04:24
10-01-2020

Govaere Kortrijk – Noord II | Visitekaartje voor de toekomst

Op de recente uitbreiding van het industrieterrein Kortrijk – Noord II is sinds kort het nieuw hoofdkantoor van bouwonderneming Govaere terug te vinden. Het resultaat is een architecturaal en technisch hoogstandje dat een weerspiegeling vormt van ruim zestig jaar kennis en ervaring. De knipoog naar de bouwwereld is zowel binnen als buiten nooit veraf.

Nood aan uitbreiding

Bouwonderneming Govaere is sinds 1957 een gevestigde waarde in algemene bouwwerken, appartementen, kantoor- en utiliteitsgebouwen. Het familiebedrijf is een kwaliteitsvolle partner tijdens alle fasen van het bouwproces, gaande van ruwbouw tot totaalproject met klantenbegeleiding. Een eigen prefab- en ijzerafdeling garandeert een vlotte uitvoering op de werf. De oorspronkelijke thuisbasis van de aannemer was gevestigd in Lendelede en werd recentelijk ingeruild voor een nieuwe site op het bedrijventerrein Kortrijk – Noord II in Kuurne, een ontwikkeling van intercommunale Leiedal. Zaakvoerder Jan Govaere : “Deze industriezone biedt, in tegenstelling tot de ambachtelijke zone van vroeger, meer mogelijkheden. Door de groei van ons bedrijf werd de nood aan uitbreiding groot. Er diende een toekomstgerichte oplossing gevonden te worden, zodat meer werk-, stockage en kantoorruimte gecreëerd werd.

De specifieke noodzaak van een permanente torenkraan vereist ook een omgevingsvergunning, wat het vinden van een nieuwe locatie bemoeilijkte. De keuze viel uiteindelijk op een vlot bereikbaar terrein van 1,5 ha in Kortrijk – Noord II. De samenwerking met Leiedal verliep steeds op een professionele en constructieve manier. Door Leiedal werden voor het ontwerp een aantal specifieke voorwaarden opgelegd. Het kleurenpalet van het gebouw werd beperkt tot wit, grijs en zwart. De parking, met een capaciteit van 50 plaatsen, moet ’s avonds en in het weekend een openbaar karakter hebben. Tot slot mogen kantoren en vergaderzalen zich niet op het gelijkvloers bevinden.”

Trap als eyecatcher

Het gebouw omvat gezien van de straatzijde links een industriële werk- en stapelruimte, wat als een zwart volume aansluit tegen het hoofdkantoor.

Dit hoofdgebouw omvat drie bouwlagen en is opgetrokken als een klassieke betonstructuur. Het gelijkvloers omvat een magazijn. De eerste verdieping vormt het centrale deel van het bedrijf met alle burelen, kantoren en vergaderzalen. De tweede verdieping omvat een polyvalente vergaderruimte met eetruimte en uitbreidingszone voor de toekomst.

Uit de verplichte functie om de kantoren pas te huisvesten vanaf de eerste verdieping, vloeide het idee van een trap als eyecatcher voort. Jan Govaere: “Ik wou absoluut geen kleine trap aan de zijkant van het gebouw.” Dat werd het allerminst. De indrukwekkende trap leidt de bezoeker, na aanmelding via de digitale receptie, vanzelf naar de eerste verdieping. Architect Jan Demeyere: “Ik zag, in de uitdaging om de kantoren op de eerste verdieping onder te brengen, een feature. De loods werd als het ware geïntegreerd in een sobere ‘zwarte doos’.

Naast het zwevend kaderelement in wit architectonisch beton is de stalen trap een imposante eyecatcher. Doordat het brute cortenstaal intensief werd bewerkt en afgewerkt, krijgt het een lichte en zachte kleur, wat tot een mooi architectonisch contrast leidt. De trap oogt licht, maar weegt wel 8 ton.” Marnix De Meyer (operationeel directeur): “Het was de eerste keer dat we iets dergelijks realiseerden. Het ontwerp en de bijhorende stabiliteitsstudie waren behoorlijk complex aangezien de trap rond en zwevend is. De trap werd volledig in 3D uitgetekend en ter plaatse gelast.”

