Rumbeke Park
02:49
27-08-2020

Groene oase voor veeleisende villa-verlaters

Rumbeke is een rustige deelgemeente van Roeselare. Op de site waar nu het exclusieve appartementencomplex Rumbeke Park oprijst, bevond zich vroeger een statige villa op een groot perceel met oude, waardevolle bomen. THV Verstraete/Dedeyne/Tri-Projects verwierf het domein en realiseerde er met behulp van Govaert & Vanhoutte architects een woonproject dat de grenzen van luxe, comfort, architectuur en natuurbeleving een flink stuk verlegt.

Rumbeke ParkMeerwaarde op elk niveau

Rumbeke Park telt vier bouwlagen, met 26 appartementen, waaronder drie penthouses op de teruggetrokken dakverdieping. Het gebouw bevindt zich op een rustige locatie en biedt een zuidgericht uitzicht op de grote gemeenschappelijke parktuin met oude bomen.

Aan de overzijde van het gebouw bevindt zich een fietsostrade, die voor een snelle, veilige en makkelijke verbinding met Roeselare zorgt. Ook in de buurt ligt het op- en afrittencomplex van de E403. De residentie speelt, naast ligging en bereikbaarheid, nog tal van andere troeven uit, waaronder een zeer hoogstaande architectuur die het wonen van morgen definieert en een luxueuze afwerking van de woonunits.

Het project valt bijzonder in de smaak bij ‘villa-verlaters’ uit de brede regio, die na hun actieve carrière het onderhoud van hun grote woonst en dito tuin niet meer zien zitten. In Rumbeke Park vinden ze een nieuwe en rustige thuis, zonder in te boeten aan hun hoge comforteisen.

Rumbeke ParkArchitecturale landmark

Rumbeke Park valt op door zijn lage, langgerekte vorm, waardoor het gebouw zich op een zachte manier integreert in het omringende groen. Medebepalend voor de vormentaal zijn de grote uitkragingen met terrassen, en de sobere materialisatie die hoofdzakelijk bestaat uit zichtbeton, grote glaspartijen en houten lamellen. De architectuur is tijdloos strak en vernieuwend door haar eenvoud.
De gevel aan de straatzijde is noordgericht en wordt gedefinieerd door houten lamellen die optimaal harmoniëren met het groen. De lamellen, voorbereid en uitgevoerd door Verstraetehout, zorgen ook voor de nodige privacy in de slaapkamers, die zich achter deze grotendeels gesloten voorgevel bevinden. Ook de inkom van het gebouw werd in de houten lamellen geïntegreerd.

De penthouses tekenen zich af als dakvolume, door het gebruik van een donker gebeitste houtafwerking en de teruggetrokken volumeopbouw. De warmte van het hout harmonieert perfect met de omgeving en zorgt voor een mooi contrast met het glas en het beton.

Achteraan, pal op het zuiden, werd het gebouw helemaal opengetrokken, om te kunnen genieten van een maximale lichtinval en van het zicht op het groen. Elke bewoner beschikt hier over een bijzonder royaal terras met zicht op de oude bomen (waarrond zich een viertal wandelpaden slingeren). Links vooraan bevinden zich de inrit van de ondergrondse parking en de toegang tot de bovengrondse bezoekersparking aan de zijkant van het gebouw.

Door de compacte bouw en de aaneengesloten muren presteert het gebouw zeer goed op energetisch vlak. De appartementen worden verwarmd met een gaswandketel en zijn voorzien van een systeem D ventilatie.

Rumbeke ParkGebundelde krachten

Rumbeke Park is ontsproten aan de visie van Francis Verstraete (Verstraetebouw en -hout) en Pieter Beyne (Dedeyne Construct en Tri-Projects). Het maximaal behoud van bomen en parkgroen was voor hen een belangrijk aandachtspunt. Ze bundelden hun krachten en expertise in een Tijdelijke Handelsvereniging en traden op als bouwheer. Verstraete fungeerde als algemeen aannemer, terwijl Tri-Projects de ontwikkeling op zich nam. Ze hadden de vaste wil om van Rumbeke Park een referentieproject te maken, zonder enige toegeving op vlak van kwaliteit en duurzaamheid. Mede dankzij de uitgepuurde vormentaal van Govaert & Vanhoutte architects zijn ze daar zonder meer in geslaagd.


