Verstraetebouw en -hout timmert al 200 jaar aan de toekomst
01:58
14-08-2020

Verstraetebouw en -hout timmert al 200 jaar aan de toekomst

In 1802 wordt Ignatius Verstraete geboren in het landelijke Oekene. Van een onafhankelijke Belgische staat was nog lang geen sprake en Napoleon had het hier voor het zeggen. Als metselaarsgast trad Ignatius in de voetsporen van zijn oudere broer Petrus. Zij plantten de eerste zaadjes van wat zou uitgroeien tot het huidige Verstraetebouw en -hout. Vijf generaties lang reeds timmeren ze hard aan de toekomst, met een typisch West-Vlaamse werklust.

Verstraetebouw en -hout timmert  al 200 jaar aan de toekomst

Nadruk op grote en hybride projecten

Voor en na de Eerste Wereldoorlog was het bedrijf vooral actief in het bouwen en verbouwen van kerken en kloosters, en dit in het hele land. Zo bouwde en restaureerde Verstraete bijna vijftig kerken, tot in Antwerpen en Brussel.

Verstraetebouw en -hout is op vandaag vooral actief in grotere bouw- en houtprojecten, onder andere voor appartementen, kantoren, rust- en verzorgingstehuizen en ontmoetingscentra. Hun businessunits hout en bouw zijn dermate met elkaar vervlochten, dat ze zich als de hybride specialisten bij uitstek kunnen opwerpen. Zowel in nieuwbouw als in renovatie bieden zij een ruim dienstenpakket aan, van ruwbouw tot sleutel op de deur.

Naar grootte van de projecten toe is het vermeldenswaard dat Verstraetebouw en -hout beschikt over een erkenning klasse 8, meteen de hoogste. Voor restauratiewerken kregen ze een klasse 7 toegekend. Met een team van een honderdtal medewerkers realiseert Francis Verstraete een omzet van meer dan 35 miljoen euro. Na een samenwerking die ontstond in 2004, integreerden ze in 2018 het Roeselaars Bouw & Betonbedrijf, gespecialiseerd in de betere industriebouw, met als grote klant de groep Colruyt.

Teamwork, technologie en communicatie

Teamwork, technologie en communicatie zijn enkele van hun belangrijkste aandachtspunten. Een vlotte en heldere communicatie met de diverse partijen in het bouwproces sluit verwarring, vertraging en vergissingen uit, zowel bij de projecten die ze maar deels zelf uitvoeren als bij projecten waar ze verantwoordelijk zijn tot en met de oplevering. Beter communiceren resulteert hier in aanzienlijke tijds- en geldbesparingen die tot twintig procent kunnen oplopen. Wat de technologie betreft, gaat veel aandacht uit naar het werken met BIM, met 3D-toepassingen en de daaruit voortvloeiende besparingen.
Ook opleiding en bijscholing staan hoog op de agenda. Via een ESF-opleidingstraject verhogen ze de sociale en digitale vaardigheden van de medewerkers. Het ESF programma kadert in een duurzaam loopbaanbeleid, waarbij veiligheid, doorgroeimogelijkheden, een duidelijke, werkbare structuur en een aangename werksfeer centraal staan. De medewerkers worden hierbij ondersteund en begeleid op hun weg naar verantwoordelijk ‘ownership’.

Verstraetebouw en -hout timmert  al 200 jaar aan de toekomst

Eigen projecten en promoties

Sinds 2004 beschikt Verstraetebouw en -hout over een eigen vastgoedpoot, waarmee ze nu reeds meer dan 500 appartementen in eigen beheer bouw(d)en en promoten. Ongetwijfeld een logische stap, die perfect kadert in hun visie om projecten van A tot Z uit te voeren en nu ook te beheren.

De ‘zorg’ is er altijd bij geweest

Hun eerste rusthuis dateert van 1901, het Sint-Augustinusgesticht in Loker. Sinds 2012 baat Verstraete de erkende assistentiewoningen van het Binnenhof in de Sint-Michielsstraat in het centrum van Roeselare uit. Eigenlijk een ‘dbfmo’ of design, build, finance, maintain en operate. Uit deze ervaring vloeide de bouw van meerdere assistentiewoningen voort. De vraag hiernaar is echter bezoedeld geraakt door een te commerciële insteek vanuit de vastgoedsector, weet Francis te vertellen.

Momenteel sleutelen Francis en zijn team aan een innovatie in het zorgwonen. Ze werken hiervoor onder andere samen met een gespecialiseerde zorgcentrale en een leidinggevende fabrikant van oproepsystemen. Eens alles hiervoor op punt staat, verzekert Francis hier met meer info naar buiten te komen. We zijn alvast benieuwd.

Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag zijn tal van festiviteiten en evenementen gepland, die later dit jaar zullen doorgaan, rond de Open Bedrijvendag op 4 oktober.

Tekst Philip Doutreligne    |    Beeld Verstraete bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen rondom de bouw en infra in West-Vlaanderen!

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Verstraete bouw

Op de Werf partners

Kortrijk-Noord IIBraet