02:17
24-01-2020

Goddeeris Roeselare | Een organische vormentaal met aandacht voor werknemers en workflow

Het nieuwe bedrijfsgebouw van installatiebedrijf Goddeeris in Roeselare is een sterk staaltje van hedendaagse architectuur dat tot stand kwam via een unieke samenwerking tussen het designbureau Bhoom en DDM architectuur. Op het eerste zicht valt hier geen rechte wand te bespeuren, alle lijnen en volumes lijken gebogen. Hoofdaannemer bij dit project was het aannemingsbedrijf Bosschaert uit Kortrijk.

Het kantoorgedeelte werd tegen de achterzijde van het 9.000 m2 grote perceel gebouwd met achteraan vrij zicht op het landschap en vooraan uitzicht op de indrukwekkende carport. De ronde vormen kwamen tot stand vanuit het inzicht dat de bestel- en vrachtwagens van de technische ploegen een ruime draaicirkel nodig hebben. Een klassieke, rechthoekige architectuur zou hierbij tot veel verloren ruimte geleid hebben. Het architecturaal concept werd op die manier nagenoeg helemaal gedicteerd door de workflow, zowel binnen als buiten het gebouw en leidde bijna vanzelf tot een organische vormentaal.

Concreet werd de site opgedeeld in 3 zones: een kantoorgedeelte, een werkplaats en een carport. Ertussen is ruimte voor het aan- en afrijden van de installatievoertuigen. Een ontmoetingsruimte tussen werkplaats en kantoren vormt het hart van het bedrijf. Het is de plek waar de monteurs hun projectleiders ontmoeten. Daar worden ‘s ochtend instructies gegeven aan de installateurs en ’s avond kan er nog even nagepraat worden aan de bar bij een koffie of een frisdrank.

De haalbaarheid van staalbouw

Het is een vaststaand feit dat afwijken van rechte vormen in de bouw meestal leidt tot een veel hogere bouwkost. Om dit te vermijden hebben de ontwerpers vanaf de eerste schetsen tot uitwerking van de constructieve details de uitvoerbaarheid in gedachten gehouden. Bijvoorbeeld konden door het in facet zetten van een klassieke staalstructuur met sandwichpanelen en die te bekleden met een huid van verticaal gemonteerde geprofileerde staalplaat de afwijkende ruwbouwvormen gerealiseerd worden met vertrouwde productiemethodes.

Aandacht voor duurzaamheid

Initieel werd er gedacht aan een grote garage om de bedrijfswagens in onder te brengen. Door de uiteindelijke keuze voor een carport werd het beschermd volume met 50% gereduceerd. Samen met de compactheid van het gebouw en de doorgedreven isolatie staat dit voor aanzienlijke besparingen op energetisch vlak. Verder werd enkel gebruik gemaakt van duurzame en makkelijk te recycleren materialen als glas en staal. En van ‘cradle to cradle’ producten zoals voor de lichte scheidingswanden, akoestische plafonds en de zachte vloerbekleding.

Als fabrikant en installateur van industriële piping en HVAC, hechtte de bouwheer uiteraard veel belang aan de klimatisering, wat op zijn beurt aanleiding gaf tot het plaatsen van klimaatplafonds. In combinatie met het warmtenet van Roeselare waarbij warm water aangevoerd wordt vanuit de plaatselijke verbrandingsoven zorgt dit voor een bijzonder energievriendelijke oplossing.

Verder wordt het regenwater maximaal benut voor sanitair en onderhoud. Het overtollige water en het water afkomstig van de niet waterdoorlatende verhardingen wordt naar open wadi’s afgevoerd.

Aangename werkomstandigheden

Ook bij het werkcomfort van de ruim 20 bedienden in het kantoor waren de ontwerpers sterk betrokken. Een groot deel van het aanwezige meubilair hebben ze zelf ontworpen. Met uitzondering van de balie is alle meubilair verrijdbaar op wieltjes. Zo kunnen de medewerkers kleine, tijdelijke werkopstellingen maken in functie van de projecten waar ze mee bezig zijn. Dergelijke kleine groepjes zijn in dit gebouw steeds in evenwicht. De schuintes en afrondingen zorgen er immers voor dat er geen ’dode’ plekken of storende hoeken of kanten ontstaan.

De combinatie van vloerverwarming met klimaatplafonds, die zowel voor koeling als verwarming zorgt, maakt dat er in de open kantoorruimte steeds een uniforme temperatuur heerst. Het vast tapijt in combinatie met stof en vilt bij het meubilair zorgt voor een optimaal geluiddempend effect wat aanleiding geeft tot soort inspirerend loungegevoel.

