Voka Ondernemers - Inofec © 2Photographers - Jürgen de Witte & Paul Gheyle

Sharon en Marc Speeckaert: “Naast de binnen- en buitenshowroom doen de kantoren en vergaderruimte dienst als levende showroom.”

03:21
18-04-2020

Nieuwe site Inofec showt showroom van 3.500 m2

Wie langs de Deinsesteenweg in Tielt passeert, kan moeilijk naast de nieuwe Inofec-site kijken. Het gebouw is een stijlvolle combinatie van nieuwbouw en renovatie. Inofec beschikt nu over onder meer 5.300 m² magazijnruimte en een showroom van 3.500 m². Met deze investering is algemeen directeur Marc Speeckaert goed op weg om zijn doelstelling te realiseren: de beste worden in kantoormeubilair. De verhuis bracht alvast een omzetstijging van 15% met zich mee.

dsc_3811_300dpi-kopieren

Marc Speeckaert is al 38 jaar actief in de sector van kantoormeubelen. Op 1 januari 2001 startte hij Inofec op in Waregem, na 19 jaar ervaring in een gelijkaardig bedrijf. Het personeelsbestand groeide van twee medewerkers in 2001 naar 32 in 2020. Dochter Sharon, interieurvormgeefster van opleiding en verantwoordelijk voor sales en personeelszaken, kwam in 2010 in het bedrijf.
Inofec is over heel Vlaanderen actief en mag onder meer Colruyt, Thermote & Vanhalst, Samsonite, Picanol en ArcelorMittal tot zijn klanten rekenen. Het uitgebreide assortiment van kantoormeubelen, met zowel designstukken als eigen lijnen, situeert zich in het middensegment. De klanten bestaan voor ongeveer de helft uit kmo’s. Daarnaast is het bedrijf actief voor overheden, scholen en de zorgsector. Inofec bestaat ook in Nederland als een aparte, onafhankelijke vennootschap. Beide bedrijven slaan de handen in elkaar om gezamenlijk aan te kopen.

“Kwaliteit, prijs en service”

Marc Speeckaert: “We bieden een compleet plaatje aan en creëren meerwaarde via kwaliteit, scherpe prijzen en service. We onderscheiden ons door heel snel op de bal te spelen, met korte leveringstijden. Alles zit onder één dak, van de offerte tot het tekenen en de uitvoering door ons eigen logistiek team. We werken niet met externen. Onze ploeg bestaat uit 18 mensen. De monteurs zijn het gewoon om met onze producten te werken. We proberen ervoor te zorgen dat de klant altijd dezelfde contactpersoon heeft, wat geapprecieerd wordt. We begeleiden op vraag ook totaalprojecten, waarbij we onderaannemers inschakelen. Wij leiden alles in goede banen en ontzorgen de klant.”

Van Waregem naar Tielt

Inofec verhuisde in januari 2019 van Waregem naar Tielt. Na het magazijn, dat stelselmatig werd verhuisd, vonden ook de showroom en kantoren onderdak op de nieuwe site van 16.000 m². Marc Speeckaert: “De showroom van 1.000 m² in Waregem werd te klein, net als het magazijn. We huurden ongeveer 4.000 m² magazijnruimte. Een verhuis drong zich op. De oude loods op de site in Tielt, met een prachtig recent magazijn van 3.600 m² en een oud magazijn van 3.000 m², sprak ons meteen aan. Het gebouw uit de jaren ’50 werd volledig gerenoveerd, met behoud van de typische architecturale karaktertrekken. Het resultaat is een uniek geheel, met zowel authentieke als moderne elementen.”

De werken gingen in september 2017 van start. Marc Speeckaert: “De houten spanten werden gezandstraald en opgeschuurd. We plaatsten een nieuw, goed geïsoleerd dak van 3.000 m² op het showroomgedeelte. Daarna breidden we de magazijnen uit, die nu volledig overdekt zijn. Achter het gebouw zetten we een extra magazijn van 1.700 m² neer, wat de totale magazijnoppervlakte op 5.300 m² brengt. De magazijnen, showroom en kantoren werden met elkaar verbonden en voorzien van twee industriële poorten om te laden en lossen. We beschikken in totaal over 3.500 palletplaatsen.”

markant-4_300dpi-kopieren

Kantoren als ‘levende’ showroom

Het oude magazijn van 3.000 m² werd gerenoveerd tot showroom en uitgebreid met 500 m². De voorzijde van de oude showroom werd volledig afgebroken en vervangen door imposante glaspartijen. De minimalistische zwarte designpanelen geven de voorkant een strakke, moderne look. De site beschikt over ongeveer honderd parkeerplaatsen.

