02:47
28-01-2020

De Brabandere Veurne | Ode aan beton met nieuwe kantoren

Group De Brabandere is een familiaal bedrijf uit Veurne dat actief is in beton, wegenbouw, vervoer en recyclage. Het bedrijf beschikt over 4 betoncentrales op verschillende sites waarvan één in Frankrijk. De laatste jaren maakten ze naam en faam met hun milieu- en omgevingsvriendelijke oplossingen. Zo recycleren ze afbraakbeton tot nieuw en duurzaam eco-stortbeton, een volledig circulaire activiteit waarvoor ze als eerste in de sector een Benor keurmerk toegekend kregen. Momenteel telt het bedrijf iets meer dan 90 medewerkers. Meerwaarde realiseren voor de klant is hun drijfveer. Dit doen ze door de toepassing van moderne technologieën en een niet-aflatende aandacht voor duurzaam ondernemen.

Uit de voegen gebarsten

Wegens aanhoudende groei van het bedrijf waren de vroegere kantoren aan de Brugsesteenweg te krap geworden en werd uitgekeken naar een nieuw kantoorgebouw dat plaats moest bieden aan 17‭ ‬bedienden en 3‭ ‬zaakvoerders‭. ‬De nieuwe kantoren rezen op tegenover de‭ ‬bestaande betoncentrale op de site aan de Handelsstraat‭. ‬Er werd alvast toekomstgericht gebouwd met een mogelijke bezetting van‭ ‬30‭ ‬medewerkers op termijn‭. ‬Het gebouw werd‭, ‬hoe kan het ook anders‭, ‬volledig opgetrokken in beton‭. ‬

Beredeneerde architectuur

Voor het ontwerp deed De Brabandere beroep op Architectenbureau Vandendries-Capoen en voor de water‭- ‬en winddichte ruwbouw namen‭ ‬ze Alheembouw onder de arm‭. ‬De architectuur van het nieuwe kantoor valt op door een strakke vormentaal met grote raampartijen en overvloedige doorzichten‭. ‬Samen met de raamverdelingen zorgen de voegen‭, ‬een mix van echte en valse‭, ‬tussen de betonnen gevelelementen voor een speels effect‭. ‬De verharding van de oprit werd in uitgewassen beton gerealiseerd‭.‬

Niek Capoen: “Het ontwerp werd voor een groot deel gedicteerd door het terrein. Onder andere door de aanwezigheid van een loods op het perceel beschikten we slechts over een bebouwbare zone van 27 x 13 m. Het was tevens de wens van de bouwheren om de afvoer zoveel mogelijk gravitair te laten verlopen zonder pompen. Verder leidde ook de noodzaak tot een ondergrondse parkeerrruimte tot een concept dat in de hoogte werd uitgewerkt met split-level verdiepingen en met een belangrijk ondergronds volume. Door de open trappenhal met de split-levels werd tevens de menselijke interactie sterk bevorderd.”

Halve verdiepingen

Het gebouw werd voorzien van een centrale lift die links en rechts toegang geeft tot de‭ ‬‮!‬٪split-level‮!&‬‭ ‬halve verdiepingen‭. ‬In totaal werden er 8‭ ‬niveaus gerealiseerd‭, ‬die ingericht en opgedeeld werden in functie van de verschillende departementen‭. ‬Op het‭ ‬gelijkvloers is het sanitaire blok voor zowel bedienden als arbeiders opgenomen‭. ‬Hier bevinden zich tevens een keuken en een eetruimte waar de arbeiders hun middagpauze kunnen nemen‭. ‬De eerste‭ (‬halve‭) ‬verdieping is voorzien als receptie en ontvangst met vergaderruimtes‭. ‬Verder naar boven vinden afdelingen als personeelszaken‭, ‬wegenbouw‭, ‬directie en boekhouding of betoncentrale en dispatch er hun onderdak‭. ‬Vrijwel alle bureaus hebben zicht op de activiteiten op de site aan de overkant‭, ‬wat de betrokkenheid enkel maar ten goede komt‭.‬

Helemaal boven bevindt zich de ‘Bar Central(e)’, een vergaderzaal en lesruimte met volledig uitgeruste bar in gepolijst beton. De bar wordt ook geregeld opengesteld voor andere activiteiten of voor een hapje en een drankje met de collega’s van de verschillende afdelingen. De keuken met eetruimte voor de bedienden boven zal later nog uitgebreid worden met een fitnessruimte en een dakterras werd reeds aangelegd om de werknemers volop te laten ontspannen en hen in optimale conditie te houden.