Als verlichting werden ledstrips geïntegreerd in de voor dit project ontworpen randafwerkingen van de klimaatplafonds. Deze basisverlichting van 200 lux werd aangevuld met een individuele werkplekverlichting ingebouwd in het mobiele kantoormeubilair. De omkadering met verlichting boven elke werkplek geeft daarenboven aanleiding tot het ontstaan van individuele cocons binnen de open ruimte.

Tijdens het ontwerp en de realisatie was het de steeds weerkerende bekommernis van de opdrachtgever om aan de medewerkers een comfortabele werkomgeving aan te bieden die bovendien de interactie tussen de kantoormedewerkers en de installateurs bevorderde.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld DDM architectuur, fotografie Lenzer

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Een opmerkelijk gebouw met een al even opmerkelijk domotica systeem

Duotecno uit Sint-Michiels is een innovatieve fabrikant van design domotica-oplossingen voor verlichting, audio & video, hvac, veiligheid en comfort. Ze fabriceren zelf alle componenten in België en bieden de mogelijkheid schakelaars, stopcontacten, speakers en verlichting eenvoudig te integreren in de muur of het plafond en dit in samenwerking met zusterbedrijf Xillo.

Het nieuwe hoofdkwartier van Goddeeris is een futuristisch ogend ontwerp van de hand van Bhoom en DDM architectuur. Duotecno stond in voor de automatisatie van het hele gebouw.

Voor de ledverlichting moest rekening gehouden worden met de vele gebogen lijnen en vormen van het gebouw. Alle ledverlichting werd dus speciaal op maat voor dit gebouw gemaakt.

Het domoticasysteem stuurt via de nieuwe touchscreen van Duotecno vanop één centrale plaats verlichting plus audio en video aan, evenals de klimaatplafonds. Dit alles loopt over een geïnterfacete Priva-sturing.

Als innovator in buizen voor onder andere HVAC toepassingen is het niet verwonderlijk dat Goddeeris koos voor een geavanceerde ‘smart ceiling’ oplossing. Deze toekomstgerichte realisatie van Duotecno past perfect bij de dynamiek van het gebouw én het bedrijf.


FUNCTIONELE EN KARAKTERVOLLE GEVELS

Joris Ide is een van de grootste Europese fabrikanten van dak‭- ‬en gevelsystemen en is in de laatste 30‭ ‬jaar uitgegroeid tot een‭ ‬groep van internationale dimensie‭. ‬De groep telt 19‭ ‬productie-eenheden en is actief in meer dan 15‭ ‬landen met ruim 1.000‭ ‬medewerkers‭. ‬Hun jaarlijkse productie bedraagt meer dan 300.000‭ ‬ton staal‭. ‬

Joris Ide dak‭- ‬en gevelsystemen worden toegepast bij industri-‬le gebouwen‭, ‬agrarische constructies‭, ‬commerci‮!-‬le projecten en woningbouw‭. ‬Alle Joris Ide producten worden zowel bij nieuwbouw als bij renovatie toegepast‭. ‬Voor de nieuwe bedrijfsgebouwen van‭ ‬Goddeeris in Roeselare produceerden en leverden ze alle dak‭- ‬en wandelementen die geplaatst werden door Verhoye uit Meulebeke‭.‬

De opvallende architectuur met hoofdzakelijk gebogen lijnen en vloeiende vormen zorgde voor de nodige uitdagingen bij dit project‭. ‬Het werd alvast geen doordeweekse opdracht waarbij Joris Ide op vlak van kennis‭, ‬ervaring en know-how zijn volle gewicht in de schaal mocht werpen‭. ‬Het gebouw werd opgetrokken in een staalskelet waar de gevelbekleding als een huid omheen werd gehangen‭. ‬Joris Ide leverde voor dit project alle dak‭- ‬en gevelbekledingen‭, ‬hoofdzakelijk uitgevoerd in zwarte en lichtgrijze tinten‭. ‬

In totaal werden ongeveer 4.000‭ ‬m2‭ ‬dak‭- ‬en wandpanelen aangeleverd‭. ‬Het grootste aandeel hiervan ging naar profielen uit de 35‭ ‬reeks‭. ‬Deze geprofileerde platen met een maximumlengte van 1m zijn voorzien van een groefje in de rand van de plaat‭. ‬Dit zorgt voor een perfecte aansluiting van de‭ ‬platen en een optimale geleiding van de bevestigingsschroeven‭. ‬Ze kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden‭.‬

Voor dit spraakmakende project werden eveneens Gr‮!+‬gale 300‭ ‬plankprofielen aangeleverd in een lichtgrijze RAL 9006‭ ‬kleurstelling‭. ‬Het is een van de eerste keren dat deze nieuwe profielen werden uitgeleverd door Joris Ide‭. ‬Deze vlakke gevelplaten met aansluit‭- ‬en hoekprofielen kunnen onzichtbaar bevestigd worden op de dragende structuur‭. ‬Ze worden horizontaal geplaatst en aangebracht van onder naar boven en van rechts naar links‭.‬

