Groenzicht Rumbeke
02:46
31-08-2020

Project Groenzicht | Verfrissende cocktail van licht, ruimte en rust

Voor de ontwikkeling van ‘Groenzicht’ in Rumbeke, een residentieel wooncomplex met drie kleinschalige residenties, liet projectontwikkelaar en -coördinator Steenoven zijn oog vallen op een uitzonderlijk perceel. Het braakliggende terrein bevond zich aan de rand van een voormalig parkgebied, op slechts enkele minuten van Roeselare. B2Ai architects tekende voor de strakke, tijdloze vormgeving en DSV Crop realiseerde de open ruwbouw voor blok 2 en 3. De gemeenschappelijke tuin werd bedacht en uitgevoerd door BurO Groen.

Groenzicht RumbekeHedendaagse urban villa’s

Steenoven staat bekend om zijn doordachte en kwalitatieve ontwikkelingen met bijzondere meerwaarde op vlak van ligging, afwerking, architectuur en energiezuinigheid. Met ‘Groenzicht’ werden opnieuw alle vakjes afgevinkt. De drie urban villa’s bevinden zich op een afgesloten domein midden in het groen. Ze tellen samen 36 luxueuze appartementen en penthouses van 70 tot 130 m2, met twee of drie slaapkamers. Een aantal appartementen voldoet zelfs helemaal aan de BEN-normen. Voor de verwarming werd gebruik gemaakt van individuele gaswandketels. Opmerkelijk bij dit project is dat de vloerpas van het gelijkvloerse niveau zich anderhalve meter boven het maaiveld bevindt, wat zelfs op het gelijkvloers zorgt voor een gevoel van hoger wonen.

Groenzicht RumbekeLevenskwaliteit voorop

Alle appartementen zijn afgestemd op grenzeloos genieten van het leven. De grote terrassen op de imposante uitkragingen zijn zuid- en tuingericht. De hoekappartementen beschikken over extra grote terrassen. Raampartijen rondom van 2,5 meter hoog in zwart gelakt aluminium schrijnwerk halen de zon en de natuur naar binnen, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Onder andere om de raamopeningen te maximaliseren werd gebruik gemaakt van een Systeem D ventilatie, waardoor raamroosters overbodig werden. Dit alles maakt dat het zicht op de gemeenschappelijke tuin exceptioneel is. Alle lusten van de natuur zonder de lasten, zeg maar.

Verder zijn alle deuren en gemeenschappelijke delen berekend op het gebruik van een rolstoel. De 2,75 meter hoge plafonds zorgen voor een overweldigend ruimtegevoel. Ook alle overgangen van binnen naar buiten zijn drempelloos uitgevoerd. De binnenmuren zijn opgetrokken in beton en silicaatsteen voor de dragende wanden. Deze laatste presteert bovendien bijzonder goed op vlak van akoestische isolatie. De niet-dragende wanden werden opgebouwd uit gipsblokken, wat een eventuele herindeling op wens van de koper mogelijk maakt. Binnen is halfmassief parket voorzien, in combinatie met keramische tegels voor de keuken en de sanitaire ruimte. Onder de blokken zijn er ruime garages en staanplaatsen, aangevuld met een bovengrondse parkeerzone.

De urban villa’s bevinden zich op een volledig afgesloten privédomein, waar groen, natuur en rust de toon zetten. Het project is dicht bij het centrum van Rumbeke gesitueerd, maar ook Roeselare is voor de bewoners snel en makkelijk bereikbaar, ook met de fiets.

Groenzicht RumbekeArchitectuur met een duidelijke plus

De slanke en strakke vormgeving draagt onmiskenbaar het stempel van B2Ai, het Roeselaarse architectenbureau dat reeds veelvuldig gelauwerd werd in binnen- en buitenland. Tekenend voor het buitenaanzicht zijn de bijzonder grote raampartijen, ondersteund door de plateaus in wit architectonisch beton die ook de terrassen dragen. De openheid die hierdoor ontstaat, wordt nog versterkt door de ingeklemde glasbalustrades.

De voorgevel is gedeeltelijk afgewerkt met een houtopbouw van verticaal geplaatste latten uit verduurzaamd Thermowood Ayous. Er werd gebruik gemaakt van drie verschillende planchet-breedtes, willekeurig door elkaar geplaatst. Deze ritmische houtstructuur brengt privacy langs de straatzijde, fungeert als zonwering, zorgt voor een warme, natuurlijke toets en een speels contrast met het architectonisch zichtbeton.

Groenzicht RumbekeRuwbouwtechnische uitdagingen

DSV Crop, die de open ruwbouw verzorgde, besteedde bijzondere aandacht aan de plateaus in architectonisch beton. Bij een dergelijke strakke architectuur moesten deze mooi uitgelijnd worden om perfect naadloos op elkaar aan te sluiten. Temeer door de drie meter uitkragende terrassen vormde dit een uitdaging voor de aannemer.

DSV Crop werkte de ruwbouw van blok 2 af in 92 werkdagen. Voor blok 3, dat één verdieping minder telt, volstonden 75 dagen. Blok 1 is reeds grotendeels bewoond, de 14 appartementen van blok 2 zijn bepleisterd en worden nu verder afgewerkt. Bij blok 3 is de ruwbouw klaar.

Groenzicht Rumbeke


B2Ai (het vroegere BURO II) is internationaal gerenommeerd omwille van zijn uitgepuurde ontwerpen en doordachte materiaalkeuze. B2Ai staat voor een mensgerichte architectuur, waarbij ze graag vaststaande overtuigingen in vraag stellen. Luisterbereidheid, inlevingsvermogen en zin voor synthese zijn hun recepten om tot vernieuwende oplossingen te komen. Hun aanpak biedt een architecturaal antwoord op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen: vergrijzing, verstedelijking, duurzaamheid, nieuwe woonvormen…


Steenoven is een projectontwikkelaar uit Roeselare met ruim 25 jaar ervaring.  Ze zijn vooral actief in residentiële appartementsgebouwen en kantoorcomplexen. Steenoven staat bekend om kwalitatief en duurzaam bouwen in ecologisch verantwoorde omgevingen. Hun realisaties zorgen steevast voor een meerwaarde op vlak van ligging, architectuur en afwerking. Het bedrijf telt intussen 30 geroutineerde en gemotiveerde medewerkers.


DSV Crop uit Meulebeke is een aannemingsbedrijf (van ruwbouw tot afwerking) dat traditioneel bouwen koppelt aan moderne uitvoeringstechnieken. Het bedrijf werd opgericht in 1939 en ging zich, na een managementwissel in 2011, meer en meer toeleggen op grote residentiële projecten zoals appartementsgebouwen, rust- en verzorgingstehuizen en assistentiewoningen. Een duidelijke communicatie, propere en veilige werven, betrokkenheid van alle medewerkers plus respect voor timing en budget vormen belangrijke aandachtspunten. Het bedrijf stelt momenteel 45 bouwvakkers en 7 bedienden tewerk.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld Steenoven/B2Ai architects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Groenzicht , Rumbeke

Op de Werf partners

La Rive Knokke