Ode aan beton

Zowel buiten als binnen is beton koning‭. ‬Het begint al bij de majestueuze inkomhal die helemaal opengewerkt is‭. ‬De trap en trappenhal zijn in beton en op de vloer ligt gepolijst beton met zichtbaar granulaat in granito-look‭. ‬Op elke verdieping kreeg de vloer een andere tint om de mogelijkheden van beton te illustreren‭. ‬Ook op de hogere verdiepingen is beton prominent aanwezig in vloeren‭, ‬wanden en kolommen‭. ‬Deze laatste werden gerealiseerd met hun gerecycleerd eco-beton‭. ‬Verder werd het blad van de bar boven ook in gepolijst beton uitgevoerd‭. ‬Opmerkelijk is dat alle vloeren zelfdragend zijn‭, ‬zonder tussenbalken‭. ‬Het sierbeton werd dus gegoten in de ruwbouwfase en achteraf gepolijst‭. ‬Het betreft hier een structurele‭, ‬massieve uitvoering waarbij reeds vooraf bepaald moest zijn wie waar zou zitten‭. ‬Omdat de leidingen en technieken niet in de vloeren ingewerkt konden worden‭, ‬werd onder elke vloer speciaal hiervoor een verlaagd plafond voorzien‭.‬

Toekomstgerichte technieken

Voor de verwarming zorgen 32‭ ‬geothermische boringen van 113‭ ‬meter diep die de warmte uit de grond halen‭. ‬De verdeling van de warmte gebeurt via klimaatplafonds waarbij het warm water door buizen in de lamellen geleid wordt‭.‬

Een optimaal binnenklimaat met zeer goede luchtkwaliteit was ook één van de vereisten van de bouwheren. Speciale aandacht ging hierbij uit naar het zuiveren van de lucht die wordt binnengetrokken. En dit vooral gezien de drukke industriële activiteiten die in de nabije omgeving plaatsvinden. De ventilatie werd gekoppeld aan een warmtewiel en dat zorgt ervoor dat de binnengetrokken lucht reeds voorverwarmd of -gekoeld is. De totale realisatie van heel het project nam ongeveer 15 maanden in beslag. We kunnen hier alvast spreken van een mooi en overtuigend uithangbord voor de vele toepassingen van beton in het algemeen en van eco-beton in het bijzonder.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld De Brabandere

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

‘Groene’ verf kleurt de muren wit bij Debrabandere

Schilderwerken Pieter Rombaut bvba uit Veurne is vooral in de kuststreek actief in creatief interieurdesign, binnen- en buitenschilderwerken, plamuurwerken, behang, raamdecoratie en lakwerk voor zowel residentiële als commerciële projecten.

Voor het nieuwe kantoorgebouw van De Brabandere kregen ze de opdracht om alle binnenschilderwerken uit te voeren, meer bepaald het schilderen van muren en deuromlijstingen, het vernissen van de massieve eiken ramen, het vernissen van de bar boven en het spuiten van de liftdeuren. Gezien de ecologische insteek van het project, helemaal in lijn met het ‘groene’ beton dat De Brabandere produceert, werd hier volop gegaan voor watergedragen verven, lakken en vernissen. Voor de traphal en de sanitaire ruimtes werd Velvet (RAL 9016) van Boss Paints gebruikt en op de muren van de kantoren kwam Hydrofinish van Classidur. De liftdeuren werden gespoten met hybride satin spray RAL 7044 zilvergrijs van Boss Paints. Voor de vernis viel de keuze op de Protect Mat, eveneens van Boss Paints.

Naar timing toe stelde de opdracht wel enkele uitdagingen. De eerste contactname met Pieter Rombaut dateerde van april 2019 en het werk moest af zijn tegen het bouwverlof. In die periode was Pieter Rombaut ook nog eens bezig met de overname van een collega-schilderbedrijf. Dankzij een goede planning en een optimale samenwerking met de andere partijen op de werf kon de deadline uiteindelijk gehaald worden. Vier schilders klaarden de klus in nauwelijks 6 weken. In totaal werden daarbij samen ongeveer 240 liter verf en vernis gebruikt.


