01:54
29-11-2019

“Groene, gezonde bedrijfsdaken bieden een grote meerwaarde”

Er is in België nog een enorm potentieel aan te renoveren bedrijfsdaken. De firma Geldhof Vermeersch uit Harelbeke speelt hier met haar corebusiness, industriële dakrenovatie, op in. En daar komt heel wat bij kijken: van asbestverwijdering tot isolatie en zonnepanelen. Zaakvoerder Koen Vandebuerie biedt het totaalpakket aan en beschouwt het als een missie om de groene gedachte uit te dragen. Hij wijst er ook op dat bedrijfsleiders niet altijd op de hoogte zijn van de financiële stimulansen.

Zorgeloze dakrenovatie

Koen Vandebuerie studeerde af als gegradueerde Klimatisatie en stapte ongeveer dertien jaar geleden in het eerste generatie bedrijf Geldhof Vermeersch (dakwerken, gevelbekleding, snelle dakherstellingen voor agro- en industriebouw): “We waren toen voor 95% actief in de nieuwbouw. Anno 2019 is dit volledig omgekeerd en bestaat 90% van de werken uit eigen renovaties. Doorheen de jaren focuste ik mij op de structurering en professionalisering van het bedrijf. Aangezien we in feite alles in huis hadden om volledig in eigen beheer te werken, beslisten we in 2008 om voortaan een totaalaanpak aan te bieden. Dankzij de nauwe contacten met de klanten bouwden we een goede reputatie op inzake industriële dakrenovatie. Naar aanleiding van de prijsdaling van zonnepanelen kwamen we steeds vaker in contact met bedrijven die hierin wilden investeren. Onze klanten hebben op vandaag slechts één aanspreekpunt voor zowel isolatie, asbestverwijdering en zonnepanelen, waarbij we de 10-jarige waarborg voor aansprakelijkheid overnemen. We focussen op klantgerichtheid. Een dak renoveren is niet niets. Onder het dak draaien vaak dure machines, die niet lang kunnen stilliggen. We beperken de overlast voor de klant en bieden een zorgeloze dakrenovatie aan.” Koen Vandebuerie nam de zaak, die momenteel 25 werknemers en 3 bedienden telt, vorig jaar over van Philip Geldhof. De actieradius strekt zich uit van Vlaanderen tot Wallonië en Frankrijk, met een voorkeur voor West-Vlaanderen omwille van de mobiliteitsproblematiek.

 

“Er zijn momenteel onder meer premies van 15 euro per m² voor gevelisolatie en 4 euro per m² voor dakisolatie.”

Veiligheid primordiaal

Een dak renoveren is niet zonder enig risico voor de werknemers. Koen Vandebuerie: “De veiligheid en bewustmaking van onze werknemers is van primordiaal belang. Wij krijgen in principe steeds te maken met gebonden asbest, wat minder gevaarlijk is omdat de vezels niet snel vrijkomen. We mogen geen losse asbest verwijderen. Niettemin worden er jaarlijks opleidingen gevolgd, organiseren we toolboxmeetings op de werven, worden er persoonlijke beschermingsmiddelen gedragen en wijzen we op de gevaren. We laten ook vaak metingen uitvoeren.”

“Onze klanten hebben één aanspreekpunt voor zowel isolatie, asbestverwijdering en zonnepanelen.”

Financiële stimulansen

Niettegenstaande de overheid fors inzet op betere isolatie, weten velen volgens Koen Vandebuerie niet dat er ook een premieregeling is voor bedrijven: “De stimulansen van overheidswege zijn er, maar we merken dat onze klanten meestal niet op de hoogte zijn. Wij nemen dit van hen over. Zo bestaan er momenteel bijvoorbeeld premies van 15 euro per m² voor gevelisolatie en 4 euro per m² voor dakisolatie. We worden achteraf vaak aangesproken over het drastisch verschil in stookkosten. Op die manier willen we ons steentje bijdragen tot een beter geïsoleerd bedrijfsgebouw, vrij van asbest en eventueel uitgerust met zonnepanelen. Ik maakte een eindwerk over alternatieve energie en zie het als mijn taak en missie om de maatschappij iets bij te brengen. Wij zorgen voor waardevolle, gezonde en groene daken volgens de hedendaagse normen. Er is echter nog veel werk aan de winkel. De premies mogen niet meer verlaagd worden. De overheid moet duurzaamheid als het ware voor een stuk met de paplepel ingeven.”

Tekst: Tilly Baekelandt
Beeld: Tilly Baekelandt

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Op de Werf partners