rad4_dsc05416_300dpi-kopieren
05:01
27-04-2020

Welkom in de eerste ecologisch gebouwde Kringwinkel

Op 29 september 2017 werd Zedelgem opgeschrikt door een uitslaande brand, die Kringwinkel ’t Rad langs de Torhoutsesteenweg volledig in de as legde. De winkel verhuisde naar het centrum van de gemeente. Iets meer dan twee jaar later is de Kringwinkel weer op zijn vertrouwde locatie. “Samen met de bouwheer en het bestuur van de Kringwinkel kozen we voor een ecologisch pand, dat in een latere fase zelfs volledig energieneutraal moet worden”, zegt Rudy Vandeputte van architectenbureau Reflekt. “We hebben ook veel aandacht besteed aan het comfort van de klanten. Zo werden er een ruimere parking en een grotere waterbuffering aangelegd en straalt het gebouw een sterke dynamiek uit.”

Functioneel en eyecatcher

Architect en bouwheer opteerden voor een multifunctionele nieuwbouw met drie bouwlagen, die een stuk groter is dan het vroegere gebouw. Het gelijkvloers werd ontworpen als winkelruimte en bijna onmiddellijk aan de Kringwinkel toegewezen. Het bestuur van ’t Rad werd zo in een vroeg stadium bij het project betrokken, waardoor het originele ontwerp van de ruimte mits kleine aanpassingen optimaal op de noden van de winkel afgestemd kon worden. Er kwam bijvoorbeeld een bijkomende lift, om goederen eenvoudiger te kunnen verplaatsen.

Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren en een personeelsruimte van de Kringwinkel, terwijl de bovenste verdieping, ingericht als een landschapskantoor, vandaag nog wacht op een gebruiker. “Die kantoorruimte, met een eigen ingang aan de zijkant en een aparte lift, biedt heel wat mogelijkheden en kan, afhankelijk van de behoeften van de toekomstige huurder, heel flexibel ingedeeld worden; dat geldt ook voor de technische installaties”, zegt architect Vandeputte. “De grote etalage, die over twee verdiepingen gespreid is, en de uitkragende bovenverdieping met de immense vliesgevel maken van deze nieuwbouw een eyecatcher langs de oude baan Torhout-Brugge. Op de zijkant van het landschapskantoor van zowat 65 m² werden schuifsystemen met een hoogte van 3,70 m geïntegreerd, waardoor gebruikers vlot op een dakterras kunnen geraken.”

Beton en staal

Beeuwsaert Construct kreeg de opdracht om de ruwbouw uit te voeren. Aannemer en architect namen eerst het originele ontwerp gedetailleerd door, waarna de bouwonderneming ook de stabiliteitsstudie voor haar rekening nam. Vervolgens werkten ze de uitvoeringsplannen uit en zaten opnieuw met bouwheer en architect rond de tafel om de laatste details te bespreken en het geheel te finetunen. Dan konden de werken starten.

“Gelijkvloers en eerste verdieping zijn volledig opgebouwd uit betonelementen, die in onderaanneming geprefabriceerd werden en daarna door ons team op de werf gemonteerd werden. De bovenverdieping bestaat uit een staalconstructie, die we in ons eigen atelier bouwden en waarmee het mogelijk is om de uitkraging van 7 meter op te vangen,” vertelt Michael Lemaire, projectleider bij Beeuwsaert Construct. “Rudy Vandeputte en zijn team hebben een duidelijke visie en zijn zeer innovatief ingesteld. Zo werd dit project voor ons ook een leerschool. Dankzij de architect leerden we immers een nieuw type metalen profielen kennen – Peikko – waardoor onder de draagvloer geen liggers te zien zijn en dus het ruimtelijk aspect binnen de handelsruimte geoptimaliseerd werd.”

