Lago di Como
03:20
24-08-2020

Project Lago di Como

Van verlaten tabaksfabriek tot prestigieus woonproject

In 2018 werd gestart met de bouw van residentie Lago di Como, een bijzonder kwalitatief woonproject op de site van een voormalige olieslagerij en latere tabaksfabriek in de Speiestraat in Wervik. De site stond al geruime tijd leeg en was grotendeels vervallen. Het restaureren en behouden van de oude gevel, die op de lijst van bouwkundig erfgoed stond, bleek te duur voor de vorige eigenaar. De site werd uiteindelijk verkocht aan Verman bv uit Wingene.

Na overleg met alle betrokken instanties werd beslist dat het behoud van de voorgevel niet opwoog tegen de voordelen van bijkomende, zeer kwalitatieve woongelegenheden op deze welbepaalde locatie. Bouwheer Verman bv nam voor dit project architectenbureau B.A.U. B&C Coussée uit Roeselare en bouwonderneming Claeys uit Passendale onder de arm. Eerder stond B.A.U. architectenbureau ook al in voor ‘Lago di Maggiore’, een gelijkaardig woonproject in Wervik.

Lago di Como

Een ronduit unieke locatie

Lago di Como bevindt zich in de Speiestraat 122, aan de rand van een natuurreservaat en in de directe omgeving van een bosrijke Leie-arm. Dit natuurlijke kader zorgt ongetwijfeld voor een grote meerwaarde, zowel voor de bewoners zelf als voor de talrijke fietsers en wandelaars die er aan natuurbeleving doen. De adembenemende vergezichten zijn rustgevend en inspirerend. De gezellige dorpskern van Wervik, de oudste stad van West-Vlaanderen, met zijn cultuurhistorische elementen én ruim winkelaanbod, bevindt zich op een boogscheut. Bovendien is er vanuit Wervik een vlotte aansluiting naar steden als Kortrijk, Ieper, Roeselare en Rijsel.

De troeven van de locatie worden nog verder uitgespeeld en zullen ook de gemeenschap ten goede komen. Zo werd er naast het project een park met vijver voorzien, dat deels toegankelijk zal zijn voor het publiek.

Architectuur met visie

De vormentaal die B.A.U. architectuur bij het ontwerp hanteerde, straalt duurzaamheid en tijdloosheid uit, helemaal in overeenstemming met de waardevolle omgeving. Het gebouw gaat als het ware in het landschap op. Het ontwerp oogt licht en speels, nog versterkt door het spel van de witte, betonnen uitkragingen ter hoogte van de terrassen. Ook de witte gevelstenen, in combinatie met een donkere gevelparementsteen, en de glazen balustrades dragen bij tot de lichtheid van het ontwerp. De grote, diepe terrassen beantwoorden volop aan de vraag naar extra buitenruimte.

Een ode aan licht, ruimte en comfort

Lago di Como maakt optimaal gebruik van een zuidgerichte oriëntatie om een maximale lichtinval te waarborgen in de doorzonappartementen. Ook de ruime terrassen zijn erop voorzien om het buitengebeuren zoveel mogelijk naar binnen te halen. In combinatie met de prachtige zichten op het park en de ruimere, groene omgeving zorgt dit voor een optimaal woon- en leefcomfort.

Het project telt 24 appartementen, waarvan er zich zes op het gelijkvloers bevinden. De eerste en de tweede verdieping tellen elk zes wooneenheden, de derde verdieping vijf. Een ruime en luxueuze penthouse maakt het geheel af. De oppervlakte van de appartementen, terrassen inbegrepen, situeert zich tussen 103 en 146 m2. De penthouse neemt 203 m2 in beslag, waarvan 84,50 m2 terrassen met een onvergelijkbaar uitzicht op de omgeving. Er zijn 28 ondergrondse parkeergelegenheden voorzien. Alle appartementen, zelfs de kleinste, beschikken over een ruime living met open keuken en twee slaapkamers, waarvan één met dressing en ‘en suite’ badkamer met ligbad, en één met aansluitende doucheruimte.

Voor de afwerking werd enkel gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen zoals een keramisch parket in alle leef­ruimtes en slaapkamers. Ook de sanitaire cellen werden uitgewerkt in duurzame en onderhoudsvriendelijke keramische tegels.

Alle appartementen zijn voorzien van kwalitatief kraanwerk en een meer dan volwaardig uitgewerkte keuken. Sommige keukens beschikken over een vrijstaand keukeneiland en overal werd gebruik gemaakt van zeer kwalitatieve keukentoestellen.

