten, groen en af en toe een rood accent.”

Groene long

Bezoekers en medewerkers worden via een groene long naar de inkom geleid. Momenteel worden twee uitnodigende binnen- of belevingstuinen aangelegd. Alexandra Vanhuyse: “Op de taluds van de parking komen er hazelaars en lage beplanting. De eventruimte zal uitkijken op een bloemenweide. In de binnentuin aan de voorkant komen er dertig berken en een grote linde die in de organisatie Stichting Wereldboom zal worden ingeschreven. Op de site zullen in totaal een zestigtal berken staan. We willen de CO2-uitstoot compenseren, natuurlijke schaduw creëren en ervoor zorgen dat mensen zich hier goed voelen.”

Tekst Tilly Baekelandt    |    Beeld Martine Neirynck (Govaert & Vanhoutte Architects) 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Schilderklus van formaat

BVBA Matthijs Tjörven kreeg de opdracht om alle schilderwerken uit te voeren in de nieuwe Smappee cleantech hub. Een stevige klus.

Het gebouw bestaat uit een gelijkvloers en drie verdiepingen, goed voor zo’n 4.000 m2. Ook 180 deuren werden van de nodige verf voorzien. Voor de muren werd gewerkt met Sigma Perfect Matt en voor de deuren met Sigma Tigron Aqua Matt. De schilderwerken werden in verschillende fasen per verdieping uitgevoerd en namen enkele maanden in beslag.

Tjörven Matthijs is actief in de privé- en de utiliteitssector. Het bedrijf uit Moorslede werd opgericht in 1988 en de zaakvoerder staat nog altijd samen met zijn team op de werkvloer, een sterke garantie op maximale betrokkenheid en een kwalitatieve uitvoering. Ook lakwerken, vloeren en muurbekledingen, decoratie en speciale technieken behoren tot hun dagelijkse opdrachten.

Lees meer over: Hans Delabie , Smappee , Stefan Grosjean

Op de Werf partners

Voka Ondernemers - Inofec © 2Photographers - Jürgen de Witte & Paul Gheyle