Kantoorinrichting afgestemd op ‘het nieuwe werken’

Inofec kantoormeubelen uit Tielt verzorgt reeds meer dan een kwarteeuw de kantoorinrichting van bedrijven, overheidsinstellingen en vrije beroepers. Enkel B2B dus en dit met een uitgebreid gamma aan bureaustoelen, werkposten, archiefkasten, et cetera. De werkplekken worden steeds vaker uitgerust volgens het principe van ‘het nieuwe werken’. Ergonomie speelt daarbij een belangrijke rol en dat uit zich zowel in de stoelen als in de werkplekken die in de hoogte verstelbaar zijn. Ook flexibiliteit en mobiliteit komen aan bod, onder andere in verrijdbare werkposten en ladenblokken. Inofec verzorgt hierbij een totaalservice, gesteund op eigen kennis en gerealiseerd met eigen medewerkers. Klanten en hun architect/interieurinrichter kunnen er terecht in de 3.500 m2 grote showroom om de projecten vooraf te bespreken en met 7 eigen vrachtwagens leveren en monteren ze alle meubilair, voorradig uit het magazijn van 6.000 m2.

Bij Debrabandere stonden ze in voor alle werkplekken in het nieuwe kantoorgebouw. Tijdens een aantal voorbereidende gesprekken konden hun specifieke noden concreet gedefinieerd worden. Vast stond dat het vooruitstrevende kantoorgebouw volop zou inspelen op ‘het nieuwe werken’. Zo beschikken alle werkposten in de kantoren over een in de hoogte verstelbaar werkblad, waardoor er zowel zittend als staand gewerkt kan worden. Dit komt de lichamelijke en mentale gezondheid van de werknemers ten goede. Dit is iets waar de directie van Debrabandere veel belang aan hecht, vandaar ook de fitnessruimte die in het kantoorgebouw voorzien werd.

In de polyvalente ruimte boven werd gebruik gemaakt van mobiele tafels op wielen en met kantelbaar blad. Deze kunnen makkelijk en snel opgeklapt en opzij gereden worden door één enkele persoon. Ook de stapelbare stoelen vormen een handige en plaats besparende oplossing,  perfect passend bij het polyvalente karakter van de zaal.

De kasten met akoestische schuifwanden werden geleverd in een stijlvolle zwarte uitvoering die past bij de strakke architectuur van het gebouw. Bij de tafels werden zwarte poten gecombineerd met een werkblad in houtstructuur, wat voor een warme toets zorgde als contrast met het zichtbare beton binnen. De houtstructuur werd tevens afgestemd op het hout dat voor de ramen werd gebruikt. In totaal werden er voor 24 personen burelen, kasten en toebehoren geleverd.


Betonwerken Andy Careye BVBA

Andy Careye, oprichter van betonwerken Andy Careye bvba is reeds 5 jaar actief in de betonsector. Het bedrijf heeft een familiaal karakter en bouwde reeds een uitstekende reputatie en naam van vertrouwen op.

Ons bedrijf is gespecialiseerd in binnen- en buitenvloeren alsook kelderbouw. Alle oppervlaktes alsook een ruime regio behoren tot onze mogelijkheden. We kunnen u hiermee dan ook een flexibele en snelle optimale service bieden. We richten ons tot diverse sectoren, dit voor zowel industriële, professionele als particuliere klanten.  Om uw project tot een goed eindresultaat af te werken, wordt steeds gewerkt met kwalitatieve materialen. Daarnaast vindt Andy het belangrijk dat uw werf nauw wordt opgevolgd. Dit maakt deel uit van onze service naar u als klant.

Een betonnen vloer is makkelijk te onderhouden en beton wordt ook enorm gewaardeerd om zijn hygiënische kwaliteiten.


strakke, sierlijke balustrades in glas en staal

Rosanco bvba uit Lo-Reninge realiseert maatwerk in inox, metaal en aluminium voor balustrades, trappen, stalen ramen en deuren en voor andere toepassingen in het interieur. Voor het nieuwe kantoorgebouw van Debranbandere werden ze aangezocht om alle balustrades in glas en metaal binnen en buiten te realiseren en te plaatsen.