Lago di Como

Toekomstgericht wonen

De appartementen mikken op bewoners die op zoek zijn naar levenslange woon­zekerheid; dat kunnen zowel jonge gezinnen zijn als een ietsje ouder doelpubliek. De toepassing van vooruitstrevende technologieën en hoogwaardige materialen staat borg voor een zorgeloos wooncomfort. Niet onbelangrijk zijn de energetische prestaties van de woongelegenheden. › Het E-Peil van de appartementen situeert zich tussen E24 en E39. Het K-Peil bedraagt overal K35. Zo zijn alle bewoners voor de rest van hun dagen verzekerd van een lage energiefactuur. Voor de verwarming van de leefruimtes werd gebruik gemaakt van vloerverwarming, aangestuurd door warmtepompen.

Bijkomend zullen op het dak geplaatste zonnepanelen de energie aanleveren voor de verlichting in de gemeenschappelijk delen. Ook daar werd eraan gedacht om de energiefactuur zo laag mogelijk te houden. De bereikte E-Peil waarden zijn reeds dermate laag, dat we voor bepaalde appartementen reeds mogen gewagen van BEN (Bijna-Energieneutrale) appartementen. Hiermee wordt nu reeds voldaan aan de vooropgestelde eisen qua energieverbruik die in 2021 van kracht worden. De BEN-principes worden vanaf 2021 de standaard voor alle nieuwbouwwoningen en -appartementen in Vlaanderen. De oplevering van de appartementen in blok A is voorzien voor juni 2020, blok B volgt in september.

Meer info en plannen op www.residentie-lago-di-como.be


Hoofdaannemer ruwbouwwerken van het project is bouwonderneming Claeys uit Passendale, reeds vele jaren een referentie in nieuwbouw, verbouwingen en betonwerken in de bredere regio. Het bedrijf is zowel in particuliere woningen als in commerciële projecten en appartementsgebouwen actief. De expertise in betonwerken omhelst het storten van funderingen en het plaatsen van prefab wanden of gevels in architectonisch beton, tot de volledige constructie van appartementsgebouwen en kantoorcomplexen. De onverdeelde aandacht gaat hierbij uit naar stabiliteit, duurzaamheid en esthetiek, binnen een vooropgesteld bestek en afgesproken budget.


B.A.U. architectenbureau is met dit project niet aan zijn proefstuk toe. Het Roeselaarse architectuurbureau werd in 1961 opgericht door Carlos Coussée en in 1997 werd de fakkel overgenomen door zijn zoon Bart Coussée. Het acroniem B.A.U. staat voor Bureau voor Architectuur en Urbanisatie. Samen met een team van tien medewerkers pakken ze architectuur aan vanuit een multidisciplinaire visie, waarbij alle aspecten van de bebouwde omgeving in overweging genomen worden. Bouwen voor komende generaties is hun leidmotief, zonder daarbij te vervallen in vluchtige trends. Dit betekent echter niet dat ze niet openstaan voor vernieuwing en geavanceerde technieken. Ze vallen hiervoor terug op innovatieve oplossingen op mensenmaat, die perfect de tand des tijds doorstaan.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld B.A.U architectuur

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Terrassen die de zwaartekracht lijken uit te dagen

Enjoy Concrete nv uit Veurne mocht al zijn techniciteit en creativiteit aan de dag leggen bij de residentie ‘Lago di Como’, een prestigieus nieuw woonproject in schoonbeton te Wervik. Het bedrijf stond er in voor alle betonnen terrassen, wanden en kolommen. Qua terrassen leverde het alvast een huzarenstukje af dat helemaal past binnen een hedendaagse architectuur. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van grote maar slanke en licht ogende uitkragingen.

Bij ‘Lago di Como’ werden de extreem grote hoekterrassen (meer dan drie meter overkraging) verticaal en in verstek gestort. Verticaal storten is bij Enjoy een uniek concept. Alle zijden zijn dan ook direct kant en klaar afgewerkt, mét antislip op het loopvlak en super gladde afwerking op alle andere vlakken. Na de ruwbouw stelde Enjoy Concrete twee update ploegen ter beschikking, die instonden voor de volledige nazorg van alle architectonisch beton en het aanbrengen van een duurzame hydrofuge.

Enjoy Concrete nv is gespecialiseerd in de realisatie van allerhande elementen in prefab zichtbeton en architectonisch beton. De onderneming streeft hierbij de hoogste esthetische normen na, door het gebruik van super gladde bekistingen en zelfnivellerend beton. Een gladde afwerking met mooi afgelijnde randen en hoeken is het handelsmerk geworden. Met een jong en gedreven team van 48 medewerkers, onder wie veel ingenieurs, designers en goed opgeleide arbeiders, werkt Enjoy Concrete dagelijks aan innovatieve betonoplossingen voor de toekomst, en dit in een supermodern productiebedrijf.

Lees meer over: B.A.U architectuur , Laga di Como

Op de Werf partners

Kortrijkintermetal-1-stroomgroepen-op-de-werf-kopieren