Magazines / Nr 58

Bijkluswet: regeling vernietigd

Eindelijk! Het Grondwettelijk Hof heeft op 24 april 2020 de regeling betreffende onbelast bijverdienen vernietigd.

De bijkluswet bood de mogelijkheid om onbelast tot 6.000 euro per jaar bij te verdienen. Dat zette de deur open voor het beconcurreren van reguliere ondernemers, zonder dat daarbij dezelfde lasten moesten worden betaald en aan dezelfde verplichtingen moest worden voldaan. Oneerlijke concurrentie dus en dit kan niet door de beugel. We zijn akkoord met duidelijke spelregels, maar dan wel voor iedereen..
Op 24 januari 2020 vorig jaar dienden Bouwunie en Nelectra, samen met Unizo, Boerenbond en nog zes sectororganisaties, een gezamenlijk verzoekschrift in tot vernietiging van deze bijkluswet bij het Grondwettelijk Hof.

Jan Coussement
provinciaal voorzitter Bouwunie West-Vlaanderen

De impact van het coronavirus is ingrijpend

Tweede lockdownedito, de eerste sinds de versoepeling van de maatregelen. het wordt nog geduldig afwachten vooraleer ons leven weer helemaal in zijn normale plooi valt, maar de eerste stap is met succes gezet.

De coronamaatregelen hadden heel diverse effecten op de werven. Sommige werven liepen nagenoeg ongehinderd voort. Andere zijn stilgelegd. Nog andere zijn ondertussen al opnieuw opgestart. Over heel de lijn is wel een vertraging te merken in het bouwritme.

Verminderde productie, al dan niet verplichte sluiting, tijdelijke werkloosheid. Heel wat bedrijven en werkgevers kregen harde klappen door de coronacrisis. Heel wat West-Vlaamse kmo-bouwbedrijven creëerden in deze coronatijden een dalende omzet. Sommige zagen hun omzet zelfs bijna volledig wegvallen.

Iedereen weer aan het werk, dus. Dat bleek uit een Bouwunie-bevraging enkele weken terug bij 542 respondenten. De bouw kijkt uit naar een volledige heropstart bij de kmo’s en zelfstandigen. Ondanks een aanzienlijk omzetverlies, lijkt de vrees voor faillissementen eerder mee te vallen. 84 procent van de bevraagden voorspelt aanzienlijke vertragingen.

Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, vraagt aan alle partners uit de bouw om samen te zorgen voor een soepele heropstart. Hij pleit ook voor de mogelijkheid om flexibeler en meer te kunnen werken om de achterstand snel in te halen.

Vincent Decruyenaere
provinciaal secretaris Bouwunie West-Vlaanderen

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: