WZC Sint Bernardus
02:33
26-08-2020

Project WZC Sint Bernardus

Vernieuwings­project woon-zorg­centrum focust op thuisgevoel

De vergrijzing van de bevolking is een gekend fenomeen in heel België, ook in de kustgemeenten. Daardoor blijft de vraag naar woon-zorgkamers, assistentiewoningen en kamers voor kortverblijf spectaculair stijgen. Daarom investeerde de vzw Sint-Bernardus in een vervangingsnieuwbouw en een gedeeltelijke renovatie van de bestaande faciliteiten op hun zorgsite langs de Koninklijke Baan in het centrum van De Panne. Detoo Architects kreeg de opdracht om dit project te ontwikkelen, met de klemtoon op warmte en huiselijkheid. Ruwbouwaannemer Furnibo en de andere bouwpartners realiseerden het project zonder veel (geluids)overlast voor de bewoners.

WZC Sint Bernardus

Een gebouw met een rijke geschiedenis

Ouderenzorg loopt als een rode draad door de geschiedenis van wat vandaag woon-zorgcentrum Sint-Bernardus is. Alhoewel het gebouw uit 1868 origineel als Grand Hôtel de La Panne dienst deed, wordt het sinds vorige eeuw gebruikt als bejaardentehuis, met de klemtoon op warme, belevingsgerichte zorg: eerst door de Zwarte Zusters uit Gent en later op vraag van E.H. Blomme, de pastoor van De Panne, door de Zusters Bernardinnen. Na herconditionerings- en uitbreidingswerken aan de hele site in 1976 en het noordelijke gedeelte in 1997, was het nu tijd voor een volgende mijlpaal in de geschiedenis.

“De bestaande infrastructuur was te klein geworden om te voldoen aan de stijgende vraag naar woongelegenheden voor ouderen. Bovendien was het zuidelijke gedeelte intussen sterk verouderd en voldeed het niet langer aan de hedendaags eisen op vlak van comfort. De vzw Sint-Bernardus onderzocht alle mogelijke pistes en besloot finaal een vervangingsnieuwbouw op de huidige site te realiseren en een bestaande vleugel te renoveren”, vertelt architect Steven Declerck van Detoo Architects. “We kregen de opdracht om een nieuwbouw te creëren, die lijkt op een wooncomplex met knusse appartementjes, waar bij elk aspect rekening gehouden wordt met het thuisgevoel, het comfort en de veiligheid van de bewoners.”

WZC Sint Bernardus

Nieuwe dienstverlening

Door de bouw- en renovatiewerken wordt het aantal woongelegenheden van 118 naar 126 verhoogd, verdeeld over zorgkamers en kamers voor kort- en herstelverblijf. Daarvoor werden dertig verouderde kamers en een gelijkvloerse assistentiewoning afgebroken. Bij de uitwerking van het project werd ook rekening gehouden met de nieuwe dienstverlening. Zo moet een sociaal restaurant voor de noodzakelijke sociale contacten tussen bewoners en gemeenschap zorgen. De vzw wil ook klaar zijn om in de toekomst nachtopvang te voorzien, waardoor ouderen overdag thuis zouden kunnen zijn en ’s avonds en ’s nachts een beroep kunnen doen op de extra ondersteuning in het woon-zorgcentrum. Tot slot was er ook nood aan een volwaardig centrum voor erkend kortverblijf.

WZC Sint Bernardus

Een nieuwe thuis: warm, comfortabel en veilig

De vervangingsnieuwbouw bestaat uit vier bovengrondse bouwlagen en een kelderverdieping, die allemaal verbonden zijn met de bestaande vleugel. In de kelder bevinden zich bergruimtes, kleedkamers voor het personeel en technische ruimtes. Het gelijkvloers is het bruisende hart van het woon-zorgcentrum, met onder meer het onthaal, de lounge met winkel, de kine-, ergo- en logolokalen, het kapsalon, de wellnessruimte, de grote vergaderzaal en de administratie.

Daarnaast is er ook een polyvalente zaal, die opgedeeld is in een brasserie aan de tuinzijde en een zitruimte voor bezoekers en bewoners aan de straatzijde. Daarachter bevindt zich een afgesloten afdeling psychogeriatrie met vijftien bewoners.

“Op verdieping 1 tot 3 werd telkens een nagenoeg gelijke leefgroep met veertien zorgkamers en een zithoek met terras ondergebracht. De overgang tussen de nieuwe en de bestaande vleugel bestaat uit een badkamer, een utility ruimte, een verpleegpost en een toilet voor mindervaliden. De vierde verdieping springt 2,5 meter naar binnen ten opzichte van de andere verdiepingen, waardoor er aan de straatzijde dakterrassen ontstaan. Deze etage omvat een nieuwe leefgroep van negen bewoners en een eet- en zitruimte”, licht de architect toe. “De kamers met sanitaire cel met inloopdouche, wastafel en toilet hebben een oppervlakte van ongeveer 28 m². Hoge ramen met glazen borstwering zorgen voor lichtinval en visueel contact met de omgeving. Kamers, leefruimtes en zithoeken worden één voor één gekenmerkt door een hoge graad van afwerking en een warme, huiselijke look.”

WZC Sint Bernardus

Oog voor de toekomst

Het nieuwe woon-zorgcentrum past perfect in de omgeving. De gevel combineert bakstenen, die het straatbeeld verder zetten, en gekleurde vezelcementpanelen, die zorgen voor een frisse, moderne toets. De terrassen en oversteken zijn opgebouwd uit wit architectonisch beton. “We hebben uiteraard ook aandacht besteed aan het milieu en de duurzaamheid, met onder meer een goede isolatie, mechanisch gecompenseerde ventilatie (Systeem D), hoogrendementsbeglazing, zonwering en hemelwaterrecuperatie”, zegt architect Steven Declerck. “In februari verhuisden de meeste bewoners naar hun nieuwe thuis. Intussen werd ook de bestaande vleugel gerenoveerd en kreeg de keuken een make-over. Aangezien we tijdens het ontwerp ook nagedacht hebben over hoe de zorg er in de verdere toekomst zou uitzien, is dit gebouw future-proof.”

Tekst Johan Debaere    |    Beeld Detoo Architects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Op de Werf partners

intermetal-1-stroomgroepen-op-de-werf-kopierenRumbeke Park