Govaert & Vanhoutte architects uit Sint-Andries Brugge staat internationaal bekend om zijn vaak gedurfde en spraakmakende vormentaal. Zelf halen ze graag hun ‘verwantschap’ met de Russische kunstenaar Malevich aan, waarbij ze in hun ontwerpen het louter figuratieve, verhalende en herkenbare overstijgen. Ze streven een abstrahering na van zowel technisch-mathematische als artistieke elementen. Verhoudingen, volumes, compositie, evenwicht, emotie en beleving spelen hierbij een belangrijke rol. Ze combineren een doorgedreven functionele analyse van het programma en de omgeving met een uitgesproken artistieke visie, om te komen tot een authentiek concept in harmonie met de locatie.


Dedeyne Construct uit Waregem is een algemeen aannemingsbedrijf met volledige dienstverlening. De activiteiten omspannen zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten van particuliere woningen, over appartementen en utilitaire gebouwen, tot en met projectontwikkeling. Het bedrijf kan bogen op een ervaring van bijna vijftig jaar.


De geschiedenis van Verstraetebouw en -hout uit Roeselare gaat terug tot in 1820. Dit vijfde-generatie, familiaal bouwbedrijf is vandaag vooral actief in grotere bouw- en houtprojecten, in appartementen, kantoren, verzorgings- en ontmoetingscentra… Door de bijzondere vervlechting tussen de businessunits bouw en hout positioneren zij zich op unieke wijze als hybride specialisten in de markt. Zowel in nieuwbouw als in renovatie bieden zij een ruim dienstenpakket aan, van ruwbouw tot sleutel op de deur. Verstraete positioneert zich als betrouwbare partner voor bouwheren, architecten en openbare besturen.


Tri-Projects, het vastgoed­promotiebedrijf van Pieter Beyne, ontwikkelt vooral residentiële projecten en appartementsgebouwen. Respect voor kwaliteit, een strikte opvolging en een onberispelijke uitvoering worden gecombineerd met een persoonlijke aanpak en benadering. Tri-Projects zorgt steeds voor een perfecte balans tussen moderne architectuur en functionaliteit. Een open communicatie met alle betrokken partijen staat hierbij centraal.

Tekst Philip Doutreligne      |    Beeld THV Verstraete/Dedeyne/Tri-Projects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Geslaagde mix van creativiteit en techniciteit

Deblaere & Co BV uit Roeselare mocht bij Rumbeke Park alle elektrische installaties plaatsen in de appartementen,de algemene delen en de buitenomgeving.

De uitvoering ervan nam ongeveer tien maanden in beslag.

Wat het bedrijf enorm wist te appreciëren, is het feit dat het een zekere creatieve vrijheid aan de dag mocht leggen en eigen voorstellen doen met betrekking tot de verlichting in de inkomhallen en buitenomgeving. Ook de bespreking met de kopers en de vakkundige begeleiding bij de opmaak van het specifieke elektriciteitsplan van hun appartement behoort tot het takenpakket.

Deblaere & C° BV is een familiaal bedrijf met 75 jaar ervaring.  Francis Missiaen en Geert Deblaere zijn de bestuurders van de derde generatie en leiden samen een team van dertig vakbekwame werknemers.   

Het bedrijf is voornamelijk werkzaam in de residentiële sector en heeft in de loop der jaren een enorme expertise opgebouwd. Perfecte kwaliteit, een hoge afwerkingsgraad, een uitstekende service en een sterke focus op klantvriendelijkheid vormen de dagelijkse drijfveren.

Op de Werf partners

WZC Sint BernardusLa Rive Knokke