Architecturale uitdagingen

De uitdaging, die het architecturaal concept met zich meebracht, vormde voor Govaere de uitgelezen kans om van het gebouw een visitekaartje te maken. Jan Demeyere: “Er werd gestreefd om een fijne, lichte lijn in de architectuur te behouden. Dit werd bekomen door een gedreven samenwerking tussen architect, stabiliteitsingenieur en aannemer. De architecturale verhoudingen in de voorgevel dienden juist te zitten en de dunne witte kader die het bureelgedeelte omsluit werd doorgetrokken naar binnen zonder doorhangende of naar boven uitstekende balken.” Marnix De Meyer: “De betonmuur vormt het dragend element van het als het ware zwevende bureelgedeelte. Hiervoor werden houten planken horizontaal in de bekisting geïntegreerd. Horizontaal was een must en een uitdaging om deze lange wand zijn rust in het geheel te geven en te verwijzen naar de voorafgaandelijke ruwbouwwerken als start bij elk gebouw.”

Jan Demeyere: “We konden steeds rekenen op de ervaring van de hoofdaannemer. Mooie architectuur wordt immers meebepaald door de kwaliteit van de aannemer.” Pierre Govaere: “We hebben getracht alles technisch zeer goed te bespreken en waar nodig tijdig compromissen gezocht. Doordat we in een bouwteam werken, waren alle partijen van in het begin nauw betrokken.”

Onzichtbare technieken

De hoge standaard, gehanteerd bij de architectuur en stabiliteit, werd doorgetrokken naar de technische werking van het gebouw. Een gebouw komt immers pas tot leven door de verschillende technische onderdelen op een doordachte manier te combineren en aan te sturen. Alle nodige technieken werden op een subtiele manier geïmplementeerd in het gebouw. Door gebruik te maken van een systeemplafond, werd er ruimte gecreëerd om alle leidingen en technieken onzichtbaar in te werken, maar tevens bereikbaar te houden. De verwarming en ventilatie worden door middel van een lucht-lucht warmtepomp gecombineerd in één systeem, teneinde maximale warmterecuperatie te genereren. De specifieke maasstructuur van de plafondtegels werd optimaal benut om alle noodzakelijke in- en uitblaasroosters onzichtbaar in te werken. Ook de ledverlichting werd in samenspraak met de verschillende leveranciers op een unieke manier ingewerkt tussen de plafondtegels. Alle verlichting werd voorzien van aanwezigheidsdetectie en een automatische sturing van de lichtintensiteit. De toegangscontrole is volledig geautomatiseerd met behulp van een digitale receptie en badgesysteem. Tot slot werd alles op afstand aanstuurbaar gemaakt door middel van een overkoepelend domotica systeem, zodat er nagenoeg geen schakelaars terug te vinden zijn in het gebouw.

Optimale werkplek

Govaere heeft ruim 50 werknemers in dienst, waarvan op heden 16 kantoormedewerkers. Het creëren van een optimale werkomgeving, vormde bijgevolg een belangrijk uitgangspunt. Er werd tijdens het ontwerp constant bijgestuurd in functie van ergonomie, akoestiek, esthetiek en functionaliteit.

Interieurarchitecte Stephanie Laporte: “Zowel de architect, bouwheer als leveranciers zaten op dezelfde golflengte, wat niet altijd evident is.

Er werd steeds de nadruk gelegd op kwaliteitsvolle materialen met oog voor esthetiek tegen een correcte prijs. In onderling overleg met de onderaannemers zochten we constant naar de beste oplossing.”

Het concept, met name de verwijzing naar ruwe materialen eigen aan het werfgebeuren, bleef ook doorheen het volledige interieurontwerp centraal staan. De wanden in houtfineer verwijzen naar het bekistingshout van de betonwand buiten. De roestkleurige trap in cortenstaal alludeert naar het wapeningsijzer en de gietvloer weerspiegelt de sobere uitstraling van beton. Verder werd getracht het buitengevoel zoveel als mogelijk naar binnen te brengen. Het inkomgeheel wordt gekleurd door een groene moswand en de klinkers van de buitenverharding werden doorgetrokken naar binnen. Tot slot zorgen verdiepingshoge ramen in de burelen en vergaderzalen, verzonken in een doorlopende vloer van binnen naar buiten, voor een natuurlijke lichtinval.