Energieneutraal

Reflekt Architecten volgde de werf tot in de kleinste details op met de leveranciers en installateurs van onder meer de vliesgevels en schuifelementen (Windout), de houtengevelbekleding, de luifel en het buitenschrijnwerk (Fierens), het binnenschrijnwerk (Dejonghe) en het lot HVAC/sanitair (Philip Tanghe).
“We kozen voor een ecologisch en energiezuinig pand”, vult Vandeputte aan, “met een doorgedreven isolatie, een BEO-veld, een unieke warmtepompoplossing voor de verwarming en koeling, en vraaggestuurde ventilatie met warmterecuperatie. In de betonvloeren werd vloerverwarming geïntegreerd en overal werd LED-verlichting voorzien. In een latere fase worden er zonnepanelen op het dak geplaatst, waardoor het gebouw helemaal energieneutraal zal zijn.”

Prima samenwerking

De succesvolle realisatie van een project hangt af van de voorbereiding, de communicatie en de samenwerking tussen de verschillende bouwpartners. “We zijn uiterst tevreden over de samenwerking met Beeuwsaert Construct en zijn intussen al op andere projecten samen actief”, sluit Vandeputte af. “Ook de communicatie en samenwerking met de andere partners verliep nagenoeg vlekkeloos.” Een statement dat door Lemaire met volle overtuiging bevestigd wordt.



Minimalistisch schuifraam geeft gevel meerwaarde

dsc05574_300dpi-kopieren

In onze hedendaagse architectuur wordt steeds vaker gekozen voor grote glaspartijen en smalle profielen, die zorgen voor heel veel licht­inval en een onbelemmerd zicht op de omgeving. Het nieuwbouwproject van Reflekt Architecten langs de Torhoutsesteenweg omvat een glasgevel, die twee verdiepingen overbrugt en zo zorgt voor een grote vitrine voor de handelsruimte. Ook het landschapskantoor met grote uitkraging op de tweede verdieping wordt gekenmerkt door glas. Daarvoor deden de architect en de aannemer een beroep op de firma Windout. Deze specialist uit Wervik heeft een jarenlange ervaring op vlak van industrie- en projectbouw, maar is ook bekend voor de minimalistische ramen van het merk Panoramah!© voor particuliere woningen. De focus ligt voornamelijk op de technisch complexere toepassingen.

“We werden door architect Vandeputte al begin vorig jaar bij het project betrokken. Zo werkten we mee aan de uitvoeringsplannen en deden we al heel wat tekenwerk voor de effectieve start van de constructie,” zegt projectleider Dieter Vanallemeersch. “In september 2019 zijn we dan gestart met de uitvoering. Dit project combineert uiteindelijk veel structureel verlijmd glas met minimalistisch schrijnwerk op de bovenste verdieping. Kers op de taart is het grote schuifraam, met een hoogte van 3,7 meter en een vleugel van 600 kilogram. Bij schuif­ramen zijn profielen met een aanzichtbreedte van 12 centimeter de standaard, maar hier werd gekozen voor profielen van 2 centimeter.”



Pleisteren is een job voor een vakman

rad4_dsc05451_300dpi-kopieren

Grotere bouwondernemingen, zoals Jan De Nul en BAM, doen regelmatig een beroep op Pleisterwerken Verhelst uit Brugge voor de meest uiteenlopende projecten, maar de firma voert ook werken uit in particuliere woningen. “We zijn gespecialiseerd in alle pleisterwerken voor binnen- en buitentoepassingen. Met een team van een tachtigtal medewerkers zijn we vooral actief in West- en Oost-Vlaanderen, maar ook in Brussel voeren we werken uit. Twee projectcoördinatoren zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van respectievelijk binnen- en buitentoepassingen. Twee ‘Quality Guards’ volgen bovendien de geleverde kwaliteit op de werven op. Aangezien we verschillende teams kunnen inzetten, kunnen we vaak ook flexibel inspelen op vragen van klanten,” vertellen de broers Koenraad en Wouter Verhelst. “Voor de Kringwinkel in Zedelgem werden we ingeschakeld om de pleisterwerken in de keuken en de personeelsruimte uit te voeren. Ook aan de lift werden nog enkele muren onder handen genomen. Het is misschien wel een kleiner project, maar daarom niet minder interessant voor ons. We pakken immers ieder project op dezelfde professionele manier aan.”



