projeCt CUST’O
02:53
18-08-2020

Project CUST’O | Rustig resideren op veertig meter van de zee

De vraag naar kwalitatieve assistentiewoningen zit nog steeds in de lift. En al zeker wanneer deze zich op unieke locaties bevinden. Vitale 65-plussers willen immers zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar dan wel in alle comfort, met een aangepaste zorg- en dienstverlening en liefst in de nabijheid van alle mogelijke sociale- en/of recreatieve faciliteiten. CUST’O in Oostduinkerke is zo’n project dat alle vakjes wist aan te vinken. Projectontwikkelaar ION uit Waregem schakelde A1 Planning Architecten en Bouwonderneming Christiaens in voor de realisatie van dit op zijn minst spraakmakend project.

Een ligging uit de duizend

CUST’O, aan de Albert 1 laan te Oostduinkerke, brengt alvast het vakantiegevoel binnen handbereik. De residentie bevindt zich op amper veertig meter van de zee en biedt prachtige zichten op het natuurpark Doornpanne. Hoewel Oostduinkerke een kleine en rustige kustgemeente is, bruist ze van het sociale leven en is er een ruim aanbod aan shops, voedingswinkels, sfeervolle horecazaken en opstapplaatsen voor het openbaar vervoer. Met andere woorden, alles wat nodig is voor een zorgeloze oude dag is er in overvloed aanwezig. De inherente kwaliteiten van het project hebben er alvast voor gezorgd dat alle appartementen in een mum van tijd uitverkocht waren, deels voor eigen bewoning en deels als belegging.

projeCt CUST’O

Woon- en levenskwaliteit op hun best

ION is een gerenommeerde projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder met hoofdkwartier in Waregem. Een kwalitatief hoogstaande architectuur en een duurzaam ontwerp zijn tekenend voor hun spraakmakende realisaties in het hele land. ION bundelt een uitgebreide expertise op technisch, commercieel, juridisch en financieel vlak om meerwaarde te creëren voor alle belanghebbenden. ION munt uit door een gedegen ervaring in gemengde, complexe projecten, speculatieve ontwikkelingen, Publiek-Private-Samenwerkingen en projecten op maat van de klant.

ION heeft al tal van spraakmakende realisaties op het palmares en CUST’O vormt hierop geen uitzondering, met zijn stijlvolle, tijdloze architectuur en een afwerking op topniveau. Het complex omvat 63 luxe-assistentiewoningen en 36 ondergrondse parkeerplaatsen. Langs de straatzijde sluit het gebouw aan op de gezellige stadsdrukte, achteraan primeert de rust. Elk appartement beschikt over ruime terrassen voor- en achteraan. Vanop de bovenste verdieping is het zicht op de Doornpanne gewoonweg indrukwekkend.

De lichtrijke appartementen zijn luxueus afgewerkt en omvatten een zonnige leefruimte en stijlvolle open keuken, met toestellen van topkwaliteit. Ook de badkamers met inloopdouche kregen een hoogwaardige afwerking.

Gemeenschappelijke faciliteiten

Alles werd hier in het werk gesteld om de sociale interactie tussen bewoners te bevorderen. Zo werden de gemeenschappelijke delen bewust ruim gehouden. Er is een stijlvolle loungebar met extra groot zonneterras op de derde verdieping, om ook buiten volop van een gezellige babbel met een drankje te kunnen genieten. Verder is er een inpandig restaurant met sublieme inrichting, geïnspireerd op ‘The Jane’ in Antwerpen. Extra handig is het feit dat het gelijkvloers voorzien werd van een winkelruimte. Nog op het gelijkvloers bevindt zich een goed uitgeruste fitness- en wellnessruimte met hammam, infraroodsauna en Finse sauna om te relaxen of aan de conditie te werken.

Ook op vlak van zorgverlening scheert CUST’O hoge toppen. Alle appartementen zijn voorzien van een noodoproepsysteem. In samenspraak met uitbater/beheerder ‘Time4Quality’ kunnen zorgpakketten op maat samengesteld worden. Haarverzorging, verpleging, pedicure, boodschappendienst… zijn slechts enkele van de mogelijkheden.

CUST’O maakt deel uit van de Rozenkranssite, een orthopedagogisch centrum voor kinderen en jongeren. De site kwam in de voorbije vijftig jaar tot stand en omvat een veelheid en diversiteit aan gebouwen. Enige tijd geleden werd de vraag gesteld naar een betere benutting van de mogelijkheden en kwaliteiten van de site. Er werd beslist om over te gaan tot renovatie, deels via nieuwe architectuur en deels via herbestemming. De inclusie van assistentiewoningen werd als een waardevolle aanvulling beschouwd.

projeCt CUST’O

Architecturale uitdaging

A1 Planning Architecten, met kantoren in Oostende en Gent, is een jong architectuurbureau dat volop inzet op vernieuwing. Ze gaan daarbij niet uit van ‘wat is’ maar van ‘wat kan’. Creativiteit en gedrevenheid vormen de voedingsbodem voor hun verrassende antwoorden op vaak complexe vragen. Ze ontwerpen van klein tot heel groot en leggen daarbij steeds de nodige flexibiliteit aan de dag om te komen tot innovatieve en verrassend duurzame concepten.

De uitdaging voor de architecten van A1 Planning bestond erin om met CUST’O een architecturale koppeling tot stand te brengen tussen de verschillende gebouwen. In dit geval bevond zich langs de ene zijde een gebouw met zes bouwlagen en langs de andere zijde een oude kapel.

Op architecturaal vlak werd dit bereikt door in te zetten op een boeiend spel in kroonlijsthoogtes. Dit leidde enerzijds tot lichtrijke doorzonappartementen en tot een steekhoudende harmonie met de buurt. Omdat de skyline aan onze kust al druk genoeg is, werd de architectuur bewust strak en sober gehouden en werd er hoofdzakelijk gewerkt met aardse tinten en natuurlijke materialen.

Hoge afwerkingsgraad

Bouwonderneming Christiaens uit Oostkamp, hoofdaannemer van CUST’O, is een polyvalent familiebedrijf met lange ervaring in aannemingswerken, in projectontwikkeling en in de productie van prefab-betonelementen. Het bedrijf is vooral actief in de constructie van villa’s, appartementen, kantoren en openbare gebouwen. Hun expertise omvat eveneens complexe en hoogkwalitatieve renovatiewerken. Het bedrijf zet dagelijks in op duurzaamheid en innovatie. In eigen regio, Brugge en omgeving, werken ze eigen vastgoed­projecten uit, tijdloos, functioneel en met hoge afwerkingsgraad.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld ION

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Binnenschrijnwerk met een stevige plus

Ook op vlak van schrijnwerk en binnenafwerking werden bij residentie CUST’O kosten noch moeite gespaard. Het is net deze aandacht voor elk afzonderlijk detail die de uitstraling, het kwaliteitsniveau en de comfortbeleving van de residentie bepaalt. Voor het binnenschrijnwerk werd schrijnwerken Raes uit Wervik aangesproken.

Het bedrijf stond in voor de Gyproc werken aan de muren, voor het afwerken van een aantal plafonds, voor het plaatsen van binnendeuren en plafondhoge schuifdeuren met soft close. In de keukens brachten ze automatische deuren aan en het cafetariagedeelte werd voorzien van blokkaders met glas.

Bijna alle deuren zijn brandwerend (RF 30 en RF 60). De inkomdeuren van de appartementen werden geplaatst in metalen kozijnen met een verschillende kleur langs binnen en langs buiten. De traphaldeuren hebben geen kruk en worden bediend via een knop met pomp. Schrijnwerken Raes was ongeveer drie maanden actief op de werf en kon probleemloos de strakke planning bijhouden. Hierbij werd speciale aandacht besteed aan de vlotte opeenvolging van de verschillende aannemers.

Schrijnwerken Raes is een familiebedrijf, opgericht in 1998. Het werkt uitsluitend voor de projectbouw. Hotels, winkels, appartementsgebouwen, woon-zorgcentra en sociale huisvestingsprojecten maken de meerderheid van hun opdrachten uit. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in binnendeuren, Gyproc wandafwerking en gevelbekleding.


Superieur metaalwerk voor een topresidentie

Metaalconstructies Pieter Rabaey bv uit Jabbeke kreeg de opdracht om de metaalwerken uit te voeren bij CUST’O, de luxeresidentie met 64 assistentiewoningen in Oostduinkerke.

Concreet betrof het hier het maken en plaatsen van leuningen, handgrepen en draaipoorten. Zowel leuningen als handgrepen werden vervaardigd uit zwart gepoederlakt staal, voor een mooi, duurzaam en krasbestendig resultaat. De draaipoorten werden gegalvaniseerd en gepoederlakt.

Om een idee te schetsen van de grootte van het werk: er werd maar liefst 300 lopende meter handgrepen aangebracht. Het project vergde ruim twee weken aan voorbereidend werk in het atelier en een week voor de plaatsing op de werf.

Metaalconstructiebedrijf Pieter Rabaey bv is een erkend aannemingsbedrijf uit Jabbeke. Het werd in 2012 opgericht als eenmanszaak, vanuit een sterke professionele gedrevenheid, gesteund op knowhow, creativiteit en een ongebreidelde passie voor staal. Het bedrijf werd in 2020 omgevormd tot bv en verzorgt intussen een brede waaier aan metaalconstructies, waaronder trappen, balustrades, poorten, grote en kleine constructies en vele andere maatwerktoepassingen in staal. De vakkennis werd onlangs nog eens bevestigd met het behalen van een EN 1090-2EXC2 certificering.

Lees meer over: ION , Project CUST’O

Op de Werf partners

Braet