Interieurarchitecte Stephanie Laporte: “Voor de kantoorruimtes kozen we bewust voor een meer huiselijke stijl zodat een warme werkomgeving werd bekomen. Dit resulteert in het gebruik van gordijnen, hout en warme tinten als oker, rood-groen-bordeaux, leder en natuurlijke materialen. Er werd ook gefocust op ergonomie met aandacht voor de hoogte van de kasten, de houding tijdens het lezen van plannen, het zicht naar elkaar en naar buiten toe.”

Henri Govaere: “In het vorige gebouw was er veel nagalm, wat zeer storend was in de landschapskantoren. Dit wordt nu tot een minimum beperkt dankzij de gebruik van warme materialen, de gietvloer en akoestische matten in het systeemplafond.”

Mooi leerproces en het belang om alle partijen te betrekken van in de ontwerpfase

Bram De Baets (projectleider) vat de nieuwbouw samen als een leerzaam project: “In deze situatie waren we zowel bouwheer als hoofdaannemer. Hierdoor konden we reeds bij de ontwerpfase samen met de architect en stabiliteitsingenieur een hecht bouwteam vormen. Op deze manier werden veel details op voorhand besproken en geoptimaliseerd. Het heeft ons in staat gesteld de esthetische eisen te laten overvloeien in een praktisch haalbare en technisch correcte uitvoering. Op het einde van de rit is het voor ons een heel mooi leerproces geweest. We nemen deze ervaring dan ook graag mee in toekomstige projecten”.

Tekst Tilly Baekelandt    |    Beeld Tilly Baekelandt, Govaere, Klaas Verdru

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Via opvallende wenteltrap van gelijkvloers naar bovenliggende verdiepingen

Wim Coghe Metaalconstructies (Kuurne), kortweg WICO, was recent betrokken bij het nieuwe gebouw van Govaere. “We produceerden, leverden en installeerden twee wenteltrappen in cortenstaal, die op elkaar staan en zo een verbinding vormen tussen respectievelijk het gelijkvloers en de eerste verdieping én tussen etage één en twee”, licht zaakvoerder Wim Coghe toe. “We waren gedurende 3 à 4 maanden bezig met de ontwikkeling en productie in ons atelier om de trappen finaal in het gebouw van Govaere te installeren.”

Bij WICO kan men terecht voor alle verfijnde constructies in metaal. De firma produceert en levert alle maatwerk, uitgevoerd volgens de regels der kunst, met oog voor kwaliteit en detail: metaal-, aluminium- en inox-constructies, laswerk van inox, aluminium en ijzer, trappen en leuningen, poorten en hekwerk, smeedijzeren deuren en speciale metaalconstructies voor bouwwerken.

“We beschikken daarvoor over een goed opgeleid en regelmatig bijgeschoold team van vakmensen en een up-to-date machinepark met onder meer een bewerkingscentrum voor inox, een knip-en ponsmachine, een plaatschaar, een plooibank, een draaibank, een zaagmachine en lastoestellen en tafels”, vertelt Wim Coghe. “Om onze klanten een nog betere service aan te bieden en de werkstukken, indien gewenst, ook te kunnen nabehandelen, hebben we een eigen poederlakinstallatie. Bovendien kunnen klanten ook bij ons terecht voor herstellingen aan metaalconstructies.”