8,5 kilometer voorgeïsoleerde leidingen

dsc05509_300dpi-kopieren

Bij het ontwerp gaat het niet alleen om de architectuur van de gevel en de keuze van de dakafwerking, maar ook om een correcte invulling van de technische installaties, zeker in een maatschappij waar alles draait rond energiezuinigheid en een gezond binnenklimaat. Firma Tanghe Philip bvba is gespecialiseerd in centrale verwarming, klimatisatie, airco en sanitair voor kleine en grote renovatieprojecten in woningen, appartementen, hotels en andere gebouwen. Hij bekeek samen met de architect van ’t Rad in Zedelgem welke technische installaties nodig waren om aan de behoefte op vlak van verwarming en koeling in alle ruimtes te voldoen en hoe de leidingen op een esthetische manier geplaatst konden worden.

“Er werd vloerverwarming in het hele gebouw voorzien, die opgedeeld werd in vier sectoren – handelsruimte vooraan, handelsruimte achteraan, eerste verdieping, landschapskantoor – met telkens een aparte pompgroep die individueel en autonoom van elkaar met warm en koud water gevoed kan worden. Een geothermische warmtepomp type Viessmann Vitocal 200-G Pro, het eerste toestel van dit type op de Belgische markt, vormt het hart van deze installatie,” vertelt Kevin Tanghe, zoon van Philip Tanghe en huidig zaakvoerder. “De verbinding tussen de technische ruimte en de collectoren van de vloerverwarming/koeling bestaat uit ondergrondse voorgeïsoleerde leidingen, die gelijktijdig met de aanleg van de riolering ingegraven werden. Voor de realisatie van een gezond en aangenaam binnenklimaat omvat dit gebouw immers een buizenstelsel van 8,5 km – volledig in het beton ingegoten. Verder werd ook gekozen voor een dubbel circuit, met gebruik van zowel regen- als stadswater.”



Rustend op 80 dubbel grondverdringende schroefpalen

1w2a8362_foto-werkzaamheden-boren-_-niet-van-deze-werf-weliswaar-_-alleen-sfeer_300dpi-kopieren

Op vraag van architect Vandeputte en hoofdaannemer Beeuwsaert Construct fundeerde De Waal Solid Foundations in april 2019 het nieuwe gebouw van Kringwinkel ‘t Rad met 80 dubbel grondverdringende schroefpalen, elk tussen 9 en 14 meter lang en met een draagvermogen van 20-95 ton.

“Het systeem van dubbel grondverdringende schroefpanelen is een volledig trillingsvrij systeem, waarbij geen grond opgeboord wordt. We onderscheiden twee types: een schroefplaat met een gladde cilindrische schacht voor het boren in vrij harde zandlagen, of met een schroefvormige schacht voor palen op kleef,” vertelt gedelegeerd bestuurder Olivier Rens. “We beschikken over een team van ervaren en deskundige medewerkers en een eigen studiebureau én de werken worden uitgevoerd met een uitgebreid, up-to-date machinepark. Bij beide types schroefpalen drijft een boortafel van 200 kNm tot 400 kNm een boorbuis, onderaan verbonden met een boor, in de grond. Zodra de diepte bereikt is, wordt de wapening in de boorbuis gelaten en wordt die volledig gevuld met beton. Tot slot wordt de boorbuis tot aan het maaiveld uitgedraaid – rechts bij het type met gladde schacht en links bij de schroefvomige versie. Tijdens het boren kunnen we alle boorparameters continu registeren, waardoor de kwaliteit van de uitgevoerde palen gegarandeerd is.”

Tekst Johan Debaere    |    Beeld Balder Deschildre i.o.v. Reflekt Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Energieneutraal , Kringwinkel

Op de Werf partners

heestert-2 sv_300dpi-kopierenfoto-jurgen-poppe-sectoren-schilders_300dpi-kopieren