Kortrijk-Noord II
03:14
13-08-2020

Project | Kortrijk-Noord II

Spraakmakend greenfield project in bedrijvenzone Kortrijk-Noord II

Linum Group is een sterk groeiend familiebedrijf uit Kuurne, dat zich in drie decennia wist op te werken tot een toonaangevende Europese distributeur van componenten voor koelen, vriezen en grootkeukentechniek, HVAC-onderdelen, en duurzame kunststof ladingdragers voor toepassing in logistiek, distributie en horeca. De groep telt, via overnames, vier bedrijven: moederbedrijf Linum Europe, Fermod, Xilio en Plastibac. Samen betrekken ze een nieuwe en opvallende bedrijfssite in Kuurne. Opgebouwd vanuit het niets, dus een ‘greenfield’ project in elke zin van het woord.

 Kortrijk-Noord II

Noodzakelijke centralisatie

Om een contraproductieve decentralisatie van de verschillende bedrijven tegen te gaan en om extra ruimte te creëren voor verdere groei, besloten de vier bedrijven een nieuwe en gezamenlijke bedrijfssite te bouwen in het bedrijvenpark Kortrijk-Noord II, ontwikkeld door de intercommunale Leiedal. Alle bedrijven uit de groep vinden hier een onderkomen, zowel op commercieel en administratief als op logistiek vlak. Voor het ontwerp en de bouw deden ze een beroep op V2-Architecten uit Rumbeke en aannemingsbedrijf Alheembouw uit Oostnieuwkerke.

Landmark

De nieuwe Linum Group bedrijfssite vormt een echte landmark in het groeiende Kortrijkse bedrijvenpark. Niet enkel door de grootte, maar ook en vooral door de opvallende architectuur, met futuristisch kantoorblok en monolitisch ogend opslaggedeelte. Het hele terrein beslaat ruim 34.000 m2, waarvan er in een eerste fase al 19.000 m2 bebouwd zijn (3000 m2 kantoren en 16.000 m2 opslag). Bijna de helft van het terrein is beschikbaar voor een verdere uitbouw van de faciliteiten.

 Kortrijk-Noord II

Karaktervolle vormgeving

Het kantoorgedeelte valt op door zijn strakke vormgeving. De grote glasgevels voor- en achteraan zitten gevat tussen twee imposante betonwanden. De voorzijde van het gebouw is zuidgericht en kijkt uit over een grote vijver. Voor de glasgevel bevindt zich een strakke en toch luchtig speelse constructie van zwarte aluminium lamellen. Deze brengen ritme in de gevel en filteren overdadig zonlicht in de zomer. De trappenhal van het kantoorgebouw werd afgeschermd met houten lamellen.

Het gelijkvloers huisvest het receptiegedeelte en de showroom. Hier werden de glaspartijen open gehouden en gaan ze als het ware naadloos over in de betonnen sokkel van het aanpalend magazijngedeelte.

Aaneensluitend geheel

Het kantoorgedeelte sluit langs één kant aan op het magazijn. Dit bestaat uit een betonnen plint van 3,70 meter hoog, met daarboven een gevelbekleding van zwarte aluminium sandwichpanelen. Het ritme en de kleur van de aluminium lamellen voor de eerste en tweede verdieping worden hier voortgezet door de één meter brede Kingspan QuadCore sandwichpanelen, die in één stuk op de volle hoogte van het magazijn werden geplaatst.

Ingenieur-architect Thibault Verfaillie: “We kregen van de bouwheer de opdracht mee om een tijdloos en uitgepuurd concept te bedenken, waarbij we de materialisatie van het magazijngedeelte in prefab beton konden doortrekken naar het kantoorgedeelte. Ook moesten we creatief omgaan met de aanzienlijke oppervlakte van het perceel en alle mogelijkheden tot latere uitbreiding onderzoeken. We zorgden voor verbinding en tegelijkertijd voor afstand tussen de twee functies van kantoor en opslag. Voor de bouwheer was een passage van vrachtwagens aan het kantoor uit den boze. Laad- en loskaaien en de inrit voor vrachtwagens werden dan ook samen met een secundair kantoor ver van het hoofdkantoorgedeelte gehouden. Het opslaggedeelte werd op een ruime afstand van de rooilijn gebouwd, met de mogelijkheid om in alle richtingen, dus ook aan de voorzijde, een latere uitbreiding mogelijk te maken.”

 Kortrijk-Noord IISober en minimalistisch interieur

De binneninrichting werd ontworpen door Studio Benoit, in overleg met V2-Architecten, en uitgevoerd door Delaere Decor. Het interieur blinkt uit door een rustgevende eenvoud. Op het gelijkvloers werd een lichtgrijze Socrete gietvloer aangebracht in betonlook. Ook de betonnen kolomstructuur werd binnen zichtbaar gehouden. De plafonds werden zwart geschilderd.

De twee receptiebalies en het bijbehorende meubilair zijn in het zwart uitgevoerd, voor een neutrale en toch intimistische sfeer. De kantoorruimte op verdieping 1 en 2 werd ingericht als een semi-open landschapskantoor. Enkele strategisch geplaatste functionele boxen zorgen voor privacy bij vertrouwelijke besprekingen of werkvergaderingen. Ook hier werd de betonnen kolomstructuur van het gebouw bewust zichtbaar gehouden.

De verwarming van het complex maakt gebruik van geothermie met verticale boringen. De warmteoverdracht gaat deels via vloerverwarming en deels via klimaatplafonds.

Bouwtechnische uitdagingen

Hoofdaannemer Alheembouw zag zich voor meer dan één uitdaging geplaatst. Zo moest er gewerkt worden binnen een heel strakke timing. De werken aan de magazijnen gingen van start in september 2018 en moesten klaar zijn voor gebruik in oktober 2019. Het kantoorgedeelte liep mee in de planning van de magazijnen. Concreet betekent dit dat de ruwbouwwerken van de kantoren, gestart in december 2018, wind- en waterdicht moesten zijn tegen de zomer van 2019.

Bovendien betrof het hier geen gewone industriebouw. De afwerkingsgraad lag zeer hoog, vooral wat de fijne afwerkingsdetails aan de stalen structuren betrof, net als de voegverdelingen aan de betonpanelen en de symmetrische plaatsing van de technieken.

Bijzondere aandacht werd besteed aan de ter plaatse gestorte wand van vijftien meter hoog. Deze buitenmuur heeft een geringe wanddikte, van slechts twintig centimeter. De bekistingspanelen werden zo geplaatst, dat de voegverdeling van het magazijn erin terug te vinden is. Door de plaatsing van kolommen en een betonnen binnenwand valt het niet te zien dat de muur gedragen wordt door de prefabstructuur.

Bevlogen architecten

Thibault Verfaillie en Kevin Van Hauwaert zijn de twee bevlogen creatievelingen die tekenden voor dit project. Beide jeugdvrienden behaalden gelijktijdig hun diploma van burgerlijk ingenieur-architect aan de UGent. In 2013 bundelden ze hun krachten onder de naam V2-Achitecten. Intussen werken ze met een team van zes medewerkers, dat binnenkort nog uitgebreid wordt.

Ze werken altijd vanuit een geïntegreerd concept dat het louter architecturale overstijgt en esthetiek met functionaliteit verzoent. Hun multidisciplinair team buigt zich ook over interieur en technieken. Complexe conceptuele projecten genieten hun voorkeur. Het bureau is actief in de sector van de meergezinswoningen, kantoren, magazijnen en openbare gebouwen zoals scholen, internaten en woon-zorgcentra .

Intussen wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking van de Linum Group kantoren. Het opslaggedeelte is reeds in gebruik.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld V2-Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Projectinfo

Innovatieve GPS-technologie stuurt machinist naar de juiste plek

Franki Foundations Belgium kreeg de opdracht van Alheembouw nv om de paalfunderingen uit te voeren voor de Linum Europe kantoren en magazijnen. Het bedrijf maakte hierbij gebruik van een innovatief GPS-gestuurd proces om efficiënter en preciezer te werken.

De totale opdracht omvatte het plaatsen van 505 funderingspalen voor de structurele bouw van de kantoren, en onder de vloer van de magazijnen 751 insluitingen met kopverbreding. Dit type insluiting kan in dit geval belastingen van dertig tot veertig ton opnemen, wat vooral gunstig was voor de stabiliteit van de betonvloer.

Er werd gebruik gemaakt van een innovatieve GPS-technologie, waardoor de machinist precies weet naar welke plek hij moet. Dit dankzij een nauwkeurig coördinatenstelsel dat naar de machines wordt doorgestuurd. Met dit procedé is het zelfs mogelijk om de volgorde van plaatsing van de palen te bepalen. De tussenkomst van een landmeter is enkel nodig bij de opstart van de werf, om enkele initiële ijkpunten uit te zetten. Franki is een van de enige bedrijven in het land die deze precieze en tijdbesparende techniek toepassen.

Franki Foundations Belgium werd opgericht in 1910 en maakt deel uit van de internationale Besix Group. Het bedrijf is actief in paal­funderingen, betonnen wanden en grondverbetering voor gebouwen, infrastructuur, industrie, milieu en openbare voorzieningen.


Duurzame en
efficiënte technieken

Installatiebedrijf Quartier uit Kuurne stond in voor een grote diversiteit aan technieken in de nieuwe Linum gebouwen. Met bijzondere aandacht voor duurzaamheid en efficiëntie zorgde het voor de HVAC- en sanitaire installaties in het kantoorgebouw, het magazijn en het kantoor van het magazijn. De werken namen ongeveer een jaar in beslag. Leuke bijkomstigheid: beide bedrijven zijn gevestigd in hetzelfde bedrijvenpark te Kuurne.

Installatiebedrijf Quartier werd in 1965 opgericht door Erik Quartier. Het bedrijf is intussen uitgegroeid tot een belangrijke speler in de HVAC en sanitaire wereld. Ruim tachtig ervaren en gemotiveerde medewerkers zetten zich dagelijks in om installaties van zeer hoge kwaliteit af te leveren. Ze beschikken eveneens over een eigen serviceteam voor inbedrijfstelling, onderhoud en herstelling. Hun werkgebied situeert zich zowel in particuliere woningen als in grotere projecten, zoals winkels, scholen, appartementen, kantoorgebouwen, rusthuizen, fabrieken, ziekenhuizen en hotels.


Grondwerken op Linum Europe site in afwerkingsfase

Grondwerken Cannie Geert nv uit Oostrozebeke stond in voor de grondwerken op de zes hectare grote Linum Europe site in het bedrijvenpark Kortrijk Noord. De onderneming was verantwoordelijk voor de nivellering, de aanleg van rioleringen, het plaatsen van vijfhonderd meter keerwanden en het realiseren van de omgevingswerken.

Voor deze specifieke opdracht werd ruim 10.000 ton mengpuin aangevoerd en verwerkt. Ondanks de omvang van het project en korte opgelegde uitvoeringstermijnen, kan er gesproken worden van een succesvolle samenwerking tussen de hoofdaannemer en Grondwerken Cannie Geert nv. De verschillende fasen namen zowat een jaar in beslag, momenteel worden de laatste verhardingswerken uitgevoerd.

Het familiebedrijf Geert Cannie nv is al meer dan twintig jaar actief in grond- en afbraakwerken voor de privésector en voor openbare projecten. Met z’n uitgebreide machinepark en een nauw samenwerkend team kan het zowat alle werken aan, van afbraakwerken tot omgevingswerken inclusief rioleringswerken; het is gespecialiseerd in het scheppen van bouwputten.


Verregaande aandacht
voor veiligheid

Voor de branddetectie en de camerabewaking op de nieuwe Linum site in Kuurne werd Benoit Security uit Waregem aangesproken. Het bedrijf stond in voor alles wat de elektronische beveiliging betreft in de kantoren en magazijnen.

Voor de branddetectie werd een aspiratiesysteem geplaatst. Een dergelijk systeem werkt met een laser-gebaseerde rookdetector met aspirator, die de lucht continu langs een detector leidt. Deze is in staat om snel en precies een onderscheid te maken tussen rook en stof, en is daardoor uiterst betrouwbaar.

Voor de alarminstallatie viel de keuze op het leidinggevend Poolse merk Satel, een gebruiksvriendelijk en INCERT-gekeurd systeem. Benoit Security zorgde er ook voor dat alle camera’s, detectoren en andere hardware op een bijzonder esthetische manier geïntegreerd werden in de gebouwen.

Benoit Security bestaat al veertig jaar en wordt geleid door Liesbeth Benoit, dochter van de oprichter. Het bedrijf beschikt over drie vestigingen: in Waregem, Knokke en Roosdaal. In de eigen R&D afdeling ontwikkelt het telkens nieuwe beveiligings- en bewakingsoplossingen op maat, die perfect geïntegreerd kunnen worden in gebouw­beheersystemen.

Op de Werf partners

KDS SAFE 1 CLEANVerstraetebouw en -hout timmert al 200 jaar aan de toekomst