Industriële betonvloeren met een hoogwaardige afwerking

Luc Degroote uit Gits-Hooglede bij Roeselare is gespecialiseerd in het polieren van beton en industriële betonvloeren. “We polieren binnenvloeren voor woningen, showrooms, winkelruimtes, ateliers en kantoren, maar klanten kunnen ook bij ons terecht voor het polieren van terrassen, opritten en parkings én voor klinkerwerken en andere bestratingsmaterialen”, vertelt de erkend aannemer en zelfwerkende patroon. “We zijn actief in de provincies West- en Oost-Vlaanderen, maar ook daarbuiten.” Luc Degroote begeleidt elk project van A tot Z. De service omvat correct advies, een gedetailleerde offerte, een strikte planning en uitvoering volgens afspraak met de klant én, indien nodig, een efficiënte en correcte nadienst. Kwaliteit staat op elk moment centraal. “We polieren al jaren beton en industriële betonvloeren op de werven van Bouwonderneming Govaere. Ook voor hun eigen nieuwbouwproject kwamen zij al snel bij ons terecht”, zegt Luc Degroote. “In verschillende fases waren we gedurende bijna een maand op de werf actief. We nivelleerden de ondergrond, goten het beton en voerden alle polierwerk uit.”


Vier verschillende dakopbouwen in één project

De bedekking van de platte daken van de nieuwbouw van Govaere was een niet alledaagse job. Het project omvat immers verschillende dakopbouwen: op steeldeck, op Pyrotherm, op OSB en op hellingschape. Voor de realisatie van deze uitdagende opdracht deed de bouwonderneming een beroep op de specialisten van Roofworkx uit Zwevegem. “Roofworkx ontstond in maart 2010 uit de overname van een bestaand bedrijf dat zich specialiseerde in de afdichting van platte daken. Vandaag zijn we nog steeds een expert in platte daken en groendaken voor nieuwbouw en renovatie.

We werken nog steeds hoofdzakelijk met roofing omdat we ervan overtuigd zijn, dat een tweelaagse dakdichting veel beter is dan een dunnere éénlaagse EPDM/PVC-dakhuid, waarvoor tegenwoordig vaak gekozen wordt”, vertelt zaakvoerder Celine De Preter. “We zijn dagelijks bezig met de afdichting van daken bij woningen en andere gebouwen, maar dit project was toch wel uitzonderlijk door de combinatie van de verschillende dakopbouwen en de realisatie van een luifel met EPDM Resitrix in combinatie met roofing. De dakbedekking werd in verschillende fasen tijdens het project aangebracht. Telkens waren we met een team van 3 à 4 personen op de werf actief.” Roofworkx was ook verantwoordelijk voor de dakafdichting van heel wat andere projecten, waaronder het ABC-gebouw in Zeebrugge voor aannemer Artes Depret, de privéwoonst en de speelzaal Goose voor architect Steven Vandenborre en de Steelander in Harelbeke voor bouwonderneming Govaere.


Bij een nieuwbouw- of renovatieproject komt het er niet alleen op aan om een esthetisch en functioneel gebouw te realiseren. Er moet ook nagedacht worden over systemen, die op een energiezuinige wijze zorgen voor een comfortabel binnenklimaat: verwarming, koeling, ventilatie, …. Voor deze technische installaties in hun nieuwbouwkantoor met bijhorend appartement deed Bouwonderneming Govaere een beroep op de technische kennis en ervaring van Primeurs bvba. Samen met SIG Air Handling, Europees marktleider in de verdeling van ventilatieproducten en sinds kort onderdeel van Air France, en Fujitsu Heatpumps ontwikkelde en installeerde het team van Geert Velghe een systeem op maat met warmtepompen en ventilatiesystemen type D.

Primeurs bvba (Avelgem) werkt als installatiebedrijf al een aantal jaren met succes samen met Bouwonderneming Govaere voor ventilatie, CLV, airco en warmtepompen. Zo leverde en plaatste de firma in opdracht van de bouwonderneming onder meer de klimatisatie en ventilatie voor polykliniek De Biekorf in Dilbeek. “We proberen ons als verdeler en installateur van anderen te onderscheiden door onze klanten een verregaande service te garanderen. We staan immers niet alleen garant voor een betrouwbare levering en een perfecte uitvoering van de werken, maar verrichten voorafgaandelijk aan installaties vaak heel wat studiewerk om de systemen maximaal af te stemmen op de wensen van de klant. Door dat studiewerk ook voor onze rekening te nemen, hebben de klanten ook maar één aanspreekpunt voor hun project. Dat was zo in Dilbeek, maar ook voor de installatie in de gebouwen van Govaere zelf,” zegt Geert Velghe, oprichter en zaakvoerder van Primeurs bvba. “Samen met Christoph Cassiman van Fujitsu Heatpumps ben ik eerst met de projectleiders van de bouwfirma rond de tafel gaan zitten om zo een systeem uit te werken met een hoge functionaliteit en comfort in combinatie met een zo laag mogelijke energiekost en een besturing op afstand.”

