02:01
22-01-2020

PROFESSIONEEL EN VEILIG LEREN OMGAAN MET MACHINES

In tegenstelling tot het gewone rijbewijs is in België een opleiding als bestuurder van professionele (bouw)machines nog steeds niet verplicht. Gelukkig zijn de meeste werkgevers en machine-operatoren zelf zich terdege bewust van de veiligheidsrisico’s die met hun beroep gepaard gaan. Vanuit deze vaststelling begon TVH uit Waregem, wereldwijd toonaangevend in de distributie van en wisselstukken voor heftrucks, hoogwerkers, verreikers en andere landbouw/industriële machines, met het aanbieden van opleidingen op vlak van veiligheid en vakbekwaamheid.

Erkende examencentra

TVH Academy werd 10 jaar geleden opgericht als onderdeel van de verhuurdienst, eerst voor de eigen medewerkers en vanaf 2015 ook voor externen. Wegens het grote succes, met meer dan 3.000 cursisten per jaar, werd de afdeling intussen verzelfstandigd. TVH Academy werkt nu reeds met 4 voltijdse instructeurs, 3 freelancers en 2 administratieve medewerkers. Ze beschikken over examencentra in Waregem, Sint-Niklaas en Nijvel die VCA-erkend zijn en het Q-For Platinum label toegekend kregen.

Naast deze 3 locaties kunnen op aanvraag ook speciale opleidingen op maat verzorgd worden bij de klant zelf. TVH-opleidingen zijn erkend door de Confederatie Bouw, Bouwunie en andere. U kan bovendien via de KMO-portefeuille als werkgever een mooie tegemoetkoming krijgen. Via de internationale Mateco groep, waar TVH Academy deel van uitmaakt, worden ook reeds opleidingen in het buitenland aangeboden. Deze worden echter land per land afzonderlijk aangepakt vanwege de vaak onderling verschillende wet- en regelgeving.

Theorie én praktijk

Het feit dat de opleidingen doorgaan op de TVH Academy afdelingen biedt natuurlijk als voordeel dat alle denkbare machines reeds ter plaatse aanwezig zijn. Praktijkopleidingen gaan door in een grote hal waar diverse parcours aangelegd zijn waar de cursisten hun behendigheid en vakbekwaamheid kunnen bijschaven en effectief bewijzen. Opleidingen voor grotere machines gaan door op een buitenterrein. De ruime, aanpalende leslokalen zijn uitgerust met alle moderne educatieve en communicatieve hulpmiddelen. Rondom bevinden zich tegen de muren computers met tussenschotten waarop individueel de theoretische examens afgelegd worden.

Slaagpercentage van meer dan 90%

Maarten De Bruycker, Area Rental Manager TVH: “Voor de bestuurdersopleidingen (heftruck, hoogwerker, verreiker…) bieden we 3 pakketten aan van 1, 2 of 3 dagen, naar gelang de ervaring of de wens van de cursisten. Daarnaast bieden we ook een opleiding aan ‘werken op hoogte’, die zowel theoretisch als praktisch kan. Alle opleidingen worden gevolgd door een examen. Om hun attest te bekomen, moeten de cursisten slagen in het examen en minimaal 70% van de punten behalen.

De inzet van de trainers en de motivatie van de cursisten vertaalt zich bij ons steevast in een slaagpercentage van meer dan 90%. Van de 10% die niet meteen geslaagd is, legt vooralsnog een aantal met succes het herexamen af. Traditioneel zien we een toename van het aantal cursisten in de periodes van het bouwverlof en ook steeds meer individuele werkzoekenden komen op eigen kosten onze opleidingen volgen om zo sneller een job te vinden.”

Veiligheid, ook voor niet-bestuurders

Ook voor cursisten die geen machines moeten bedienen, biedt TVH een aantal hooggewaardeerde veiligheidsopleidingen aan die enkel het theoretische luik omvatten. Zo is er de ééndaagse VCA-Basis opleiding, een opleiding VCA-Vol voor mensen met een leidinggevende functie en een VCA-VIL-VCU training, bedoeld voor uitzendkrachten. Een professionele brandweerman zorgt voor een brandopleiding die onderwerpen als ontvlambare stoffen behandelt, evenals de verschillende types en de specifieke werking van kleine brandblussers. Een opleiding EHBO leert de cursisten omgaan met de belangrijke en vaak levensreddende eerstehulpverlening. Ook een BA4 opleiding staat op het programma voor zij die werken in omgevingen met verhoogd risico op elektrocutie. De opleiding ‘rekinspecties’ geeft een inzicht in de stabiliteit en het veilig opvullen van stapelrekken in magazijnen.

In een niet-aflatend streven naar uitmuntendheid wordt door TVH Academy ook steeds gepeild naar de feedback en waardering van de cursisten zelf en de beoordeling van de bedrijven achteraf.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld TVH

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Examencentra , Machines , Opleiding , TVH , Waregem

Op de Werf partners