Tenslotte werd bij Goddeeris eveneens gebruik gemaakt van de Joris Ide ge‮!١‬soleerde sandwich panelen als wandbekleding‭. ‬Deze zijn verkrijgbaar in een grote vari‮!-‬teit aan uitvoeringen‭: ‬in verschillende diktes‭, ‬met zichtbare of onzichtbare bevestiging‭, ‬met‭ ‬diverse externe bekledingen en zelfs gegolfd of in dakpanvorm‭. ‬De levering op de werf werden gespreid over plus minus 4‭ ‬maanden‭,‬‭ ‬in functie van de vooruitgang van de werken‭.‬


Huzarenstukje in industriële ruwbouw

Goddeeris uit Roeselare, specialist én trendsetter in industrial piping en HVAC, bracht zijn nieuwe head quarters onder in een futuristisch ogend gebouw op het nieuwe bedrijventerrein ‘Ovenhoek’. Het gedurfde ontwerp is van de hand van DDM architectuur uit Kortrijk en concretiseert de innovatieve visie van het bedrijf. Het architecturaal concept is volledig gesteund op vloeiende, organische lijnen en vormen en stelde aannemingsbedrijf Bosschaert uit Kortrijk alvast voor de nodige uitdagingen.

Bruno Desmet, CEO bij Bosschaert: “Wij werden aangezocht om de voorbereidende grondwerken, de funderingen, de gesloten ruwbouw en de omgevingswerken van dit project te realiseren. Het gebouw werd opgetrokken in een staalstructuur die langs buiten bekleed werd met gecoate metaalplaten en sandwichpanelen. Het was zeker geen doordeweekse klus want omwille van het ontwerp zijn zowat alle stalen spanten verschillend in lengte met veel gebogen delen. We voerden het werk uit in 3 fasen, namelijk kantoor, loods en overdekte parking. Het hele traject nam zowat 14 maanden in beslag, de winterperiode meegerekend. In totaal verwerkten we ruim 190 ton staal. Bij de voorbereidende grondwerken werd het terrein eerst opgehoogd met maar liefst 2.400 kubieke meter aarde, die werd gestabiliseerd met kalk. We werden eveneens ingeschakeld voor de afwerking en de betonwerken rond het gebouw, waartoe ook de imposante overdekte parking voor 40 bestelwagens behoort.”


Geavanceerde elektrotechnieken in een toekomstgericht bedrijfsgebouw

Ruben Hillewaere bvba uit Roeselare verzorgt al meer dan 10 jaar algemene elektriciteitswerken voor residentiële en industriële bouwprojecten. Liefst bieden ze totaalpakketten aan, met integratie van domotica, verlichting, parlofonie en videobewaking.

In het nieuwe bedrijfsgebouw van Goddeeris mochten ze alle elektrotechnieken in de kantoren en de loods verzorgen. Voor dit omvangrijk project was er een samenwerking met DuoTecno en A&E security, respectievelijk voor wat domotica en alarm betreft, en Delta Light voor de verlichting in de kantoren.

Het vermogensluik omvatte zowel de kantoren als de loods en het ‘Academy’ trainings- en opleidingscenter. In de kantoren verzorgden ze de stroomvoorziening voor alle werkposten. Bijkomende moeilijkheid hierbij was dat alle werkposten verrijdbaar zijn en er voor deze flexibele en modulaire manier van werken meer contactpunten nodig waren dan het precieze aantal bureaus. Om dit op te vangen, werkten ze met een verhoogde vloer in de open kantoorruimte om kabels en contactpunten in onder te brengen. Ook voor de werkplaats waar veel lasapparatuur gebruikt wordt stonden ze in voor de stroomvoorziening.

Wat de verlichting betreft, legden ze alle bekabeling aan en plaatsten ze de benodigde borden en diverse verlichtingselementen. In de kantoren ging het onder andere om ledstrips die aan de klimaatplafonds bevestigd moesten worden. In samenwerking met A&E security verzorgden ze alle bekabeling voor de inbraak- en brandbeveiliging en voor de toegangscontrole die werkt met een badge-systeem. Dit systeem maakt het voor het management mogelijk om verschillende toegangsbevoegdheden voor werknemers of groepen van werknemers in te stellen.

Het betrof hier een vrij complexe en uitgebreide opdracht die in verschillende fases werd uitgevoerd tijdens de ruwbouw- en afwerkingsfase van het project. Een gespecialiseerd team van Hillewaere werkte ongeveer een jaar aan deze opdracht.

Op de Werf partners