Ventilatie en warmtepompen

Voor het kantoorgebouw leverde en plaatste Primeurs bvba twee ventilatiesystemen D met rotatiewiel met variabele snelheid type HRS-REH 2500 RHX van het merk Salda, die op het dak van het kantoorgebouw opgesteld werden, én twee hoog efficiënte Fujitsu VRF warmtepompsystemen met warmterecuperatie, ook wel drie-pijps VRF-systeem genoemd, die zich gedeeltelijk ook op het dak bevindt. “Deze systemen zijn samen goed voor 38 pk aan vermogen en werden gecombineerd met verschillende bovenbouw kanaalunits met vermogens variërend tussen 1,1 en 11,2 kW. Met deze installatie kan, ongeacht de toepassing van de ruimte en het seizoen, tegelijkertijd gekoeld én verwarmd worden en wordt er ook actief warmte en koelte gerecupereerd,” licht Christoph Cassiman van Fujitsu Heatpumps toe. “Voor het appartement kozen we voor één Fujitsu VRF JIII warmtepompsysteem met verticale en horizontale kanaalunits, aangesloten met design wand-/plafondroosters van het merk CAIROX. Dit systeem is ideaal voor toepassingen waar een beperkt aantal zones tegelijkertijd gekoeld of verwarmd moet worden, zoals appartementen. Daarnaast dekt één warmtepompboiler alle sanitaire noden voor het appartment.” Een centrale bediening met LAN-toegang type UTY-DTGYZ1 verbindt alle Fujitsu systemen met elkaar. Dat zorgt voor een goed overzicht van alle toestellen en is een pluspunt voor afstelling en nazorg van de installatie voor de installateur en de eindgebruiker.

Goede werking door hoogkwalitatieve producten én installatie

Een correcte werking hangt af van de kwaliteit van de producten, maar evenzeer van de goede installatie. Samen staan de partners in dit project voor meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van de HVAC. Bovendien toont dit project ook aan dat het perfect mogelijk is om de airconditioning en warmtepomptechnologie van Fujitsu te combineren met de plafondstructuur van Ceilux, dat de luchtroosters voor aansluiting op de kanaalunits leverde. “We startten de werken in februari 2019 en voor het zomerverlof was de complete installatie afgerond. In verschillende fases waren we toen met gemiddeld vier à zes man op de werf actief,” stelt Mathieu Velghe, de zoon van de eigenaar, die sinds 2015 deel uitmaakt van het Primeurs-team en samen met zijn vader steeds weer op zoek gaat naar innoverende oplossingen en leveranciers. “De besturing op afstand werd in een tweede fase gerealiseerd met een KNX-gebouwbeheersysteem, een bewuste keuze waarmee het energieverbruik tot 75 % gereduceerd wordt.”

Om een goede werking te garanderen voor eindgebruiker, installateur, architect en bouwheer werden ook hier alle systemen – de warmtepompen van Fujitsu, de luchtgroepen van Salda, de centrale bediening en de KNX-interfaces – onder begeleiding van de deskundige en ervaren techniekers van SIG Air Handling opgestart. Zo zijn alle partijen zeker van een binnenklimaat dat perfect op de leef- en werksituatie van de gebruikers afgestemd is. Uiteraard moeten de systemen twee keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgen, zodat de correcte werking gegarandeerd blijft. Ook voor dat onderhoud kunnen klanten terecht bij Primeurs. De firma heeft intussen een volledig portfolio van installaties in de meest uiteenlopende projecten, zoals assistentiewoningen, residenties, parkeergarages, scholen, …, maar ook in de woningbouw in Vlaanderen en Wallonië. De kleuter- en basisschool Sint-Vincentius in Gijzegem is één van die projecten, waar Primeurs bvba het ventilatie- en klimatisatiesysteem volledig zelf bedacht, uittekende en realiseerde.