Binnen vloeien moderne en authentieke elementen naadloos in elkaar over. Dat weerspiegelt zich onder andere in de houten spanten, hoge zwarte plafonds, rode bakstenen muren, gietvloer en eenvoudige warme verlichting.

De kantoren en vergaderruimte, die ingericht zijn volgens het dynamisch werken-principe, doen dienst als ‘levende’ showroom: er zijn strakke glazen wanden en zit-sta werkplekken. Sharon Speeckaert: “Zit-sta bureaus zijn populair, net als rechtopstaand vergaderen in vergaderhubs. De landschapskantoren zijn een beetje op hun retour, doordat mensen vaker nood hebben aan een stille ruimte of focusruimte. Ergonomie blijft een belangrijk aandachtspunt. Inzake kleuren zijn roze en goudtinten populair, maar ook de logokleuren blijven het goed doen. We merken ook dat er alsmaar vaker een huiselijke sfeer wordt gecreëerd in kantoren. We baseren ons echter niet alleen op de trends, maar bieden ook een tijdloos beeld aan.” ›

Inspiratie uit restaurantwereld

Marc en Sharon Speeckaert lieten zich voor de inrichting van de showroom inspireren door de evolutie in de restaurantwereld: “We ontvangen en begeleiden de klant in onze showroom. Veel restaurants hebben tegenwoordig een open keuken. Wie door de showroom loopt, ziet onze ‘keuken’ waar de monteurs aan de slag zijn. De showroom is verbonden met de magazijnen. We wandelen hier graag even rond met de klanten. Dat schept vertrouwen.”

De showroom is ook voorzien van een polyvalente ruimte met stijlvolle bar, waar externe B2B-events plaatsvinden. Sharon Speeckaert: “We kunnen rekenen op een goed team. Op vrijdagavond komen medewerkers hier vaak samen om even na te kaarten. We vinden het belangrijk om hen blijvend te motiveren. Zo organiseren we geregeld teambuildingactiviteiten. Begin dit jaar vond er ook een nieuwjaarsreceptie plaats in onze bar.”

Een mooie blikvanger op de bovenverdieping is de fotoreeks van Ronny Neirinck. Veertig portretten van de bekende Tieltse persfotograaf geven de showroom een extra persoonlijk accent. Het prachtige landelijke uitzicht werd zowel vooraan als achteraan maximaal benut. Achter de showroom bevindt zich een terras van 700 m², waar het buitenmeubilair wordt getoond.

Duurzaamheid en terugverdienen

Inofec zet sinds zijn oprichting in op duurzaamheid. Dat wordt ook doorgetrokken in het gebouw, dat CO2-neutraal is. Het hele gebouw wordt verwarmd met een geothermische warmtepomp. Daarvoor werden veertig boringen van 123 meter diep uitgevoerd. Op basis van diverse lichtstudies werd overal ledverlichting voorzien en er worden nog zonnepanelen geïnstalleerd. Marc Speeckaert: “We willen zoveel mogelijk meedenken in het duurzaamheidsverhaal. Dat vergt grote investeringen, die we echter op lange termijn terugverdienen. Zo dragen we ons steentje bij aan het milieu.”

Marc Speeckaert blijft ambitieus: “We willen de beste worden in kantoormeubilair. Momenteel stellen we onze leveranciers in vraag, rekening houdend met onze bedrijfsfilosofie. Bieden ze nog altijd het juiste plaatje aan? Zijn ze nog mee met de trends? We willen ons assortiment voortdurend optimaliseren en up-to-date houden.”

Tekst Tilly Baekelandt    |    Beeld Inofec

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Inofec , Marc Speeckaert , Showroom

Op de Werf partners

smappee-8-van-25_300dpi-kopierenwb6_project-tuighuisstraat-kotrijk_maquette_projet-tuigghuisstraat-kortrijk_300dpi-kopieren