wb6_project-tuighuisstraat-kotrijk_maquette_projet-tuigghuisstraat-kortrijk_300dpi-kopieren
02:02
19-04-2020

Schoonheid en gezond verstand die meer dan 125 jaar meegaan

De bouwsector zet steeds vaker in op circulair bouwen. Daardoor wordt het verbruik van grondstoffen beperkt, de CO2-uitstoot gereduceerd en de impact op het milieu en de afvalberg verminderd. Ook Wienerberger besteedt veel aandacht aan de herbruikbaarheid en recyclage van zijn eindproducten. Getuige daarvan is de site Tuighuisstraat van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk. Daar worden 18 woningen selectief gesloopt en vervangen door 31 nieuwe wooneenheden, ontworpen door architectenbureau maker.

wb4_render-project-projet-tuighuisstraat_300dpi-kopieren

Op 13 februari tekende de vakpers massaal present voor een presentatie bij Wienerberger rond circulair bouwen, gevolgd door een bezoek op een voorbeeldwerf in hartje Kortrijk. Bouwproducten moeten voor de specialist bijvoorbeeld technisch betrouwbaar en kostenoptimaal zijn, maar evenzeer duurzaam, met een lange levensduur en een minimaal onderhoud. Hoe langer hun levenscyclus, hoe geschikter de producten zijn voor hergebruik en hoe meer cycli ze kunnen doorlopen.

wb3_gevelmetselwerk-met-een-kalkmortel-maconnerie-au-mortier-a-la-chaux_300dpi-kopieren

Modulair en demonteerbaar

Kleipannen zijn perfect voor hergebruik. Ze gaan heel lang mee en behouden al die tijd hun functionele en esthetische kwaliteiten. Aangezien ze demontabel geplaatst worden, kunnen ze ook vlot weggenomen worden en een nieuwe bestemming krijgen. Door de modulaire afmetingen kunnen oude en nieuwe keramische materialen gemakkelijk gecombineerd worden. Dat geldt ook voor kleiklinkers. De speciale kleisamenstelling en hoge baktemperatuur zorgen voor een extra lange levensduur van meer dan 125 jaar. Ze zijn bovendien honderd procent kleurvast en ontwikkelen in de loop der jaren een mooi patine.

Keuzevrijheid behouden

Ook bakstenen hebben een robuust karakter en een lange levensduur. Door geschikte kalkmortels als metselspecie te gebruiken, kunnen de keramische stenen zonder verlies gerecupereerd worden voor nieuw metselwerk. Zo kunnen aannemers de vertrouwde keramische producten op de gekende manier blijven verwerken en behouden bouwheren en ontwerpers hun keuzevrijheid. Circulair bouwen heeft dan ook geen impact op de kostprijs, de kwaliteit of de esthetische mogelijkheden. Met ClickBrick biedt Wienerberger bovendien een demontabel gevelsysteem, waarmee gevelstenen op een droge manier gestapeld worden. Dankzij de mechanische verbindingen kan de aannemer de gevelstenen achteraf probleemloos wegnemen en elders inzetten, zonder dat er materiaal en grondstoffen verloren gaan.

Keramisch materiaal dat niet meer herbruikbaar is, kan men vermalen en voor honderd procent inzetten als grondstof voor de productie van nieuwe keramische materialen. Wienerberger recycleert vandaag al bakafval en fabriekssteenpuin en onderzoekt of dat ook met slooppuin mogelijk is, want dan ontstaat een nieuwe bron van grondstoffen.

wb2_passaqua-kleiklinker-demontabel-geplaatst-pave-en-terre-cuite-passaqua-installe-de-maniere-demontable_300dpi-kopieren

Circulair op verschillende schalen

Wienerberger past vandaag die circulaire economie toe op de site Tuighuisstraat van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk. Daar worden 18 woningen selectief gesloopt en vervangen door 31 nieuwe units die zijn toegesneden op diverse vormen van wonen en werken, goed voor een totale bebouwing van 3.685 m². “Voor alle ingrepen staat het concept circulariteit centraal”, aldus ingenieur-architect Lieven De Groote, vennoot van het Gentse architectenbureau maker. “Bovendien is het project op verschillende schalen circulair.”

Op schaal van de buurt versterken de architecten via een participatief traject de bestaande sociale structuren en vergemakkelijken zo de sociale integratie, ook als de wijk verder evolueert. Op schaal van het perceel herstellen de architecten de relatie met de groene omgeving van 3.100 m² en introduceren zij een mix aan woonvormen, die tegemoetkomen aan een brede waaier van gebruikersnoden en -profielen. Op schaal van de gebouwen staan de aanpasbaarheid aan andere gebruikers en nieuwe manieren van gebruik voorop. Op schaal van de bouwcomponenten en constructieve details, tot slot, worden tijdens de sloop honderd jaar oude gevelstenen en kleipannen maximaal gerecupereerd en mee ingezet als materiaal voor de nieuwe woonunits. Bij dit project zal de aannemer traditioneel metselwerk met een kalkmortel toepassen, waardoor de gevelstenen achteraf perfect recupereerbaar blijven. Ingenieur-architect Gino Debruyne koos voor een gelijkaardige mortel voor een begeleidingscentrum voor personen met een sensoriële beperking in Oostkamp, waardoor dit gebouw aanpasbaar is aan een mogelijke toekomstige functiewijziging.

Tekst Johan Debaere    |    Beeld Wienerberger

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: circulair bouwen

Op de Werf partners

Voka Ondernemers - Inofec © 2Photographers - Jürgen de Witte & Paul GheyleDCIM100MEDIADJI_0022.JPG