110 dubbel grondverdringende schroefpalen dragen nieuwbouwkantoor

De Waal Solid Foundations fundeerde het nieuwe kantoorgebouw van Govaere met 110 dubbel grondverdringende schroefpalen, elk 8,5 meter lang en met een draagvermogen van 550 kN. De firma met hoofdzetel in Lokeren en bijkomende vestiging in Oostende ontstond op 30 juni 2017 door de fusie van De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken en is uitgegroeid tot een solide partner voor geslaagde funderingsprojecten. “We kunnen kleine én grote bouwconstructies op verschillende paaltypes funderen, trillingsvrij of geheid. Voor bouwputten kunnen we de klassieke (berliner- en secanspalenwanden) en nieuwste (CSM) beschoeiingstechnieken aanbieden”, zegt zaakvoerder Olivier Rens. “We beschikken over een uitgebreid, up-to-date machinepark, een team van ervaren en deskundige medewerkers en een eigen studiebureau. De fusie was nodig om de dienstverlening naar de klanten te verbeteren en het hoofd te bieden aan het toenemende aantal werven en technieken en de grotere spreiding in België, Nederland, Frankrijk, Polen en Roemenië.”

De Waal Palen is op de Belgische markt aanwezig sinds 1959. Het begon als een afdeling van de Nederlandse moedermaatschappij De Waalpaal NV en was voornamelijk actief in het heien van geprefabriceerde palen. “Die Belgische afdeling ontwikkelde op het einde van de jaren ’80 de gvs-paal, een nieuw systeem dubbel grondverdringende schroefpalen, dat uitgroeide tot de belangrijkste activiteit van de firma”, vult Olivier Rens aan. “Het marktaandeel werd in 1997 uitgebreid door de overname van Wig Palen, dat vooral in de kuststreek een zeer grote naamsbekendheid had en in 2010 werd de firma Olivier Funderingstechnieken toegevoegd, waardoor nu totaaloplossingen voor de beschoeiing van bouwputten en de fundering van gebouwen aangeboden kan worden.”


Natuursteenproject op maat uitgewerkt

Als hoofdverdeler van bekende steengroeven en importeurs ligt de focus bij Nasimo in Ingelmunster op alle maatwerk in natuursteen. Zaakvoerder Ivan Wicke en zijn jeugdvriend Michel startten ruim 30 jaar geleden met de bewerking van natuursteen in een oude vlasschuur, die ze ombouwden tot een klein atelier met één zaagmachine. Door de continue groei verhuisde de firma in 2003 naar een nieuw gebouw van 2800 m² met een moderne productiehal, uitgerust met computergestuurde zaag- en bewerkingsmachines. In de showroom kunnen klanten op een professionele manier ontvangen worden.

“Vandaag hebben we een sterke reputatie opgebouwd als leverancier van blauwe hardsteen, marmer, graniet, witsteen, basalt, kalksteen en composiet. Dankzij onze grote stock in natuursteenplaten en ons vakkundig team van steenkappers leveren we op korte termijn alle natuursteen voor binnen- en buitentoepassingen: vloertegels, wandbekleding of tuindecoraties, portieken, dorpels, venstertabletten, sierschouwen, …”, zegt Ivan Wicke. “We werken alle projecten volledig op maat uit en sinds 2007 hebben we ook onze eigen plaatsingsdienst onder de naam Plasimo. Onze ervaren mensen kijken samen met de klant om de beste oplossing voor hun project uit te werken. Daarbij is het op maat maken van keukenwerkbladen, wastafels, schouwwanden en andere elementen in natuursteen onze specialiteit. Ook het leggen van vloeren en terrassen behoort tot de mogelijkheden. Tot slot leveren we grafzerken op maat. Na de installatie adviseren we de klanten ook over het onderhoud.”

Nasimo en Plasimo waren recent ook betrokken bij het nieuwbouwproject van Govaere. Hier installeerde de firma wastafels op maat in Carrara marmer en leverde dorpels in blauwe hardsteen.

Op de Werf partners