La Rive Knokke
02:29
28-08-2020

Schitterend sluitstuk van een prestigieus bouwproject

La Rive (La Réserve II) is het sluitstuk van het opmerkelijke bouwproject rond La Réserve, gesitueerd tussen het Zegemeer en de Elizabethlaan in Knokke-Heist. La Rive, gerealiseerd door bouwpromotor Compagnie Het Zoute, werd opgetrokken in twee fasen die de realisatie inhielden van 150 luxueuze appartementen als aanvulling op de hotel-, wellness- en vergaderfuncties van La Réserve zelf. Het behoud van de hotelfunctie was van overheidswege opgelegd na verkoop van de oorspronkelijke hotelconcessie.

Het geheel kadert in het RUP ‘RESERVE-ZEGEMEER’. Initiatiefnemer was grondeigenaar Compagnie Het Zoute. Het project werd ontworpen door EL architects uit Kortrijk, die reeds tal van spraakmakende realisaties in Knokke op hun palmares hebben. Antwerpse Bouwwerken/Eiffage trad op als aannemer van de gesloten ruwbouw. Voor de stabiliteit, speciale technieken, infrastructuurwerken, EPB en akoestiek stond BM Engineering in.

La Rive KnokkeContrasterend maar coherent ontwerp

Het hotel zelf werd ontworpen in een strakke, hedendaagse stijl met plat dak. Om de functies duidelijk af te bakenen, werd voor het appartementsgedeelte een andere, contrasterende vormentaal gehanteerd. Hoewel het hier ook om een betonconstructie gaat, werd het beton aan het oog onttrokken met witte, deels zelfreinigende platen in kalkzandsteen.

La Rive, met zijn 275 meter lange buitengevel, is ontworpen in een hedendaagse en vernieuwende interpretatie van de ‘Zoutestijl’ met hellende daken en rode tegelpannen, waardoor het complex aansluit op de bestaande bebouwingen rond het Zegemeer. Tevens zorgt deze keuze voor een duidelijke visuele verbinding, een zichtas als het ware tussen het casino en het cultureel centrum Scharpoord.

De eerste schetsen voor het project dateren van 2004. Met de ontwikkeling van de eerste fase werd gestart in 2009 en de rest van het complex werd voltooid in 2018.

La Rive KnokkeZon én zicht

De ruime terrassen – tot drie meter diep – bieden ofwel uitkijk op het casino, richting Albertstrand, ofwel een zuidgericht zicht op het Zegemeer. Zuidgericht zicht op het water kan aan onze kust gerust als een unicum omschreven worden. De zon is hier van de partij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Het gevelvlak wordt bepaald door de ruime terrassen, waarbij de raampartijen dieper liggen en minder bepalend zijn voor het uitzicht. Volglazen balustrades vervolledigen het geheel. Bij deze laatste werd veel aandacht besteed aan de detaillering om afdruipend water op de natuursteen gevelplaten te vermijden. Het gebouw telt zes bouwlagen en een dakvolume. Vanwege het niveauverschil van het bouwterrein is er aan de kant van het Zegemeer een bouwlaag meer; deze werd onderaan uitgevoerd als een donkere sokkel in

Henegouwse breuksteen.

Door het feit dat deze werf in twee fasen een vrij lange uitvoeringstermijn kende (2009-2018), werden de meeste materialen zoals de natuursteen en de dakpannen vooraf gereserveerd bij de groeves en de fabrikant, om zo een homogeen uitzicht te kunnen waarborgen.

Resideren in ongekende luxe

In La Rive is alles ingesteld op luxueus en comfortabel wonen. De basismaterialen, toestellen, afwerkingen en uitvoeringen zijn van het hoogste kwaliteitsniveau. Om aan de specifieke wensen van de kopers tegemoet te kunnen komen, zijn de binnenwanden uitgevoerd in gipskarton, zodat andere en meer gepersonaliseerde ruimte-indelingen mogelijk zijn. De appartementen omvatten twee tot vijf slaapkamers en beschikken over royale terrassen met spectaculaire zichten en maximale lichtinval. Leefruimtes, slaapvertrekken en sanitaire voorzieningen zijn bijzonder ruim bemeten.

Verder heeft Knokke als mondaine badplaats alles te bieden wat levensgenieters kan bekoren, en dat op wandelafstand: ruime stranden, toprestaurants, flagship stores van de grootste modemerken, sfeervolle interieurzaken, internationaal gerenommeerde kunstgalerijen…

La Rive KnokkeBouwtechnische uitdagingen

Ook op bouwtechnisch vlak stelden zich enkele uitdagingen. Onder andere door de nabijheid van de grote watermassa van het Zegemeer en de daarmee gepaard gaande hoge grondwaterstand, ging veel aandacht naar de waterdichting. Het aanleggen van een waterdichte kuip was dan ook geen sinecure. Om risico’s op dit vlak uit te sluiten, werd van bij de start van de werken in één keer een kuip voor heel het complex aangelegd.

Brandveiligheid vormde eveneens een belangrijk aandachtspunt, meer bepaald in het parkeergebouw. De ondergrondse garages van de drie gebouwen zijn onderling met elkaar verbonden en beschikken over een gemeenschappelijke in- en uitrit. Wegens de grootte van dit parkeercomplex was een complex rookafvoersysteem noodzakelijk. Er werden eveneens brandwerende tussenschotten geplaatst, die in geval van brand automatisch dichtgaan. Deze worden van stroom voorzien door een externe noodgroep.

