02:38
04-02-2020

Royal Knokke Football Club | Open recreatieve zone met up-to-date sportfaciliteiten

Aangezien Knokke-Heist sporters in optimale omstandigheden wil laten sporten en bewegen, besliste het gemeentebestuur eind 2014 om de volledige sportsite van stadion Olivier onder handen te nemen. Naast heel wat omgevingsaanpassingen werd werk gemaakt van een nieuwe faciliteit voor de hockeyclub, de renovatie en uitbreiding van sporthal De Stormmeeuw en de vernieuwing van de infrastructuur op en rond het voetbalveld. De werkzaamheden werden uitgevoerd onder leiding van het studiebureau TV OYO Architects – Arch&Teco en hoofdaannemer Artes Depret.

Sportcomplex Stadion Olivier omvat sporthal De Stormmeeuw voor indooractiviteiten en outdoor voetbal-, krachtbal-, basket-, skate-, hockey-, tennis- en BMX-terreinen en een atletiekpiste. Rond de atletiekpiste en het hoofdvoetbalveld staan tribunes en verspreid over het terrein bevinden zich ook een voetbalkantine, verschillende kleedkamers en parkings. “Heel wat accommodaties, zoals de kantines, de tribune en de kleedkamers waren dringend aan vernieuwing toe en er kwam ook veel vraag van verschillende clubs naar meer ruimte”, stelt Sebastien Cools, CEO bij Arch&Teco. “De bestaande faciliteiten moesten geconverteerd worden naar een sportpark met een sociale functie voor de omliggende wijk, dat tegelijk bezoekers verwelkomt. Daarom werden eerst alle omheiningen rond de accommodatie verwijderd en blijven alleen de eigenlijke sportvelden afgesloten. Zo ontstaat een open recreatieve zone met een waaier van mogelijkheden voor gebruikers van alle leeftijden, bijvoorbeeld een speeltuin, petanquevelden, outdoor sportinfrastructuur en fiets- en wandelpaden.”

Combinatie van renovatie en nieuwbouw

Het masterplan bestond uit de afbraak van een nutsgebouw en de voetbalkantine, de uitbreiding en aanpassing aan hedendaagse normen en wensen van de voetbalinfrastructuur en sporthal Stormmeeuw en de realisatie van een nieuw gebouw tussen hockeyveld en voetbalveld. Verder omvatte het project ook de aanleg van een nieuw hoofdvoetbalveld in kunstgras en ook de ruimtes tussen de sportpleinen en –zalen werden heringericht als park met onder meer fiets- en wandelpaden, pleintjes, beplantingen en petanquevelden. “De bestaande infrastructuur van de hockeyclub werd gesloopt en we integreerden een nieuw gebouw tussen beide velden. Het oude gebouw bevond zich langs de straatkant, maar toch was er geen enkele connectie met de omgeving”, zegt Lies Willaert, architect bij OYO architects. “Door de bestaande afsluiting rondom het hockeyveld te vervangen door een meer open structuur zorgen we voor interactie met de omgeving. De oriëntatie van het gebouw met een opvallende gevel uit wit gelakt staal en grijs geanodiseerde sandwichpanelen tussen de velden zorgt dan weer voor betere functionaliteit. Op het gelijkvloers bevinden zich kleedkamers en bergingen en technische ruimtes alsook een trap en lift naar de eerste verdieping, waar de kantine, een groot terras met zicht op beide velden en een kantoor met vergaderruimte ondergebracht zijn.”

Sporthal De Stormmeeuw

Ook sporthal De Stormmeeuw werd grondig gerenoveerd en uitgebreid met 700 m² tot een totale oppervlakte van 6700 m². De bestaande inkom werd vernieuwd en uitgebreid met een onthaal, kantoor, bureau voor de zaalwachter en een vergaderruimte. De judozaal verhuisde naar een ruimte met meer licht en openheid op de eerste verdieping en ook de vergaderzaal kreeg een andere locatie en is opdeelbaar in twee, waarvan een deel in verbinding staat met het terras. “De ramen van de cafetaria werden vervangen, waardoor er meer licht binnenvalt en er meer verbondenheid is met het nieuwe terras. Er zijn ook vier nieuwe kleedkamers met douches en bijhorende toiletten. En de nieuwe ondergrondse berging is bereikbaar via een inrijhelling en staan in verbinding met de bestaande kelder”, geeft Sebastien Cools aan. “Het grootste probleem van de oude gebouwen was echter de toegankelijkheid voor mensen die moeilijker te been zijn. Daarom hebben we onder meer een nieuwe lift geïnstalleerd, die zowel de kelder, het gelijkvloers als de eerste verdieping verbindt. Daarnaast is er ook extra accommodatie voor personen met een beperking, zoals aangepaste kleedkamers en toiletten.”