De glazen panelen werden geklemd tussen een lage stalen sandwichconstructie die uitgefreesd werd in trapvorm en zo perfect op de treden aansluit. Op die manier moesten ook geen storende trapstijlen gebruikt worden, waardoor de glazen panelen een mooi aaneensluitend geheel vormen en de balustrade veel lichter overkomt. Het was meteen ook de eerste keer dat ze deze techniek toegepast hebben. In totaal ging het hier om plusminus 70 lopende meter balustrade. De werken werden uitgevoerd in 2 fasen waarbij eerst de balustrade op het dakterras werd aangebracht. De rest van de werken werd uitgevoerd kort voor het bouwverlof, nadat de andere aannemers de werf reeds verlaten hadden. Zo konden ze het project uitvoeren zonder iemand te hinderen of zelf gehinderd te worden.


INTERIEUR KANTOORGEBOUW VAN 1.400 M2 VOLLEDIG AFGEWERKT IN 4 MAANDEN

Group De Brabandere uit Veurne blijft groeien en liet, in het kader van deze expansie, onlangs een nieuw kantoorgebouw optrekken. Dit bevindt zich recht tegenover de bestaande betoncentrale op de site aan de Handelsstraat. Na het water- en winddicht maken van de ruwbouw werd Vandamme Houtatelier ingeschakeld voor de volledige binnenafwerking. Een klus die het afwerkingsbedrijf uit Lo-Reninge wist te klaren op 4 maanden tijd. Alles moest immers tegen de zomer en het bouwverlof klaar zijn, een deadline die dankzij een strakke planning en een vlotte coördinatie gehaald werd.

Omvangrijk project

Het kantoorgebouw heeft een oppervlakte van 1.400 m2 en telt 6 verdiepingen met inbegrip van de kelder. 17 bedienden en twee zaakvoerders vinden er een nieuwe werkplek.

Vandamme Houtatelier realiseerde voor dit project alle Gyproc wanden, het pleisterwerk en de plafonds, deels uitgevoerd in Gyproc en deels uitgewerkt als tegelplafond en als klimaatplafond met lamellen. Daarnaast stond Vandamme ook in voor de binnendeuren en binnenramen. Deze laatste zijn gemaakt met massief eikenhouten raamgehelen. Voor de deuren werd gewerkt met zwarte, plafondhoge HPL-deuren. In totaal werden een kleine 400 m2 Gyproc, 200 binnenramen en plusminus 70 binnendeuren geplaatst. Ook de inrichting van het bureau van de zaakvoerder was van hun hand.

Een harmonie van kleuren en materialen

Zaakvoerder Jeroen Vandamme: “In de kelder hebben we een PUR-vloerisolatie aangebracht, afgewerkt met een grijze keramische tegel van Winckelmans die qua kleur mooi harmonieert met het beton. In de aanpalende sanitaire ruimtes brachten we blauwe faiences aan waarin het logo van de Brabandere werd verwerkt. Verder zorgden we in de kelder voor een keuken/bar met bijhorende afwerking in eik, wat op zijn beurt ook goed samengaat met het beton. De vloeren die op alle andere verdiepingen werden aangebracht, zijn van gepolierd beton, hoe kan het ook anders in deze context. Ook voor de twee keukens, één in de kelder en één op de zesde verdieping hebben we maatkasten uitgewerkt en hiervoor gebruikten we een grijs laminaat, ook weer in functie van de prominent aanwezige betonkleur. Gezien de strakke deadline was een vlotte samenwerking van alle partijen noodzakelijk. Er werden dan ook steevast wekelijkse overleg momenten gehouden samen met de architect en met de bouwheer.”

Expansief bedrijf

Vandamme Houtatelier werd in 1985 opgericht als eenmanszaak. Ongeveer 7 jaar geleden nam Jeroen, zoon van de oprichter, het bedrijf over. Momenteel stellen ze 21 betrokken en gemotiveerde medewerkers tewerk, stuk voor stuk doordrongen van een gemeenschappelijke kwaliteitsfilosofie. Met zin voor smaak en fijn maatwerk realiseren ze interieurs en exterieurs voor private woningen, kantoren, horecazaken en openbare gebouwen. Hun werkterrein beslaat voornamelijk West-Vlaanderen met nadruk op de kustregio. Het bedrijf zit momenteel in een sterke groeifase, waardoor nu reeds een verhuizing naar een nieuwe site in Veurne gepland is voor 2021.

Op de Werf partners