Omgevingsaanleg

Rond het Zegemeer loopt een publiek toegankelijk wandelpad. Om de gelijkvloerse appartementen te behoeden voor inkijk, werd gebruik gemaakt van strategisch geplaatste plantenmassieven. Qua structuur, vorm en inplanting zorgen deze ervoor dat een rechtstreeks zicht van de wandelaars op de appartementen vermeden wordt, terwijl de bewoners zelf hun uitkijk op het meer behouden.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld EL Architects

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

EL Architects

EL Architects, met vestigingen in Kortrijk en Knokke-Heist, kan terugblikken op 25  jaar ervaring in residentiële, commerciële en senior care projecten. CEO Luc Declercq vulde zijn masterdiploma in de architectuur aan met een opleiding autodesign in Zwitserland. Dit vanuit een sterke en brede interesse in schoonheid en design. In 1990 ging hij voluit voor het beroep van architect. EL Architects realiseert ruim 300 wooneenheden per jaar en verwerkt hoofdzakelijk traditionele materialen in een frisse en originele vormentaal.

EL Architects hecht bijzonder veel belang aan lijnen, lichten en zichten. Binnen een overkoepelende visie werken ze van binnen naar buiten toe. Dit leidt telkens tot  mooie, tijdloze en boeiende gevels met een ’feelgood’ sfeer binnenin. High level bouwprojecten met veel uitstraling vormen hun biotoop.

Het kantoor is onder andere bijzonder actief aan de kust, in het bijzonder in Knokke-Heist. Zowel in Het Zoute als op andere toplocaties in de mondaine badstad. Ze waken er angstvallig over dat er steeds een nieuw evenwicht ontstaat tussen rust en dynamiek en dat er zich geen discrepantie voordoet tussen volumes en gabariet van oude en nieuwe gebouwen.

Enkele opvallende en internationaal gerenommeerde gebouwen van EL Architects in Knokke-Heist zijn ‘Finis Terrae’, ‘One Carlton’ en ‘La Réserve-La Rive’.


Super dakdichting en -isolatie voor supercomplex

Roofworkx uit Zwevegem is expert in alles wat platte daken aanbelangt. Het bedrijf voert dichtingswerken uit bij nieuwbouw- en renovatieprojecten, maar is ook bijzonder actief in de aanleg van groendaken, die steeds meer aan populariteit winnen.

Voor het high-end appartementencomplex La Rive (La Réserve II), gerealiseerd door bouwpromotor Compagnie Het Zoute, stond Roofworkx in voor het plaatsen van de dampschermen, de Pir-isolatie en de dichting van het 1.500 m2 hoofddak en de 3.000 m2 terrassen. Voor de dakdichting maakte het gebruik van een witte (reflecterende) tweelaagse roofing. Vanwege de hoge kwaliteitseisen viel de keuze op een Toprol Duo roofing van De Boer (nu Soprema) en op een Iko isolatie (0.022 lambda). Op de parking van 3.400 m2 bracht Roofworkx een tweelaagse wortelwerende roofing aan.

Op het parkeerdak werd vooraf een lekdetectie uitgevoerd, om een 100% waterdichting te kunnen waarborgen. Ook een stuk kelderwand van vier meter hoog heeft Roofworkx uitgewerkt en voorzien van een XPS isolatie.


High-end project met hoogwaardige installaties

Installatiebedrijf CT-O uit Oostkamp kreeg bij de bouw van La Rive (La Réserve II), gerealiseerd door bouwpromotor Compagnie Het Zoute, een uitgebreid takenpakket toebedeeld. Concreet stond het in voor de plaatsing van de HVAC-installatie, de systeem D ventilatie met Zehnder groep en het sanitair in de 88 appartementen van fase II van het project.

Bovendien verzorgde CT-O alle leidingen voor gas, water en afvoer en de solar leidingen voor de zonnepanelen. Deze laatste, 42 stuks in totaal, vergden inventiviteit naar ballast en uitwerking op het dak toe.

De ventilatiekanalen werden hoofdzakelijk ingestort in de predallen. Ook de vloerverwarming werd door het bedrijf geplaatst, net als de CLV schouwen voor zowel de optionele gashaarden als de high-end ketels van Buderus. Naast de gebruikelijke sanitaire toestellen, plaatste het bedrijf ook ontkalkers, pompen en bracht het de nodige brandhaspels en -blussers aan.

CT-O zet zich als installatiebedrijf al jaren in voor ons dagelijks comfort en welbehagen. 45 gemotiveerde medewerkers en gespecialiseerde onderaannemers voldoen er dagelijks aan de wensen en verwachtingen van private bouwheren, architecten, aannemers en bouwpromotoren. Aandacht voor esthetiek, comfort, rendement en ecologie tekenen de realisaties, zowel wat nieuwbouw- als renovatieprojecten betreft.


Hoogwaardige gascondensatieketels voor een zorgeloos wooncomfort

Buderus, specialist in performante verwarmingssystemen, mocht de gascondensatieketels leveren voor de luxueuze appartementen in La Rive (La Réserve II), gerealiseerd door bouwpromotor Compagnie Het Zoute. Er werd geopteerd voor het type Logamax Plus GB 192 Tower. Deze  koppelt een compacte uitvoering aan een mooi design, met hoge prestaties.

Elke ketel is voorzien van een ingebouwde stratificatieboiler van 150 liter, twee pompgroepen en een evenwichtsfles. De frontplaat is vervaardigd uit titanium glas met een touchscreen. Losse componenten zijn dus niet zichtbaar.

In bepaalde appartementen werd een koppeling met thermische zonnepanelen en een CV buffer gerealiseerd. Op die manier wordt de zonne-energie aangewend voor de productie van warm water en verwarmingsondersteuning.

Buderus biedt op deze toestellen een extra garantieperiode van vijf jaar aan, bovenop de wettelijke garantie. De plaatsing werd uitgevoerd door CT-O uit Oostkamp.

Lees meer over: EL Architects , La Rive

Op de Werf partners

Rumbeke ParkGroenzicht Rumbeke