Infrastructuur voor de voetbalclub

De bestaande faciliteiten volstonden niet voor de verwachte groei en de ambitie van voetbalclub Royal Knokke FC. De kantine werd afgebroken en de plint van de grootste tribune, waar de kleedkamers zich bevinden, werd uitgebreid en gereorganiseerd zodat alle faciliteiten nu opgesplitst kunnen worden in aparte volumes. “Op de eerste verdieping, naast de bestaande tribune, realiseerden we een publieke plint met een hospitality-ruimte en cafetaria. Deze staan in direct contact met de tribunes via een overdekt terras en een passerelle”, geeft Lies Willaert aan.

“De bestaande tribune werd geïsoleerd en wit bepleisterd, terwijl de nieuwe volumes bekleed werden met sandwichpanelen, waarvoor een grijs geperforeerde gevelplaat geplaatst werd. Deze plaat werd ook op de deuren en op bepaalde plaatsen voor de ramen gemonteerd om privacy te creëren in bijvoorbeeld doktersruimtes en personeelsruimtes en om een uniforme gevel te realiseren. De structuur werd dan weer wit geschilderd, zodat deze rondom de volumes zichtbaar is en de volumes als het ware verbindt. De tribune en de nieuwe volumes vormen op die manier een duidelijke eenheid naar de omgeving.”

Tekst Johan Debaere    |    Beeld TV OYO Architects – Arch&Teco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Tribunezitjes en kleedkamerbanken geven vernieuwd voetbalstadion
extra dimensie

De ambitie van Royal Football Club Knokke blijkt niet alleen uit het spelerspotentieel, dat heel wat namen met een verleden op het hoogste niveau omvat, maar ook uit de aandacht voor het comfort van spelers en supporters. Het vernieuwde Olivier Stadion kreeg niet alleen een kunstgrasveld en een publiek terras als hospitality zaal en kantine, maar er werd ook geïnvesteerd in nieuwe zitjes voor de hoofdtribune, banken in de kleedkamers en de functionele inrichting van de spelerstunnel. Daarvoor deed hoofdaannemer Artes Depret een beroep op Seating Systems (Zoersel). “We zijn al sinds de oprichting in 1985 gespecialiseerd in de levering van zitjes en VIP-seats voor voetbalstadions. Zo realiseerden we al projecten bij bijna alle ploegen uit de Jupiler Pro League: van de Versluys Arena van KV Oostende over de Ghelamco Arena van KAA Gent en het Lotto Park van RSC Anderlecht tot het Sclessin van Standard Luik. Maar we leveren en plaatsen ook bestoeling in theaters en auditoria, verzorgen de inrichting van kleedkamers en installeren meubilair in kantoren”, vertelt zaakvoerder Paul Goesaert. “Aangezien het project in Knokke nieuwbouw en renovatie combineert, voerde ons team van ervaren techniekers de opdrachten in verschillende fases uit. In februari 2020 zullen ze ook nog de zitjes op de bezoekerstribune van het Olivier Stadion monteren. Mede dankzij de goede samenwerking met de hoofdaannemer konden we dit project tot een goed einde brengen.”


Veiligheid belangrijk in sportaccommodaties

Voor de levering en plaatsing van alle metalen trapleuningen, strekmetalen en glazen borstweringen en de metalen poorten in het vernieuwde ‘Burgemeester Graaf Lippens Park’ in Knokke werd een beroep gedaan op Granox (Gits). “Trappen, borstweringen in staal en inox, structurele glazen borstweringen, poorten en hekken zijn onze specialiteit”, legt zaakvoerder Ghislain Ramboer uit. “We zorgen hiermee in Knokke voor, dat de sportliefhebbers op een veilige manier kunnen sporten of voor hun favoriete ploeg kunnen supporteren.”

Granox heeft al meer dan 25 jaar ervaring en werkte al aan heel veel projecten voor klanten uit de meest uiteenlopende sectoren. Zo plaatste de firma alle borstweringen in de zwembaden van onder meer Brugge, Kortrijk, Zwevegem, Eeklo, Puynebroek, Vichte, Hasselt en leverde en plaatste handgrepen in de gangen van veel woonzorgcentra en ziekenhuizen. De firma stond ook in voor de levering en installatie van speciale metalen trappen bij H&M, in het nieuwe kantoor van Ernst & Young en bij maatbedrijf Ryhove (allen in Gent) en in het politiekantoor van Wetteren.

Ook de 2000 meter handgrepen in de trapzalen van de Imec toren in Heverlee, de handgrepen in het AZ Groeninge in Kortrijk en het AZ Sint-Jozef in Bornem én de glazen borstwering in de vernieuwde kerk van Westkappelle zijn van Granox.

Op de Werf partners